SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Rafinált tűzifacsalókat ért tetten a Nébih

Családinet [cikkei] - 2023-07-14
Több helyről is jelentették azokat a csalókat a Nébih-nél, akik valósnak tűnő, a szükséges azonosítókkal is ellátott szórólapokon hirdettek tűzifaeladást. A hatósági ellenőrzés végül kiderítette, hogy a szórólapon szereplő minden adat hamis. Az eset is bizonyítja, a csalók egyre jobban igyekeznek a legális kereskedés látszatát kelteni, így a vásárlók részéről ma már elengedhetetlen az éberség és az adatok előzetes ellenőrzése.
Rafinált tűzifacsalókat ért tetten a Nébih

A tűzifaeladást hirdető szórólapon EUTR azonosítóval, nevekkel, telefonszámokkal, a hatóságinál minimálisan magasabb árakkal és évtizedes tűzifa kereskedelmi tevékenységre való hivatkozással próbálták megnyerni a vásárlók bizalmát. A csalók telefonos érdeklődéskor azt is jelezték, hogy szívesen megmutatják az erdőt, ahonnan a faanyag származik. A Nébih-hez érkezett bejelentések alapján volt, aki a szórólap adatai és a készséges hozzáállás miatt meg is rendelte a fát. Az áru megérkezésekor azonban észlelte, hogy a kiszállított faanyag mennyisége kisebb, mint amennyiben az adott árért megegyeztek, ezért visszautasította az áru átvételét.

A Nébih felügyelői a hatósági nyilvántartások ellenőrzésével és telefonos próbavásárlással igazolták a bejelentők gyanúját: a szórólapokon olvasható azonosítók egytől-egyig hamisnak bizonyultak. A csalók adatai felkerültek a jogszerűtlen hirdetések közé.

Az eset azt is bizonyítja, hogy a csalók figyelemmel kísérik a Nébih felhívásait, és próbálnak azokhoz alkalmazkodva, valósnak látszó adatokkal és hitelesnek tűnő dokumentumokkal a vásárlók bizalmába férkőzni. Ezért nagyon fontos, hogy tűzifa vásárláskor a meggyőzőnek ítélt hirdetéseket is gondosan ellenőrizzék a vásárlók. A jogszerű tűzifa értékesítés egyik alapvető dokumentuma az EUTR azonosító, ami könnyen ellenőrizhető előzetesen a Nébih honlapján: a FELIR azonosító alapján megnevezésű rovatban.

Amennyiben valótlan adatot találnak a hirdetésben, jelezzék a hatóságnak. Ha pedig a kiszállítás közben kezdenek csalásra gyanakodni, utasítsák vissza a tűzifa átvételét.

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja