SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A kisiskolás szobája

Sz. Wargha Andrea [cikkei] - 2006-01-31
Első komolyabb változtatásokat akkor kell elvégezni a gyerekszobán, amikor iskolába megy. Ekkor nem elég egyszerűen csak egy íróasztalt betenni, hanem a szoba hangulata, stílusa is változik. Hiszen ami eddig "aranyos" volt, az rövidesen "ciki" lesz. Megváltoznak a gyerek igényei, szokásai. Egyre fontosabb, hogy legyen egy kis birodalma, ahova visszavonulhat, ahova elhívhatja barátait. Egyéni díszítési elképzelései lesznek.
A kisiskolás szobája

Bútorozás, elrendezés
Amennyiben a babszoba bútorait jól választottuk ki, pár jó ötlettel és hozzá vásárolt kiegészítőkkel továbbra is jók lesznek. Ilyen ötlet pl: a fogantyúk lecserélése. Nagyon gazdag bútorfoganytú kínálatot találhatnak a www.foresth.hu honlapon.

Néhány példa:


    


Végső soron a bútorok átfestésében is gondolkodhatunk.

Amennyiben szükségessé válik a bútor lecserélése, ezt jól átgondoltan tegyük. A gyerek rohamosan nőni fog, praktikus olyan bútort választani, ami már akár egyetemista koráig némi módosítással, kiegészítéssel jó lesz. Tehát semleges formavilágú legyen. Inkább a szoba díszítésével, festéssel, textilekkel, kiegészítőkkel teremtsük meg az életkornak megfelelő hangulatot. Erre egy példa, hogy ugyanaz a bútor kiválóan megfelel több korosztálynak is.

Fontos a méretezés is. Az ágy lehet már felnőtt méretű (200 cm hosszú). Alatta lehet egy kihúzható vendégágy a barátoknak. Háttámlát készíthetünk hozzá különböző megoldásokkal, pl. rúdra kötözött nagyméretű párnákkal, hogy kanapé szerű legyen.
Az íróasztal praktikus, ha térbe fordul. Így nem csak a szülő tud odaülni a gyerekhez tanulni, hanem a barátokkal is körbe lehet ülni, társasozni, rajzolni. Persze figyelembe kell venni a fényviszonyokat is (ablak). Gondoljunk a később esetleg bekerülő számítógép elhelyezésére is, hiszen már ez is az oktatás elengedhetelen kelléke lesz. A tárolás rendkívül fontos ebben az életkorban is . A tancuccokon kívül a ruhák, játékok, kincsek, egyre szaporodó könyvek elhelyezéséről is gondoskodni kell. Továbbra is fontos, hogy munkáiknak, műveiknek megfelelő kiállítási helyet biztosítsunk. Megjelenhetnek a szobában a műszaki cikekk is, pl. CD lejátszó.
Nem utolsó sorban, nem árt, ha némi mozgástér is marad.


Pesze általában helygonddal küzdünk. Mielőtt vásárolni indulunk jó, ha papíron "megtervezzük" a lehetőségeket. Az elrendezés eldöntéséhez a legjobb megoldás, ha készítünk egy méretarányos (M 1: 50, azaz ami a valóságban 1 m az a rajzon 2 cm) alaprajzot a szobáról (ablakok és ajtók helyét bejelölve), kivágjuk az alapbútorokat szintén 1: 50 méretarányban és egészen egyszerűen elkezdjük tologatni, mi hogy férne el. Helyhiány esetén érdemes felfele törekedni, ha elegendő a belmagasság, pl emeletes ágy, alatta íróasztal. Nem csak párhuzamos elrendezésben lehet gondolkodni, hanem 45 fokos, íves megoldásokat is bevethetünk. Ha végképp nem boldogulunk, érdemes egy lakberendezőt megkérdezni, hiszen ő nagyobb tapasztalattal több javaslatot is ajánl a lehetséges elrendezésre.

Lehet, hogy kereskedelemben nem kapunk meg minden olyan bútort, ami a legjobb helykihasználást etszi lehetővé, ekkor érdemes a kiegészítő darabokat asztalossal elkészíttetni. A lakberendező ezeknek a megtervezésében is segítséget tud nyújtani.

Bonyolítja a problémát, ha két vagy több gyerek kerül egy szobába. Az elrendezés kialakításánál két irányvonalat lehet követni a szoba méretétől és adottságaitól függően.
Ha elég nagy a szoba, valamilyen módon határolni a két gyerek birodalmát valamilyen térelválasztó elemmel: lehet eltolható ajtó, vagy összecsukható paraván, függöny, leengedhető roló, fareluxa, térelválasztó polc, szekrény.
A másik megoldás, hogy kialakítunk egy közös alvósarkot (fenti határolási módokkal), akár emeletes ággyal(belmagasság!). A szoba másik része pedig játszó, tanuló tér lehet.


     

Stílus, hangulat megteremtése
Itt már mindenképpen figyelembe kell venni a gyerek érdeklődési körét, egyéniségét, elvárásait. Ez az ő birodalma legyen. Fontosak számára a tárgyak, a képek, a munkáinak kiállítása. Mint feljebb írtam a szoba hangulatát időről időre megvátltoztathatjuk a szoba átfestésével, textilek lecserélésével (ágytakaró, párnák, szőnyeg, függöny). Hagyjuk érvényesülni elképzeléseit, kérjük ki a véleményét, menjünk el közösen vásárolni. Így igazán sajátjának érzi majd, örömmel tartózkodik benne, meghívja a barátait. Kamasz kor közeledtével ez is fontos, hiszen így "szem előtt" van.

A színek kiválasztásánál továbbra is igazak az alapelvek:


vannak hideg és meleg színek, ezek ilyen érzetet is sugároznak
világos színek tágítóan hatnak, sötét tónusok szűkítik a teret
alacsony belmagasságnál célszerű a mennyezetet világosabbra festeni
vagy egymáshoz közelí álló színekkel, vagy komplementer (kiegészítő) színek megfelelő arányú használatával teremthetünk harmóniát
figyelembe kell venni a falak színezésén túl a textilek, burkolatok, bútorok színét, textúráját is
a matt felületek szíkítően, a fényes felületek tágítóan hatnak
figyelembe kell venni a szoba fekvését, fényviszonyait is
egyes színeknek élettani hatásuk is van: pl. zöld megnyugtat, piros vérpezsdítő

                                

Itt is sokat segíthet egy szakember.
Speciálisan a fiúk szobájának fontos része lehet energiáik leveztésére mozgásos játékok elhelyezése (bordásfal, karika...stb), erre az Ikea kiváló megoldásokat nyújt. A lányok szobájának elengedhetetlen része a földig érő tükör, és szépségápolási cikkek elhelyezése.




A jól kialakított világítás még fontosabb, mint korábban. Központi, helyi és hangulatfények kombinációával jól megoldható. A legfontosabb a megfelelő íróasztal és olvasólámpa. De pár hangulatlámpát is betehetünk (asztali, falikar), ezekkel meghittebbé válik a szoba.


Sz. Wargha Andrea,
lakberendező
(+36) 30 400 2862
info@szawa.hu
www.szawa.hu


 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja