SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Idén 550 nő vett részt a Gyermekmentő Szolgálat ingyenes nőgyógyászati szűrővizsgálatain

Családinet [cikkei] - 2024-08-15
A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nőgyógyászati kamionja évek óta járja az országot: a leghátrányosabb helyzetben lévő, így az egészségügyi szolgáltatásokhoz nehezen hozzáférő fiatalok, felnőttek és időskorúak számára nőgyógyászati szűréseket, tanácsadást, szükség esetén kezelést biztosítva. Idén eddig 550 nőt szűrtek és kezeltek az orvosaink itthon és a határon túl. A vizsgálati eredmények folyamatosan felhívják rá a figyelmünket, hogy milyen fontos a megelőzés, a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel.
Idén 550 nő vett részt a Gyermekmentő Szolgálat ingyenes nőgyógyászati szűrővizsgálatain

A prevenciós programot idehaza a Belügyminisztérium támogatja a „Felzárkózó települések” program keretében. Ezen kívül határon túlra is rendszeresen ellátogat a jármű. A speciálisan kialakított szűrőkamion műszaki felkészítését, karbantartását, szervizelését és tárolását évek óta a Waberer’s végzi, és a cég sofőrt is biztosít számunkra.

A programról:

A program keretében szülész-nőgyógyász szakorvosaink és asszisztenseink előre egyeztetett helyszínekre települnek ki, ahol a jelentkezők részére nőgyógyászati szűrést, vizsgálatot és tanácsadást biztosítanak. Az eredményeket az orvosok kiértékelik, majd a leleteket a páciensek elektronikusan, illetve kérés esetén postai úton kapják meg, valamint az EESZT-ből is letölthetik azokat. Ha beavatkozást igénylő elváltozásra derül fény, a páciensekkel közvetlenül felvesszük a kapcsolatot, és tájékoztatjuk őket a lehetőségekről, további vizsgálatok szükségességéről. Az Észak-budai Szent János Centrumkórház több esetben már vállalta a vizsgált személyek műtéteit is.

Helyszínek, eredmények:

Májusban Csíkszentdomokoson és Budapesten, a Városligeti Gyermeknapon a nőgyógyászok ingyenes rákszűréssel, ultrahang- és emlővizsgálattal és tanácsadással várták az érdeklődőket. Több rendellenességet sikerült feltárniuk, számos azonnali ellátást igénylő beteget kiszűrtek, akit kórházi kezelésre továbbirányítottak.

A harmadik helyszín Pilisszentkereszt volt, ahol helyben nem érhető el nőgyógyászati ellátás. A legközelebbi rendelés Szentendrén van, de itt több hónapot kell várni, így nagyon örültek a helyiek a lehetőségnek. A jelentkezők rákszűrésen, HPV szűrésen (igény szerint), ultrahang- és emlővizsgálaton vettek részt. Többeknél a vizsgálat során derült fény miómára, polipra, illetve különféle elváltozásokra, az ő esetükben az illetékes szakrendelőbe, illetve kórházba utalás megtörtént.

Seregélyesre érkezett legközelebb a kamion, ahol szintén nincs helyben nőgyógyászati ellátás. Erre Abán, illetve Székesfehérváron van lehetőség, több hónapos várakozási időt követően.

Itt pozitívum volt, hogy a résztvevők fele évente részt vesz szűréseken, és mammográfiára is eljár kétéves rendszerességgel.

Tiszaroffon is sokan várták a szűrőkamiont, ahol helyben nem érhető el nőgyógyászati szakorvosi ellátás, Szolnokra kell utazniuk a pácienseknek, ha bármilyen problémájuk van, vagy szűrésre jelentkeznének. Sajnos ezt többen nem tudják megtenni, így volt, aki már 10 éve nem részesült semmilyen nőgyógyászati ellátásban. Több hátrányos helyzetű, rossz anyagi körülmények között élő páciens is eljutott a Gyermekmentő vizsgálatára, rájuk a helyi védőnő külön odafigyel majd a hétköznapokban is.

A következő kitelepülés helyszíne Csörög volt. Nőgyógyászati szakrendelés a településhez legközelebb Vácott érhető el, azonban a pácienseknek átlagosan 4-5 hónapot kell időpontra várniuk, így legtöbben egyáltalán nem járnak szakellátásra. Ez már a vizsgálati eredményekből is egyértelműen látszódott: szinte minden nőnél beavatkozást, további kivizsgálást igénylő elváltozást mutatott az elvégzett vizsgálat.

Összegzés:

A rendszeres nőgyógyászati vizsgálatokra nagyon nagy szükség van. A szakemberek általános benyomása az volt, hogy akinek korábban nem volt egészségügyi problémája, az könnyebben hagy ki szűrést, illetve kötelező vizsgálatot, időhiányra való hivatkozással. Többen jelezték, hogy azért nem járnak el az éves szűrésekre, mert szabadságot kellene kivenniük, és ezt nem szeretnék, a magánrendelést pedig nem tudják megfizetni. Több kérdésről még mindig nem szívesen beszélnek a páciensek, illetve késlekednek segítséget kérni (abortusz, menopauza, szülés utáni depresszió, endometriózis, vizelettartási problémák stb.), így kiemelten fontos, hogy az orvos empátiával és odafigyeléssel forduljon feléjük. Reményeink szerint az ismertetők hatására a HPV-oltást is egyre többen beadatják mind maguknak, mind a gyerekeiknek.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Nyáron gyakoribb a kontaktlencse miatti fertőzés

Nyáron gyakoribb a kontaktlencse miatti fertőzés

Jóval többen keresik fel a szemorvosukat nyáron a kontaktlencse túlhordása, valamint a nem megfelelő tisztítása és tárolása miatt kialakult betegségek kapcsán, mint a téli hónapokban. Leggyakrabban bakteriális fertőzés és szaruhártya-gyulladás tüneteivel fordulnak orvoshoz ilyenkor a páciensek, de ha ehhez szemfelszíni sérülés is párosul, akkor akár végleges látásromlás is előfordulhat, amely az esetek egy-három százalékát teszi ki - mondta dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika igazgatója. A nyári melegben a baktériumok könnyebben szaporodnak, így a fertőzésveszély is magasabb.
Úgy felrúgott egy gyereket a saját kísérője a szolnoki kalandparkban, hogy a fejére esett - videó is készült az esetről

Úgy felrúgott egy gyereket a saját kísérője a szolnoki kalandparkban, hogy a fejére esett - videó is készült az esetről

Megdöbbentő felvétel jelent meg a szolnoki kalandparkból - a felháborító eset több gyerek szeme láttára történt.
24 éve hiába várták haza szülei - megtalálták a 2000-ben eltűnt kisfiú, Till Tamás holttestét

24 éve hiába várták haza szülei - megtalálták a 2000-ben eltűnt kisfiú, Till Tamás holttestét

A cikk a nyugalom megzavarására alkalmas, csak erős idegzetűek olvassanak tovább. Till Tamás 11 éves volt, amikor 2000-ben egy vadasparkba indult - de már sosem ért haza. Szüleinek 24 évet kellett várniuk arra, hogy kiderüljön, mi történt gyermekükkel. Holttestét most megtalálták, és ezzel sokkoló történetre derült fény.
A szerkesztő ajánlja