SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Játékdömping vs. az együtt töltött idő értéke - Rajtunk múlik, miről szól a karácsony

Családinet [cikkei] - 2023-12-04
Karácsonyra készülődve sokan már november végén elkezdik az ajándékok beszerzését. B. Szirtes Dóra, Ösztönanyu, Montessori pedagógus szerint azonban idén érdemes más szemmel tekintenünk az ajándékozásra, hogy gyermekeink is felismerhessék, mi is az igazi ajándék.
Játékdömping vs. az együtt töltött idő értéke - Rajtunk múlik, miről szól a karácsony

Ami novemberben érdekes, decemberben már nem biztos, hogy az lesz

„A karácsonyi ajándékok kérdése a legtöbb családban központi téma, ugyanakkor az ünnepek ideje alatt nagyon sokan szembesülnek azzal, hogy a gyermek túl sok ajándékot kapott, éppen ezért tulajdonképpen egyikkel sem játszik elmélyülten” – mondja B. Szirtes Dóra, Ösztönanyu. Hozzáteszi: ennek az oka nem csak maga a játékdömping és a rengeteg inger, hanem az is, hogy a kisgyerekek érdeklődési köre rendkívül gyorsan változik, így lehet, hogy amivel novemberben még szívesen játszanak, az ünnepekkor érdektelenné válnak a számukra.

A kis óvodás gyerekek a karácsony előtt három-négy héttel tudják megfogalmazni, mi az, aminek örülnének, mi az ő valódi igényük, ami élményt jelentene számukra és ami értéket adna nekik. Minél nagyobb a gyerek, annál jobban ki tud tolódni ez az idő, így egy hatéves már akár két hónappal hamarabb is meg tudja fogalmazni vágyát.

Ha ismerjük a gyermekünket, tudjuk, mit szeretne igazán

„Nem lehet az a célunk, hogy vegyünk tíz ajándékot, és arra játszunk, hogy abból lesz egy, ami úgymond bejön a gyermeknek és értékes lesz számára. A karácsony esetében is igaz az, hogy a kevesebb több” – magyarázza. Kiemeli: a karácsony ünnepe önmagában is érték, az emlékgyártásról, az élményekről, a karácsonyfa körül együtt töltött időről szól.

A szakértő hangsúlyozza: egy tárgy attól lesz értékes egy gyermek számára, mert vagy egy nagyon fontos személytől kapta vagy egy meghatározó élmény és emlék fűződik hozzá.

„Ha pedig ezt a személetet követjük, érezhetjük, hogy egy-két ajándéknál több nem fér a fa alá, hiszen az élmények gerincét a közös étkezés, az éneklés, a csillagszórózás adja. Minél több ajándék kerül a fa alá, azok átadása annál kevésbé lesz meghitt, az értéke pedig annál kisebb lesz” – fűzi hozzá.

A gyermekek is részesei lehetnek az értékteremtésnek

A Montessori pedagógus azt mondja, az ajándékozás élményét megalapozhatja a kisgyermekeknél az is, ha a család tagjainak ők készíthetnek ajándékokat, például egy karácsonyfadíszt, amit aztán a fa alatt átadhat szeretteinek.

B. Szirtes Dóra szerint érdemes egy konkrét stratégiát követni az ajándékok kibontásakor is a meghittség, az egymásra figyelés fokozása, a pillanatok valódi megélése érdekében.

  1. Egyszerre egy ajándékot adjunk át. Egyszerre egy valaki bontsa ki az ajándékát, a család tagjai pedig megvárják, hogy kiderüljön, mit kapott és örüljön közösen a meglepetésnek.
  2. Ha ajándékozás közben a gyerekek elkezdenek játszani valamivel, ne szakítsuk őket félbe egy következő csomaggal. Hagyjuk, hogy kijátsszák magukat és amikor már félretették a játékot, akkor adjuk át a következőt.

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja