SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az empátia a boldogság egyik kulcsa: a dánok már az iskolában oktatják

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-05-12
Az empátia, vagyis az a képesség, hogy bele tudunk helyezkedni a másik nézőpontjába, és át tudjuk érezni a helyzetét, a személyes boldogság egyik kulcsfontosságú összetevője. A fiatalok egyre kevésbé vannak birtokában, és ez lehet az oka a növekvő elégedetlenségüknek. A dánok azonban már régóta tudják, hogy ennek oktatását gyerekkorban kell elkezdeni.
Az empátia a boldogság egyik kulcsa: a dánok már az iskolában oktatják

A Michigani Egyetem 14 ezer hallgató bevonásával készült vizsgálata azt mutatta, hogy a mostani nemzedék 40 százalékkal kevésbé empatikus, mint a 80-as, 90-es évek egyetemistái. A kutatók szerint a növekvő nárcizmus és az ezzel párhuzamosan csökkenő empátia lehet a fő oka annak, hogy a gyerekek és fiatalok körében meredeken nő a depresszióval és a mentális betegségekkel küzdők száma.


Empátiaóra Dániában

Dánia régóta a világ legboldogabb országának számít. Ennek egyik oka az lehet, hogy náluk már az iskolában is külön órát szentelnek az empátia oktatásának – írja a Quartz magazin.

A Klassens Tid – vagyis osztályóra – 6 és 16 éves kor között minden évfolyamon heti egy órában szerepel a tantervben. A gyerekek az óra folyamán a saját készítésű sütijüket majszolják, közben megbeszélik a csoport problémáit: ha valakit kiközösítenek, bántanak, vagy ha bármilyen ellentét ütötte fel a fejét a közösségben. Megtanulnak beszélni a problémákról, és ami még fontosabb, meghallgatni is a másikat.

„Az osztály minden álláspontot végighallgat, és együtt dolgozunk a megoldáson. Fontos, hogy a gyerekek is hallassák a hangjukat, hiszen ők is részei a közösségnek. Hisszük, hogy akkor leszel valaki, ha észrevesznek – mondta el Iben Sandhal, a Gyereknevelés dán módra című, magyarul is megjelent könyv szerzője. Ő maga is tartott pedagógusként ilyen órákat, amelyekre úgy emlékszik vissza, mint a hét fénypontjára.

Az empátiaóráknak régi hagyománya van Dániában: már 1870 óta tartanak hasonlókat az iskolákban, hivatalosan pedig 1993-ban emelték be a tantervbe. Fontos, hogy az órát meleg, barátságos környezetben tartsák meg, ami kulcsfontosságú eleme a dán életérzés - eredeti nyelven hygge - elérésének.


A boldog dánok titka

Noha a dán boldogság egy ideje komoly világhírnévre tett szert, nehéz ezt valóban egzakt módszerekkel mérni. Tény, hogy Dániában minden adott ahhoz, hogy a lakosok elégedettek legyenek: egyenlő fizetés nőknek és férfiaknak, társadalmi szolidaritás, magas szintű oktatási, egészségügyi és idősgondozási rendszer. Egyesek szerint azonban a dán boldogság titka mindössze annyi, hogy a nép elvárásai nem különösebben magasak: egyrészt rendkívül elégedettnek vallják magukat, másrészt viszont egy tanulmány szerint a dán nők 38, a férfiak 32 százalékát diagnosztizálják életükben legalább egyszer valamilyen mentális betegséggel.

A boldogság meglehetősen összetett állapot, nem lehet egyetlen tényezőtől függővé tenni. Az azonban biztos, hogy a magyar gyerekek is sokat profitálhatnának a dán stílusú empátiaórákból.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: YAKOBCHUK VIACHESLAV / shutterstock

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja