SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Pozsgásnövények csodálatos világa - Kaktuszkiállítás és Vásár az ELTE Füvészkertben május 31-június 2-ig - Nyereményjáték!

Családinet [cikkei] - 2024-05-23
A pozsgásnövények (szukkulensek) a növényvilág érdekes életmódú, számunkra egzotikus növényei, melyek az évmilliók során a zord élőhelyi viszonyokhoz alkalmazkodva, testükben, leveleikben, módosult száraikban vagy gyökereikben vizet raktároznak, így vészelve át a sivatagok, félsivatagok csapadékmentes periódusait.
Pozsgásnövények csodálatos világa - Kaktuszkiállítás és Vásár az ELTE Füvészkertben május 31-június 2-ig - Nyereményjáték!

Bolygónkon a növényvilág mintegy 11.000 fajánál alakult ki a szukkulens életmód, melyek közül néhány ikonikusabb az amerikai kaktuszfélék, agávéformák, broméliafélék, a világszerte előforduló orchideák, az afrikai aloék, a kutyatejfélék és a kristályvirágfélék. Életmódjukban nemcsak talajlakókkal, hanem sziklalakó és fán lakó növényekkel is találkozhatunk. Eltérő testfelépítésük mellett a fotoszintetizálásuk is egyedi, mert a párologtatás csökkentése miatt a gázcserenyílásaikat napközben zárva tartó pozsgásnövényeknek a szén-dioxid felvétele nem nappal, hanem éjszaka zajlik, majd leegyszerűsítve nappal ebből állít elő cukrot. Ezt az anyagcserefolyamatot a növényélettan CAM (Crassulacean Acid Metabolism) fotoszintézisnek, a növényeket pedig CAM-növényeknek nevezzük.

Sarcocaulonpeniculium (kaktusz)

Kiállításunkon a növényvilág ezen különleges képviselőit szeretnénk a nagyközönség elé tárni, így láthatók lesznek törzs- és levélszukkulensek Afrikából, oszlopos- és gömbformájú kaktuszok Amerikából, broméliafélék a Közép-Amerika köderdeiből.

Kiállításunkon szeretnénk a nemrég elhunyt Nemesné Szentirmay Teréz szakmai munkásságáról is megemlékezni, aki a szukkulensek szakértője volt, kertészmérnök és több publikáció, szakkönyv írója, a debreceni egyetemi Botanikus Kert nyugalmazott kurátora. Könyve, a „Pozsgás növények” (1974) az első kaktuszokon kívüli pozsgástaxonokra koncentráló mű, ami sok embert indított el, hogy megszeresse  e különleges életmódú növényeket.

kaktusz

Rendezvényünkön lehetőség lesz növények vásárlására, és felteheti kérdéseit szakértőinknek. A gyermekekről sem feledkezünk meg szombati és vasárnapi kézműves foglalkoztatónkkal.

Mindenkit szeretettel várunk 2024. május 31. és június 2. között pénteken és szombaton naponta 9-17 óráig, vasárnap pedig 9-16 óráig a nyár eleji arcát mutató ELTE Füvészkertben (Budapest VIII, Illés utca 25.)!

Pozsgásnövények csodálatos világa - kaktuszkiállítás

Jegyárak:

  • Felnőtt: 1.900 Ft
  • Kedvezményes: 1.200 Ft
  • Családi jegy: 5.000 Ft

Bővebb információ: www.kaktuszgyujtok.hu

 

NYEREMÉNYJÁTÉK!

Válaszolj az alábbi egyszerű kérdésekre május 29. éjfélig és helyes választ beküldők között kisorsolunk 5 db páros belépőt a Tavaszi Orságos Kaktuszkiállítás és Vásár rendezvényre.

Sorsolás: 2024. május 30.

A nyereseket emailben értesítjük.

(Figyelem! A teljes tartalomért kattintson ide!)

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja