SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szilveszteri babonák - mit tehetsz azért, hogy jó legyen a következő éved?

Németh Noémi [cikkei] - 2015-12-18
A szilveszter a malacok rettegett ünnepe, az év egyetlen napja, amikor a csirkék és pulykák biztonságban vannak, a lencseárusok pedig meggazdagszanak. Mi áll a szilveszteri népszokások mögött? Mit tegyél, hogy elkerüljön a baj, megtaláljon a szerencse és a gazdagság?
Bemutatjuk a legismertebb újévi szokásokat és szilveszteri babonákat.
Szilveszteri babonák - mit tehetsz azért, hogy jó legyen a következő éved?

Újévi szokások, szilveszteri babonák Magyarországon

Nagymamáink még szinte kivétel nélkül hittek a babonákban, igyekeztek mindent az előírások szerint végezni, hogy elkerüljék a bajt. Manapság egyre kevesebben foglalkoznak a néphiedelmekkel, a többség egy legyintéssel lezárja a témát, hiszen biztosak vagyunk benne: úgysem fog semmit befolyásolni az, hogy mit eszünk december 31-én.

De azért valljuk be, kicsit zavarba jövünk, amikor éppen előttünk sétál át az a fránya fekete macska, ellenben mindjárt jobban indul a napunk, ha összefutunk egy kéményseprővel. Nem szívesen sétálunk át létra alatt sem - bár az lenne a legegyszerűbb, mégis igyekszünk inkább kikerülni -, a lányokat pedig kifejezetten kellemetlenül érinti, ha véletlen összetörnek egy tükröt.
Sokan nem hisznek a babonákban, de az újévi népszokásokat azért mégis ismerik és nagyjából be is tartják - a lencseleves például már szinte kötelező hagyományos ételnek számít az újév első napján.

Miért övezi olyan sok népszokás ezt az egy napot? A válasz egyszerű: azért, mert a hiedelmek szerint amit január elsején teszünk, eszünk, bevonzunk, az újra és újra visszaköszön majd a későbbiekben, meg fogja határozni az egész évünket.

Ha te sem tudod, mit kezdj ezzel a nagy, újév körüli felhajtással, egyetlen tanácsot adhatunk a népszokásokat illetően: egy próbát talán megérnek, ráadásul ártani biztosan nem árthathak.

A legfőbb újévi babonákat vesszük most sorra.

szilveszter
Kép: Depositphotos.com
 

Mit együnk szilveszterkor?

Sertést sertéssel, a kedves kis malacka ugyanis előtúrja számunkra a szerencsét. De az sem mindegy, melyik részét fogyasztjuk: a hagyományos rántott hús ilyenkor szóba sem jöhet. Csak akkor számíthatunk ugyanis szerencsére, ha a disznó fülét, farkát, vagy csülkét tálaljuk. Ha nem csak mázlisták szeretnénk lenni, de még sok pénzre is vágyunk, akkor mindenképpen együnk mellé lencsét, babot, vagy borsót is. Ha így teszünk, a következő évben pénzáradatra számíthatunk majd. Aki biztosra akar menni, annak éjfél után néhány szem lencsét zsebre is kell tennie - javasoljuk, hogy ne főtt állapotban, inkább tegyen félre egy marékkal még a főzés előtt. Na de hogyan tarthatjuk meg a sok pénzt, ami majd hozzánk kerül? Erre is létezik egy babonás trükk - rétest kell készítenünk, vagy ennünk, így tartós marad a gazdagság.

szilveszteri malac
Kép: Depositphotos.com


Mit nem szabad enni újévkor?

Ezen az egy napon a csirkét és a pulykát el kell felejtenünk, a szárnyasok ugyanis elkaparják a szerencsénket. Ha ez még nem lenne elég meggyőző érv, és úgy döntünk, hogy pulykasülttel köszöntjük az újévet, akkor az említett szárnyas egész évben haragot fog hozni a házra.
A halfogyasztás is kerülendő, mert a halakkal együtt úszik el a szerencsénk is. Ha esetleg nem tudnánk lemondani a kopoltyúsokról ezen a napon, akkor mindenképpen a farkuknál kell kezdenünk az elfogyasztásukat.


Hogyan búcsúzzunk az óévtől?

A szilveszteri bulinak hangosnak és színesnek kell lennie, az erős fények és zajok ugyanis távol tartanak majd minden rosszat a háztól. Éjfélkor nyissunk ki minden ajtót és ablakot, ezzel szimbolikusan elengedjük az óévet. Ha ezt nem tesszük meg, nem fog távozni, az újév pedig nem tud belépni otthonunkba. Előtte azért ne felejtsünk el jól felöltözni, bár az alkohol fűtő hatását belülről érezhetjük, másnap akár csúnya tüdőgyulladással is ébredhetünk - nem lenne túl jó kezdés!

szilveszteri buli
Kép: Depositphotos.com


Hogyan töltsük az újév első napját?

Úgy, ahogy az egész elkövetkezendő évet is szeretnénk majd. Semmi olyat ne csináljunk, amit nem szeretünk - ezen az egy napon tilos a takarítás, munka, mosogatás, mosás, veszekedés, duzzogás. Csináljuk azt, amit igazán szeretünk, kerüljük a konfliktusokat, maradjunk békében a családdal, barátokkal.


Szilveszteri jóslatok
 

  • Nagymamáink gombócok segítségével tudták meg ezen a napon, melyik legény lesz a férjük a későbbiekben. A gombócokat úgy készítették el, hogy mindegyik egy-egy ismerős férfi nevét rejtette (egy kis papírdarabra felírva). Amelyik gombóc először úszott fel a víz tetejére, abban lapult a jövendőbeli neve. További csavar a dologban, hogy összesen 13 gombócot kell főzni, de csak 12 nevet szabad felírni. Ha éppen az üres gombóc lesz az első helyezett, a hölgy abban az évben már egészen biztos, hogy nem számíthat lánykérésre. Aranyos hagyománynak tartjuk, mely sok izgalommal teli percet okozhatott a fiatal lányoknak, amíg feszülten figyelték az edényt, majd szétbontották a leggyorsabb versenyzőt. Próbáljátok ki otthon, ha nem hisztek a babonákban, akkor már csak poénból is - az eredményeken valószínű, hogy nagyot fogtok nevetni majd.
  • Ha a gombócos trükkel nem jutottunk eredményre, más módon is megtudhatjuk, ki lesz az életünk párja. Csupán annyit kell tennünk, hogy egy tükröt és egy fésűt teszünk a párnánk alá - akiről ezután álmodunk, az lesz a jövendőbelink.
  • A szilveszteri lencsefőzelékbe régen mandulát főztek - a hiedelem szerint akinek a tányérjába került az az egy szem, a következő évben férjhez ment, vagy megnősült.

szilveszteri jóslat, szerencsesüti
Kép: Depositphotos.com


További újévi szokások
 

  • Újév napján semmit nem szabad kivinni a házból (még a szemetet sem), mert ezzel balszerencsét hozunk magunkra.
  • Ha semmiben sem szeretnénk hiányt szenvedni az elkövetkezendő évben, akkor gondoskodnunk kell a teli hűtőről, konyhaszekrényről és pénztárcáról is. Semmilyen doboz sem állhat üresen (só, liszt, cukor, stb.), mindent töltsünk fel szilveszter előtt pár nappal, majd így, teli éléskamrával várjuk az újévet. Pénztárcánk dagadjon a sok aprótól és papírpénztől (tudjuk, nem egyszerű ezt elsején megoldani, de azért próbáljuk meg).  Ha így teszünk, ez a bőség kitart majd az egész éven át.
  • Elsején nem szabad mosni, mosogatni, teregetni, varrni, ez ugyanis egy családtag halálát okozhatja a babona szerint. Arra is ügyelnünk kell azonban, hogy ne legyen se szennyes, se szemét, se mosatlan a házban, amikor beköszönt az újév. Ha mindent szeretnénk betartani, akkor az éjfél előtti perceket sajnos úgy tűnik, muszáj mosogatással töltenünk. Nagy házibuli esetén ez komoly kihívást jelenthet, és a műanyag tányér és pohár használata sem tűnik jó megoldásnak, hiszen tudjuk, hogy a szemetet sem vihetjük ki másnap a lakásból…
  • Ha boldog, édes élvezetekben gazdag évet szeretnénk, akkor be kell kennünk a saját és a párunk ajkát mézzel, majd így kell csókolózni éjfélkor.
  • Szerezzünk be erre a napra lóherét vagy patkót, majd helyezzük el egy jól látható helyre a lakásban: a hiedelmek szerint elűzik a boszorkányokat, ártó szellemeket, ráadásul még szerencsét is hoznak.

szilveszteri patkó
Kép: Depositphotos.com

Hogy ne csak szerencsés, de gazdag is legyél a következő évben, készítsd el valamelyik gazdagságot hozó receptünket

Te hiszel a szilveszteri, újévi babonákban?
Kedves rutinos babona-követő olvasóink, osszátok meg velünk tapasztalataitokat arról, hogy mi vált be eddig és mi nem! :)

Kép: KleineKiwi / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja