SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Rengetegen jelentkeznek a gyerekeknek nyitott poszt-Covid-ambulanciára

Vincze Vivien [cikkei] - 2021-03-30
A vártnál is nagyobb az igény a gyerekeknek nyitott poszt-Covid-ambulanciára, ahová azokat a fertőzésen átesett gyerekeket várják, akiknek a betegség után több héttel is panaszaik vannak. Az I. Számú Gyermekgyógyászati Klinika március 18-án jelentette be a nyitást, aznap délutánra pedig már júliusig beteltek az időpontok.
Rengetegen jelentkeznek a gyerekeknek nyitott poszt-Covid-ambulanciára

Az ambulancia jelenleg csak szerdánként 8 és 10 óra között várja az érintetteket, de az igényekhez igazodva bővítik majd a betegfogadást és új idősávokat nyitnak meg. A koronavírus hosszútávú tünetei közé tartozik a gyengeség, az iskolai teljesítménycsökkenés, a fejfájás, a hasi, a keringést és a légzést érintő panasz. Az intézmény arra kéri a szülőket, hogy időpontfoglalás előtt beszéljenek gyermekorvosukkal is, mert előfordulhat, hogy más probléma áll a tünetek hátterében.

 

Mi a poszt-Covid szindróma?

A koronavírus fertőzésen átesetteknél 6-8 héttel vagy akár később is, a mindennapi életet jelentősen rontó, makacs tünetek összessége.

 

Mik a poszt-Covid tünetei gyerekeknél?

A második, de főleg a harmadik hullámban sok gyerek kapta el a betegséget és közülük többen vannak azok, akiknél egy-másfél hónappal a fertőzés után is, a mindennapi életüket nehezítő panaszaik vannak.

A tünetek rendkívül sokfélék lehetnek: fejfájás, szédülés, bizonytalanságérzés, fáradékonyság, rossz közérzet, iskolai teljesítményromlás vagy akár hasi fájdalmak, fogyás, légzés és keringési gondok.

Ha ezek közül akár csak az egyik tünetet is tapasztalják a szülők tartósan, a fertőzést követően másfél-két hónappal, akkor érdemes orvoshoz fordulni.

 

Milyen szakorvos foglalkozik a koronavírus fertőzésen átesett gyerekekkel?

Mivel a tünetek nagyon sokfélék, ezért számos orvosi szakmából vontak be szakembereket: kardiológus, pulmonológus, gasztroenterológus, pszichiáter és neurológus szakember is segíti a gyógyulást. Először mindig egy laboratóriumi tesztekből és esetenként képalkotói eljárásokból álló alapvizsgálatot végeznek, majd ezután a tünetektől függően vonnak be más orvosokat is a kezelésbe. A gyerekek életminőségét, tüneteik alakulását havi rendszerességgel ellenőrzik.

 

Kiket várnak a poszt-Covid ambulanciára?

0-18 éves korig várják az érintetteket, de a szakemberek eddigi tapasztalatai szerint ez az elhúzódó betegség elsősorban az iskolásokat és a kamaszokat érinti. Bárhonnan lehet jelentkezni az ambulanciára, beutalóra sincs szükség, időpontot foglalni a klinika oldalán, ezen a linken lehet: https://bokay-gyermekklinika.reservio.com/

 

Forrás: semmelweis.hu, koronavirus.gov.hu

Kép: depositphotos

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja