Mozikban a Megetetett társadalom
A film hazai forgalmazása jó alkalmat teremt arra, hogy ne csak az épp aktuális élelmiszerbotrány miatt kerüljön reflektorfénybe a nagyipari, illetve a globalizált élelmiszeripar és -ellátási rendszer számos problémája, visszássága.
A tavalyi év sajtója a legkülönfélébb élelmiszerbotrányoktól volt hangos (lsd. ténygyűjtésünket). Ennek ellenére továbbra is keveset tudni arról, honnan származik, és milyen körülmények között jut el a fogyasztókhoz az élelmiszer.
· 1999 és 2005 között több mint 5-szörösére nőtt a hazai húsimport (csak 2005-ben több mint 30%-kal nőtt a sertésbehozatal), és több mint 13-szorosára az élőállat import;
· Az utóbbi években éves szinten 800-2000 tonna húst importáltunk például Brazíliából, ahol az amerikai húsfarmokhoz hasonló körülmények között „gyártják” a húst;
· A feketehúspiacon évente legalább egymillió sertés húsát mérik ki;
· 2006-ban csak augusztusig 446 tonna húst, illetve hústerméket vontak ki a forgalomból;
· Egyes áruházakban importtal hamisítják a magyar csirkecombot;
· A teljes magyar húspiac legalább negyede illegális.
Úgy tűnik, hogy a nagy leleplezések nyomán kiszabott büntetések nem jelentenek komoly visszatartó erőt (egyes áruházak és cégek esetében már évekkel korábban is napfényre került jó néhány visszaélés). A TVE szerint az igazi visszatartó erőt a nyilvánosság jelentené, az, ha a hatóságok azonnal nyilvánosságra hoznák az általuk elmarasztalt vállalatok és az érintett termékek nevét.
Bíztatjuk a sajtóorgánumokat, hogy újságíróikon keresztül a hatóságoknál keressenek választ olyan kérdésekre, mint:
· Milyen gyakran és milyen eredménnyel ellenőrzik a Magyarországon működő vágóhidakat?
· Milyen betegségek és milyen gyakorisággal fordulnak elő a nagyüzemi körülmények között tartott állatoknál? Milyen gyakran szenvednek az állatok? Milyen szerekkel, hormonokkal kezelik a nagyüzemi állattartásban tartott állatokat, melyek ezek egészségügyi kockázatai?
· Miért nem hozzák nyilvánosságra minden esetben a fogyasztókat megtévesztő, megkárosító, a hatóságok által megbüntetett cégek és termékeik nevét? Mit tesznek az egyes hatóságok az ehhez szükséges törvénymódosításért?
Az élelmiszerbiztonsági szempontok mellett a film ugyancsak foglalkozik a húsipar környezetvédelmi kockázataival is.
· Az esőerdőket rendkívül gyors tempóban irtják, hogy helyükön (Magyarországra is importált) szarvasmarhát legeltessenek, illetve hogy az állatok táplálásához szóját termeljenek.
· A haszonállatok használják a Föld felszínének 30%-át.
· A haszonállat-tartás 18%-al több szén-dioxid kibocsátással jár, mint a közlekedés, de más fontos üvegházhatású gázok kibocsátásáért is felelős: az összes emberi tevékenységre visszavezethető dinitrogén-oxid (kéjgáz) 65%-áért és a metán 37%-áért.
· Azonos kalóriabevitel esetén a vegetáriánus étrenddel szermben egy átlagos húsevő húsigényének kielégítéséhez még óvatos becslések szerint is 10-12-szer több vízre van szükség.
Fontosnak tartjuk, hogy a magyar sajtóban ez a téma is teret kapjon.
További információ: Ujhelyi Kata (30/211-1736)
Tudatos Vásárlók Egyesülete
Tel/Fax: 225-81-36
Email: tve@tve.hu
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Közösségi hozzászólások: