Fontos tudnivalók az élelmiszerek minőségéről
Családinet [cikkei] - 2010-08-31
A Magyarországon forgalmazott, csomagolt élelmiszereket kötelezően magyar nyelven megfogalmazott, jól olvasható jelöléssel kell ellátni.
Jó, ha tudjuk...
...hogy a jelölésnek tartalmazni kell a termék pontos megnevezését, illetve amennyiben a név nem elegendő ahhoz, hogy tájékoztasson az élelmiszer valódi jellegéről, kiegészítő információkra is szükség lehet, amelyeket a megnevezéshez kapcsolódóan, azzal egy látómezőben kell elhelyezni (pl. pulyka nuggets - panírozott, elősütött pulyka falatok).
Jó, ha tudjuk...
...hogy a megfelelően jelölt csomagolt élelmiszeren mindig fel van tüntetve a nettó tömeg vagy nettó térfogat.
Jó, ha tudjuk...
...hogy az élelmiszerek előállításához felhasznált anyagokat az előállításkori tömegük csökkenő mennyiségi sorrendjében kell feltüntetni az összetevők között.
Jó, ha tudjuk...
...hogy az E számok döntő többségben a természetben is előforduló vegyületek, melyeket hosszú és nem mindenki számára érhető kémiai megnevezésük miatt tüntetnek fel E számmal a termékek összetevői között. A tudomány mai állása szerint az engedélyezett mennyiségben alkalmazott adalékanyagok egészségre ártalmatlanok.
Jó, ha tudjuk...
...hogy az élelmiszereken jelölni kell a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idő lejárati dátumát. Tudni kell azonban, hogy a feltüntetett lejárati idő kizárólag a bontatlan csomagolású élelmiszerre vonatkozik.
Amennyiben a gyári csomagolást megbontják, az élelmiszert általában néhány napon belül el kell fogyasztani. A fogyaszthatósági idővel rendelkező élelmiszereknél lényeges a csomagoláson feltüntetett tárolási feltételek megtartása is.
Jó, ha tudjuk...
...hogy a kenyereken lévő árucímkén jelöli a gyártó a minőségmegőrzési időt (pl. kedd), amennyiben ilyen jelzés nincs a kenyér csak aznap árusítható.
...hogy a kereskedelemben kapható ún. laktóz-mentes (tejcukormenetes) tejtermékeket a tejcukor-érzékenységben szenvedők is bátran fogyaszthatják, mert a bennük lévő tejcukrot enzimek segítségével egyszerű cukrokká bontották, így az már a laktózintoleránsok szervezete számára is könnyen hasznosítható.
Jó, ha tudjuk...
...hogy nem minden virsli, ami annak látszik, ugyanis amennyiben a gyártó a termékét nem virslinek nevezi, úgy annak minőségi paraméterei sem egyeznek meg a virslitől elvárt érzékszervi tulajdonságokkal.
Jó, ha tudjuk...
...hogy a gyümölcslevek esetében a „lé" elnevezés minőségi besorolást is jelent. Tápanyagtartalmát tekintve a legértékesebb a gyümölcslé, majd a nektár, végül a legkevesebb hasznos anyagot tartalmazó gyümölcs ital zárja a minőségi rangsort.
Jó, ha tudjuk...
...hogy az ún. „tasakos" vagy „üveges" félkész-, készételeket a legjobb minőség elérése érdekében a csomagoláson feltüntetett felhasználási útmutató alapján kell elkészíteni.
Jó, ha tudjuk...
...hogy amennyiben a csomagoláson a következő figyelem felhívó szövegek valamelyike olvasható: „nyomokban földimogyorót, tejanyagot tartalmazhat", vagy „mogyorót, tejet, lisztet felhasználó üzemben készült" akkor az adott termék allergén anyagokat (pl. tojás, mogyorófélék, tejcukor, glutén, szója, diófélék) tartalmazhat, amelyek az arra érzékeny fogyasztó számára veszélyt jelenthetnek.
Jó, ha tudjuk...
...hogy az „édesítőszerrel" (pl. aszpartám, aceszulfám sója) készült élelmiszerek fenilalanin forrást tartalmaznak, amely összetevő az egészségre ugyan ártalmatlan, mégis allergiás reakciókat válthat ki, az arra érzékenyeknél.
Jó, ha tudjuk...
...hogy a különleges táplálkozási igényt kielégítő élelmiszereknél (pl. cukorbetegek számára készített diabetikus élelmiszerek, bébiételek) 100 g-ra, vagy 100 ml-re, vagy egy adag fogyasztásra kész termékre vonatkozóan fel kell tüntetni az energiatartalmat, a fehérje, szénhidrát és zsír mennyiségét.
Az élelmiszerek csomagolásán olvasható feliratok nagyban megkönnyíthetik a bevásárlást. Ezek elolvasása nélkül ma már sajnos képtelenség megfelelő minőségű elemózsiát a kosarunkba tennünk. A jelölés egyes részeit kiemelve szeretnénk több hasznos információt adni, amelyek a vásárlást, az élelmiszerek további felhasználását könnyítik meg.
Általános szabály, hogy a Magyarországon forgalmazott, csomagolt élelmiszereket kötelezően magyar nyelven megfogalmazott, jól olvasható jelöléssel kell ellátni. A csomagolt élelmiszerek jelölésénél legalább az alábbi adatokra legyünk figyelemmel, mielőtt megvásárolnánk őket: termék megnevezése, összetevőinek felsorolása, bizonyos összetevőinek vagy összetevő csoportjainak mennyisége, a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági ideje, minőségmegőrzéshez szükséges tárolási feltételek, nettó tömeg és az egységár.
Bár a fogyasztók tájékoztatása alapkövetelmény, ezt a gyártók nem minden esetben valósítják meg maradéktalanul, ezért azt javasoljuk, hogy vásárláskor azokat az élelmiszereket részesítsék előnybe, amelyek jelölése jól olvashatók és kellő információt tartalmaznak.
Forrás: www.nfh.hu
Családinet hozzászólások:
Előző hír
Túlélőkalauz parlagfű szezon idejére
LEGOLVASOTTABB
Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában
A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Szamárköhögésem velőt rázó története
Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?
Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!
A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Mikor és miért érdemes vizeletvizsgálatot végeztetni?
A vizelet a vese működésének eredménye, azaz segítségével számos belgyógyászati problémára derülhet fény. Dr. Rákász István az Urológiai Központ urológusa szerint vizelési panaszok, illetve urológiai jellegű tünetek esetén elengedhetetlen a vizeletvizsgálat, de az évenkénti kivizsgálás részeként is fontos megcsináltatni.
Közösségi hozzászólások: