SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Döntött a parlament: az 55 év feletti katonákat tanárnak képezhetik át, és az iskolai telefonozást is szabályoznák

Németh Noémi [cikkei] - 2024-06-13
Kedden fogadták el a salátatörvényt, melynek része volt az a pont is, hogy a honvédeket átvezényelhetik a tankerületekbe.
Döntött a parlament: az 55 év feletti katonákat tanárnak képezhetik át, és az iskolai telefonozást is szabályoznák

Hétfőn nyújtották be a törvényjavaslatot, kedden pedig már el is fogadta a parlament - számolt be róla az Eduline. Többek között a státusztörvényt módosították a következőkkel:

„(6) Ha olyan hivatásos vagy szerződéses szolgálati viszonyban álló tiszti vagy altiszti
állománycsoportba tartozó honvéd vezénylésére kerül sor a tankerületi központhoz, aki az 55. életévét betöltötte, a tankerületi központ a vezényeltet köteles fogadni, amennyiben a vezényelt az alkalmazási feltételeknek megfelel. Ha a tankerületi központ nem rendelkezik olyan betölthető álláshellyel, amely a vezényelt végzettségének megfelel, a tankerületi központ gondoskodik az álláshely betöltéséhez szükséges képzés biztosításáról. A képzés elvégzéséig a tankerületi központ vezetője határozza meg a vezényelt által ellátandó feladatokat.
(7) A (6) bekezdés szerinti esetben az (1) bekezdéstől eltérően a nevelő-oktató munkát a tankerületi központhoz vezényelt hivatásos vagy szerződéses szolgálati viszonyban álló honvéd is elláthatja.”

Ez azt jelenti, hogy

az 55 év feletti tiszteket és altiszteket a tankerületeknek alkalmazniuk kell. Amennyiben nincs olyan betöltetlen állás, amely megfelelne a honvéd végzettségének, akkor az átképzéséről a tankerületnek kell gondoskodnia. Így a honvédek tanárrá válhatnak, és nevelő-oktató munkát is elláthatnak.

A törvényjavaslat egyébként számos témát érint még, például egységes szabályozást vezetnének be az iskolákba be nem vihető, illetve korlátozottan bevihető tárgyakra vonatkozóan. 

Az indoklásban a következőt írják:

"Az iskolai mobiltelefon-használat jelentős mértékben eltereli a diákok figyelmét a tanulásról, emellett az internetes zaklatásra is lehetőséget teremt. Jelenleg az iskolák házirendje jogosult rendelkezni erről a kérdésről, azonban az okostelefonok egyre nagyobb elterjedése miatt szükséges egy egységes szabályozás, amelyet minden intézményben alkalmazni lehet. Vannak olyan digitális eszközök, laptopok, tabletek, adott esetben a mobiltelefon is, amely egy-egy tanórán digitális taneszközként is megjelenhet, éppen ezért azt a lehetőséget továbbra is biztosítani kell, hogy ezeket a pedagógus által meghatározott esetekben a diákok tanulási céllal használhassák."

Korábban arról írtunk, hogy tavaly szeptembertől 120 iskolában tervezték a honvédelmi oktatás bevezetését egy új tantárgy keretein belül: a tantárgy célja, mint fogalmaztak, a "haza iránt elkötelezett, gyakorlati honvédelmi ismeretekkel és készségekkel is rendelkező fiatalok célirányos nevelése”.

Ez végül hat intézményben kezdődött meg szeptembertől, írja az Eduline.

Indexkép (illusztráció): Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja