SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

12 vadaspark, amit érdemes felkeresni - ma van a vadvilág napja

Németh Noémi [cikkei] - 2022-03-03
Az állatparkokat, vadasparkokat évről-évre fejlesztik, bővítik, szépítik, így egyre színesebb programokkal, érdekes játékokkal, különleges játszóterekkel várják a kicsiket. Érdemes ellátogatni valamelyikbe: a szórakozás mellett játékosan tanulhatnak is a gyerekek az állatokról.
12 vadaspark, amit érdemes felkeresni - ma van a vadvilág napja

1. Budakeszi Vadaspark

A Budakeszi Vadasparkban a hazánkban élő őshonos és betelepült állatfajokkal ismerkedhetünk meg, 60 állatfaj 200 egyede él itt csodálatos, erdei környezetben.

A Budakeszi Vadasparkban látható állatok: házi nyúl, szamár, magyar tarka szarvasmarha, házi kecske, házi juh, házi lúd, házi kacsa, házi tyúk, mangalica, magyar racka juh, pézsmaréce, kutya, házi pulyka, üregi nyúl, európai vörös róka, nagy pele, erdei mókus, sün, hiúz, szürke farkas, barna medve, sakál, nyest, vadászgörény, rekonstruált őstulok, patkány, mosómedve, nyestkutya, őz, mosómedve, gímszarvas, dámszarvas, muflon, vízibivaly, Przsevalszkij-ló, pusztai sas, egerészölyv, macskabagoly, szarka, holló, tökés réce, fácán, örvös galamb.

A Vadaspark Kalandpark 5 különböző nehézségű kötélpályával várja a mászni, csüngeni, lógni, függeni és csusszanni vágyókat.

Kültéri mozgásos és szórakoztató elemek

  • Vadaspark Kalandpark
  • lovaskocsikázás, lovaglás
  • ugrálóvárak
  • kerékpáros, slackline és egyéb ügyességi pályák
  • gólyaláb, mocsárjáró, stb.
  • csapatversenyek, akadályversenyek összeállítása (konkrét tematikában is, minden korosztálynak, különböző helyszínekkel)

A Budakeszi Vadaspark megközelítése:

Cím: 2092, Budakeszi 0210/12 hrsz.
GPS koordináták: 47.521923 / 18.935854
A BUDAKESZI VADASPARK megközelíthető:

  • kiépített aszfaltúton autóval,
  • turista útjelzésekkel jelölt erdei sétautakon
  • gyalog, kerékpárral
  • kijelölt szakaszokon lóháton
  • Busszal (Széll Kálmán térről induló 22, 222, 22A busszal, néhány száz méteres erdei sétával)
  • Gyermekvasúttal

A Budakeszi Vadasparknak a vadon élő állatokat bemutató területére – a többi magyarországi vadasparkhoz és állatkerthez hasonlóan – kutyával szigorúan tilos a belépés az itt élő állatok nyugalmának, épségének és egészségének megőrzése érdekében!

További információ: Budakeszi Vadaspark


2. Családi vadaspark - Szigethalmi vadaspark és állatsimogató

A Szigethalmi vadaspark önerőből, külső támogatás nélkül, családi vállalkozásként indult és 2014-ben nyitotta meg kapuit. Különlegessége, hogy igazán családias környezetben ismerkedhetünk meg az állatokkal.

A Szigethalmi vadasparkban látható állatok: tyúk, liba, kacsa, racka birka, bárány, ló, kecske, különféle halak, őz, vaddisznó, muflon, dámszarvas, róka, törpemalac, papagáj, nyúl, teknős.

Gyerekprogramok, további lehetőségek a Szigethalmi vadasparkban:

  • játszótér
  • bográcsozási, piknikezési lehetőség
  • büfé
  • erdei kisvasút
  • kis repülőgép, amibe beülhetnek a gyerekek

A Szigethalmi vadaspark megközelítése:

Cím: 2315 Szigethalom, Rákóczi utca 159.
Szigethalom megközelíthető Budapestről a 6-os (Ráckevei) Hévvel, a menetidő 45 perc.
Telefonszám: +36 70-521-67-85

További információ: Szigethalmi vadaspark


3. Nyíregyházi Állatpark

Magyarország első Állatparkja 1974-ben nyitotta meg kapuit Nyíregyházán, a várostól 5 km-re található sóstói üdülőövezetben. Időközben hazánk emlősállatokban gazdag, legnagyobb vidéki állatgyűjteményévé nőtte ki magát, ahol földrészenkénti csoportosításban ismerkedhetünk meg a különféle állatokkal. Az Állatpark természetes, szinte háborítatlan környezetben kapott helyet  egy tölgyerdő mélyén.
Az Állatpark ma már nem csak a bemutatásról a szórakozásról, a kikapcsolódásról szól, nagy hangsúlyt fektetnek a gyerekek környezettudatos nevelésére és a fiatal korban kialakítható kapcsolatra az élő környezettel. Sok izgalmas, állatos játék várja a kicsiket.

A Nyíregyházi Állatpark elérhetőségei:

Cím: 4431 Sóstófürdő, Sóstói út
GPS koordináták: Lat: 48.006351, Long: 21.724568
E-mail: info@sostozoo.hu

További információ: Nyíregyházi Állatpark


4. Kecskeméti Vadaskert

A vadaskert megnyitásakor elsősorban a hazai vadak és az őshonos magyar háziállatok bemutatását tűzte ki célul, majd később felépült a tigrisház, a nagymacskaház, a szurikáták ketrece, a medveház, a röpde, a felújított madártavon különféle récefélék élnek együtt.
Mára minden kontinens állatvilágát megismerhetjük a Kecskeméti Vadaskertben.
A kert érdekessége a madárkórház, mely ugyan nem látogatható, de a kórháznak köszönhetően sok sérült madár gyógyultan kerülhet vissza élőhelyére.

A Kecskeméti Vadaskert megközelítése:

Cím: 6000 Kecskemét, Műkert út 1.
GPS: N46.8973489, E19.7180793
E-mail: info@zookecskemet.hu
Telefon: 76/320-121

További információ: Kecskeméti Vadaskert


5. Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark

A Veszprémi Állatkert a Balatontól 15 km-re, csodálatos környezetben várja látogatóit az év minden napján, így hétvégéken és ünnepnapokon is. Az állatkertben megismerhetjük Európa jellemző állatvilágát, de egzotikus állatokkal is találkozhatunk - afrikai szavanna kifutó például hazánk legnagyobb ilyen jellegű kifutója, ahol zebrákat, gnúkat, antilopokat és orrszarvút tekinthetünk meg.

A Kittenberger Kálmán Növény- és Vadasparkban látható állatok: Aligátorteknős, Alpaka, Apáca fütyülőlúd, Apella csukjásmajom, Axis vagy pettyes szarvas, Ázsiai elefánt, Bakcsó, Bennett kenguru, Bóbitás bukó, Böhm-zebra, Bolíviai mókusmajom, Borjúfóka, Botsáska, Chilei flamingó, Dromedár, Dzselada pávián, Ecsetfülű disznó, Fehérarcú réce, Fekete gólya, Fekete medve, Feketenyakú hattyú, Gabonasikló, Görög teknős, Guanakó, Gyűrűsfarkú maki vagy katta, Házinyúl, Hóbagoly, Holló, Hópárduc, Huszármajom, Impala, Indiai antilop, Kameruni juh, Kameruni törpekecske, Kanadai lúd, Kapibara vagy vizidisznó, Kárpáti hiúz, Kecske, Kétpúpú teve, Kétujjú lajhár, Királypiton, Kis panda, Kookaburra, Közép-afrikai csimpánz, Közönséges tapír, Láma, Madagaszkári bütykös csótány, Malukui íbisz, Mandarinréce, Mosómedve, Nandu, Nyári lúd, Ormányos medve, Oroszlán, Örvös csája, Pampanyúl vagy nagy mara, Pápaszemes pingvin, Rothschild-zsiráf, Rózsás flamingó, Rózsás gödény, Sárgafülű ékszerteknős, Sarkantyús teknős, Sivatagi róka, Skarlát íbisz, Sörényes juh, Strucc, Szakállas agáma, Szalagos tigrispiton, Szélesszájú orrszarvú, Szent íbisz, Szervál, Szibériai kőszáli kecske, Szibériai tigris, Szomáli juh, Szurikáta, Tarajos sül, Tengerimalac, Tőkés réce, Uhu, Vadászgörény, Vörös vari, Vörösfülű ékszerteknős, Vörösvállú réce, Watussi marha, Zambézi mocsáriantilop, Zászlósfarkú kolobusz, Zöldleguán.

A Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark megközelítése:

Cím: 8200 Veszprém Kittenberger Kálmán utca 17.
GPS koordináták: 47°05'22.9" N      17°53'33.1" E
Tel.: 88/566-140, 88/566-141
e-mail cím: info@veszpremzoo.hu

További információ: Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark


6. Magán Zoo Állat- és Szabadidőpark

Az állatkert egy 20 hektáros, erdős parkban kapott helyet, festői környezetben. A látogatók egy több, mint 1 km hosszú úton sétálhatnak végig, amit az állatok kifutói, játszótér és melegkonyhás büfé öveznek.  Az állatkerti állatok mellett védett madarakkal és akár mókusokkal is találkozhat az ide látogató vendég. Az állatkert híres a nevükre hallgató állatokról és a felejthetetlen élményt nyújtó kölyökállat simogatásokról.

A Magán Zoo-ban látható állatok: Kétpúpú teve, Láma, Afrikai sörényes juh, Afrikai oroszlán, Fehér oroszlán, Szibériai Tigris, Fehér bengáli tigris, Eurázsiai hiúz, Alföldi zebra, Ormányos medve, Jávai makákó, Rhesusmakákó, Gyűrűsfarkú maki, Fehérpamacsos selyemmajom, Mókusmajom, Emsemakákó, Tarajos sül, Szomáli juh, Karakül juh, Merinó juh, Házi kecske, Házi szamár, Házi nyúl, Tengeri malac, Magyar félvér ló, Shetland póni ló, Emu, Fehér gólya, Páva, Aranyfácán, Ezüstfácán, Nyerges fácán, Kék-sárga ara oriáspapagáj, Harlekin ara óriáspapagáj, Fehérbóbitás kakadu, Csupaszszemű kakadu.

A Magán Zoo Állat- és Szabadidőpark megközelítése:

Cím: 6055 Felsőlajos, Benei-dűlő
GPS: 47.049238, 19.491931
Mobil: 30/9681-432
E-mail: maganzoo@vipmail.hu

További információ: Magán Zoo Állat- és Szabadidőpark


7. Szegedi Vadaspark

Magyarország legnagyobb területű, közel 45 hektáros vadasparkjában ritka, és többnyire veszélyeztetett fajok természetes kifutói sorakoznak földrészenként csoportosítva. Különlegesség a park dél-amerikai állatokat bemutató része, valamint az, hogy a Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpont is egyben - olyan sérült, elárvult állatokat fogadnak be, melyek a természetben elpusztulnának, ám a parkban felépülve gyógyultan költözhetnek később vissza természetes élőhelyükre.

A Szegedi Vadaspark megközelítése:

Cím: 6725 Szeged, Cserepes sor 47.
GPS: 46.251668, 20.118127
Villamosjáratok az állatkerthez: 3, 3F
Autóbusz és troli járatok az állatkerthez: 36,  90, 90F

További információ:  Szegedi Vadaspark
 


8. Veresegyházi Medveotthon

Az öt és fél hektár területen kialakított Veresegyházi Medveotthon Közép-Európa egyetlen Medveotthona, mely az Állatvédő Világszervezet (WSPA) és a Veresegyházi Önkormányzat összefogásával jött létre. A terület kialakításánál fontos szempont volt, hogy a látogatók az állatokat teljesen biztonságosan, testközelből, azok zavarása nélkül láthassák. A Medveotthon területe folyamatosan épül-szépül, változik. Mára már egy kihagyhatatlan idegenforgalmi látványossággá vált, Budapesttől mindössze 25 km-re.
A Medveparkban farkasokkal is találkozhatunk.

A Veresegyházi Medveotthon megközelítése:

Cím: Veresegyház, Patak u. 39.
GPS 47.633390, 19.258781
Vonattal: Budapest, Nyugati - Fót - Veresegyház, Ivacsi megálló, innen 1600 m.
Elérhetőség: iroda@medveotthon.hu
Jegypénztár: 0620-593-8113

További információ: Veresegyházi Medveotthon 


9. Bőszénfai Szarvasfarm

A hangulatos zselici dombok között fekvő kis falu, Bőszénfa ad otthont a szarvaságazatnak. Az 1300 hektáron elhelyezkedő birtok több, mint 1500 gímszarvasnak, 300 vaddisznónak, 200 dámvadnak, 150 muflonnak és mintegy 50 őznek nyújt élőhelyet. A nagyvadak mellett háziállatokkal – magyar szürke marha, rackajuh, ló, szamár, kecske és vizibivaly - is találkozhatunk.

A Bőszénfai Szarvasfarmon látható állatok: gímszarvas, dámszarvas, vaddisznó, muflon, őz, Dávid-szarvas, szikaszarvas, magyar szürke szarvasmarha, rackajuh, ló, magyar parlagi szamár, magyar parlagi kecske, vizibivaly.

A Bőszénfai Szarvasfarm megközelítése:

Cím: 7475 Bőszénfa, Malom u. 3.
Tel/fax: +36 82 / 570 - 519
E-mail: szarvas.boszenfa@ke.hu

További információ: Bőszénfai Szarvasfarm


10. Petesmalmi Vidrapark

A Petesmalmi Vidrapark egy látogatható, természetes tórendszer, vidramenhely és szabadidőközpont - a 14 tavat magába foglaló park mintegy 170 hektáron terül el. Ezekben a tavakban számtalan vidra él, de ha a természetes élőhelyükön esetleg nem találkoznánk velük, egy külön kifutóban is megnézhetünk néhány példányt. A vidrák mellett más vízi állatokat is megfigyelhetünk, bepillanthatunk az erdei tavas területek állatvilágába.

Télen előre bejelentkezés szükséges.

A Petesmalmi Vidrapark megközelítése:

Lábod, 7551
GPS: 46° 13.386' É 17° 30.066' K
A Mike és a lábodi útelágazó között található Vidraparkot jelző táblát kell követni.
Telefonszám: (30) 474 2491
E-mail: vidrapark@gmail.com, vidrapark@stvsz.com

További információ: Petesmalmi Vidrapark

 

11. Tisza-tavi Ökocentrum

A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum - Magyarország új turisztikai látogatóközpontja, igazi látványosság. Az Ökocentrum szórakoztató módon, modern, interaktív szemlélettel, játékosan tárja a látogatók elé a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit, bemutatva Magyarország második legnagyobb tavának gazdag élővilágát.

Gyerekprogramok, további érdekességek a Tisza-tavi Ökocentrumban:

  • Játszótér és vízi játszótér
  • Kalandjátszótér, akadálypálya
  • Rönkjátszótér
  • Halászskanzen
  • Elvarázsolt Vízi Világ - játszószoba a kicsiknek
  • Pelikánetetés
  • Kisállatsimogató
  • Tájház
  • Állandó és időszakos kiállítások
  • 3D-s mozi
  • Kilátótorony
  • Vízi túrák
  • Kishajós kirándulások
  • Csónaktúrák
  • Tisza-tavi Vízi Sétány
  • Szabadidőpark
  • Viza büfé
  • Ajándékbolt

A Tisza-tavi Ökocentrum megközelítése:

Cím: Poroszló, Kossuth u. 41.
GPS: N 47˚ 38.780’ E 020˚ 39.669’
Telefon: 06 36 553 033
e-mail:  info@ttoc.hu

További információ: Tisza-tavi Ökocentrum


12. Pécs ZOO

A Pécsi Állatkert és Akvárium-Terrárium (korábban a Vidámparkkal együtt Mecseki Kultúrpark) a Mecsek oldalában található állatkert. Az állatkert 1960. augusztus 19-én nyílt meg. Az állatkert üzemeltetője a Pécsi Állatkert Közhasznú Non-profit Kft. Az állatkertben többszáz faj várja a látogatókat.

Látványetetésen is részt lehet venni - az aktualitásokról az állatkert honlapján érdemes tájékozódni.

Cím: 7635 Pécs, Ángyán János u.

További információ: Pécs ZOO


+1. A Fővárosi Állatkertben különleges programokkal várnak:

Vadvilág nap az Állatkertben - Élmények és ismeretterjesztő programok a természetvédelem jegyében

Indulás előtt mindenképp tájékozódjatok az esetleges változásokról az állatkertek honlapján!

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja