SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mikulás és szaloncukor

Családinet [cikkei] - 2008-12-02
Csoki Mikulás és csoki krampusz a csizmában, habcsók és szaloncukor a karácsonyfán. A decemberi "édes ünnepekkel" a minőségi édességek időszaka és bősége is beköszönt. Az igazi hungarikumnak számító szaloncukorból mi fogyasztók ebben a 4-5 hétben több, mint 6 milliárd forint értékben, kb. 5.500 tonnányit vásárolunk. Az áruházak polcairól ilyenkor kerül a gyermekek csizmáiba az a 821 tonnányi figurás édesség is, amely az éves csokoládéfigura forgalom felét adja, és amelyre 2,2 milliárd forintot költenek a magyar családok.

Mikulás és szaloncukor


Örvendetes tény, hogy a Jókai által is feljegyzett kedvenc reformkori édességünkből, a "szalonczukkedli"-ből és a 30-as évektől gyártott Mikulás figurákból ma már elsősorban a minőségi termékeket választjuk: a szaloncukorból a márkás, esztétikus kiszerelésű állótasakos vagy dobozos kiszerelést, a figurás édességekből pedig a valódi csokoládéból készült, magas kakaótartalmú Mikulás, krampusz és csizma figurákat.

A téli napforduló ünnepe több ezer éve része az emberiség kultúrájának. Az ókorban ezt a napot a Napisten, Mitrász születésnapjaként ünnepelték, a római birodalomban pedig még Aurelianus Császár rendelte el, hogy e napon ünnepet tartsanak a legyőzhetetlen Nap tiszteletére. A kereszténység sok szokást és szimbólumot átvett a régebbi vallásokból, ezért kultúrkörünkben a Karácsony ünnepét Jézus, az örök Nap, az igazság Napjának, az Isteni Fényforrás születésnapjaként tartjuk számon. A több ezer éves eredet ellenére, az első karácsonyfát Wittenbergben „csak” 1536-ban állította fel Luther Márton, hazánkban pedig „mindössze” 1820-ban követte példáját Brunszvik Teréz és báró Podmaniczky Frigyes evangelikus édesanyja. Mi magyarok tehát nyugatról vettük át a karácsonyfa állítás szokását. Ötven évvel később a világon egyedül nálunk vált szokássá, hogy a „fény fájára” a habcsókok és mézeskalácsok mellé, a polgári házak szalonjainak kedvelt édességét, a szaloncukrot is felakasszuk.
 
„Hazánkban az édesség- és csokoládé-nagyhatalomnak számító országokkal szemben is magas a kereslet a karácsonyi szezonális figurás édességek és szaloncukrok iránt.” – mondja Sánta Sándor, az Édességgyártók Szövetségének elnöke. „Nagyon örülünk annak, hogy az elmúlt másfél évben a fogyasztók preferenciája a minőségi termékek irányába mozdult el, ami a szaloncukrok esetében az ismert márkák, a figurás édességek tekintetében pedig a magas kakaótartalmú termékek irányába billentette a mérleg nyelvét.” – tette hozzá Sánta Sándor.
 
A hungarikumnak számító szaloncukorból például háztartásonként mintegy 1,7 kilogramm, összesen pedig kb. 5.500 tonna, elsősorban zselés, vajkaramellás, marcipános, kókuszos, újabban pedig diós, mandulás és mogyorós ízesítésű édesség kerül a karácsonyfákra. Erre az édességre összesen több, mint 6 milliárd forintot költünk.

Vásárlásaink kétharmadában tasakos terméket választunk, kisebb hányadában pedig kimérve, vagy dobozban vesszük meg a fáravalót.

Kevesen tudják, hogy csokoládéfigurákat Európában először angol és belga cukrászok készítettek, de az első figurák még tömörek voltak, megformálásuk pedig kézzel történt. Ezt megelőzően, a gyermekek által kedvelt csokoládé Mikulás valójában csokoládé ital volt. Magyarországon 1934-ben vette kezdetét e kedvelt, a kezdetekben még porcelánszerű cukormáz bevonattal ellátott édességek gépesített gyártása.
 
Viszonylag rövid történetük ellenére a csokoládéfigurák Magyarországon óriási népszerűségnek örvendenek, amit az is jól mutat, hogy a karácsonyi szezonban összesen 821 tonnányi figurás édességet vásárolunk, amelyekre 2,2 milliárd forintot költünk.
 
Az Édességgyártók Szövetségének tájékoztatása szerint a gyerekek csizmáiba kerülő klasszikus Mikulás figurákra ilyenkor mintegy 1,2 milliárd forintot, a növekvő népszerűségű, játékkal kiegészített és klasszikus Mikulás csomagokra 550 millió forintot költünk, míg 220 millió forintot fordítunk az olyan üreges csokoládé figurákra, mint például a csoki díszek és az adventi naptárak.
 
Vásárlásaink szerkezetében, mind a szaloncukroknál, mind pedig a figurás édességek esetében „minőségi változást” figyelhetünk meg. A statisztikák szerint ugyanis a 2007 karácsonyán értékesített figurás édességek mennyiségének 58 százaléka (479 tonna), értékének pedig már 76 százaléka (1,7 milliárd Ft) a valódi csokoládéból készült termékekből származott.

 
A tejbevonóból készült termékek az áruknak köszönhették időleges népszerűségüket. Ezeket egy minőségi csokoládéból készült figurához képest akár fele áron vásárolhatjuk meg. Míg a csokoládé szigorú nemzetközi szabványok szerint készül, legdrágább alkotóeleme a kakaóvaj, a tejbevonóból (kakaós masszából) készült termékek esetén a kakaóvajat egyéb olcsóbb növényi zsírokkal helyettesítik. Természetesen a kakaós masszából gyártott figurák is megfelelnek minden élelmiszeripari követelménynek, amely alapján forgalomba kerülhetnek, azonban élvezeti értékük alacsonyabb, mint a csokoládéból készülteknek.
 
„A figurás édességek fogyasztásának fele a karácsonyi szezonra esik, ami azt jelenti, hogy ezen édességeket időben koncentráltan és viszonylag nagy mennyiségben fogyasztjuk el. Ezért fontos az, hogy a fogyasztók ne csak az ár, de a minőségi szempontok figyelembevételével döntsenek.” – emelte ki Sánta Sándor, az Édességgyártók Szövetségének elnöke. „Az élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelő, minőségbiztosítási rendszerek előírásai alapján, jó minőségű és ellenőrzött alapanyagokból, megfelelő műszaki technológiával gyártott és szállított termékek fő ismertetőjegye a márka, a csomagolás és az ismert gyártó.” – tette hozzá a szakember.
 
Az Édestények honlapján megtalálható Minőség ABC továbbra is segíti a fogyasztókat eligazodni az olyan alapvető, a termék minőségét meghatározó kérdésekben, mint például a bevonómassza és a valódi csokoládé közötti különbség, és praktikus tanácsokkal szolgál a termékcímkék tartalmával, a minőség-megőrzési idővel és a tápanyagjelöléssel kapcsolatban is.
 
Élelmiszerallergiák

A legtöbb édesség tartalmaz glutént, tejszármazékot, diófélét, földimogyorót (akár nyomokban is). Sajnos ma még kevés olyan gyártó van, mely a csokoládégyártás során garantálni tudná a gluténmentességet. Ha az adott termék receptúra szerint nem is tartalmaz glutént, a gyártási körülmények miatt (közös légtér, gyártósor) nem zárható ki a keresztszennyeződés lehetősége.
Tejszármazékot szinte mindegyik édesség tartalmaz, vagy ha nem, akkor a keresztszennyeződés miatt itt sem zárható ki a tejtartalom. Igazán nehéz helyzetben vannak azok, akik gluténre és tejre is érzékenyek.
A földimogyoróra való allergia inkább az USA-ban és a nyugati országokban terjedt el. Az édességek nagy részére viszont jellemző lehet, hogy nyomokban földimogyorót tartalmaznak. A gyártóknak minden esetben fel kell tüntetni az összes olyan összetevőt, mely akár nyomokban is szerepelhet a termékben. A címke elolvasása pedig kötelező érvényű. Kisgyerekek esetében elsősorban a szülő felelős ezért, tehát csak olyan élelmiszert vehet a gyermekének, mely az adott allergéntől biztos, hogy mentes.

Iskolai rendezvényeken, különböző Mikulás-esteken elterjedt szokás, hogy a kisgyermek is kap egy csomagot. Az élelmiszerallergiában szenvedő kisgyermekben tudatosítani kell, hogy csak azt a csokoládét eheti meg, mely nem jelent veszélyt számára. Ezért ezeknek a gyermekeknek érdemes hazavinniük a rendezvényen kapott édességet, és otthon a szülő kiválaszthatja, hogy melyeket eheti meg. Édesség helyett azonban érdemes gyümölcsöt, játékot vagy könyvet venni, hogy ne fájjon annyira a kisgyermek szíve.

Márton Márk
www.elelmiszerallergia.hu

Indexfotó: hattex/Pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja