SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Távmunka, munka – hogy sikerrel járjunk

[cikkei] - 2004-03-24
Az ember attól a perctől kezdve, hogy megszületik, folyamatosan küzd az életben maradásért. Talán a legnagyobb kihívás akkor jön el, amikor a diák kilép a nagybetűs életbe. Ám még ennél is rosszabb helyzetben vannak azok a kismamák, fogyatékosok, akiknek (különböző okokból kifolyólag) ma Magyarországon (megrendítő a dolog, de így van) szinte minden kapu bezárul. Továbbmegyek: már senki nincs biztonságban, legyen valakinek akár 3 diplomája is.
Távmunka, munka – hogy sikerrel járjunk

Mielőtt teljesen elkeserednénk, azért nem lehetetlen munkát találni. Mindenkinek szeretnék egy kis segítséget nyújtani. Biztos sikert nem ígérhetek, de az biztos, hogy rossz, hasznavehetetlen információkat nem fogok közölni.

Mielőtt rögtön belevetném magam az internetes oldalak ajánlásába, tisztázzuk, mi kell ahhoz, hogy munkánk legyen. Csak tehetség? Nem, napjainkban a tehetség - bármennyire is sajnálatos dolog-, kezd a második helyre kerülni. Az első és legfontosabb: hogyan tudjuk eladni magunkat. Hogyan tudjuk magunkat minél előnyösebb színben felmutatni (hazugságok nélkül).

A másik nagyon fontos, sokan vitatják, hogy nem a legfontosabb–e: a kapcsolati tőke. S itt nem kell rögtön rosszra gondolni. Mindjárt ki is fejtem bővebben.

Tehetség: azt hiszem ezt nem kell ragoznom. Az ember ott próbálja megállni a helyét, amihez úgy érzi van affinitása. Nem szabad hiú ábrándokat követni. Ha egy cipész nem ért a pékmesterséghez, akkor ne akarjon pék lenni. Inkább maradjon a saját szakmájában és ott érjen el sikereket..

Hogyan adjuk el magunkat?

Általában a munka megszerzése az állásinterjún dől el. Mivel mindenki szerkeszthet nagyon szuper önéletrajzokat, beállíthatja magát szuper intelligensnek. Az állásinterjú az ahol mindenre fény derül. Legyünk határozottak, de ne akaratosak. Ne féljünk megnyilatkozni. Nyugodtan merjünk kérdezni. Tudatosan készüljünk egy állásinterjúra. Ne csak „majd csak lesz valami alapon” menjünk el. Hiszen lehet, hogy pont azért, mert felkészültebbek voltunk a többieknél, azért kapjuk meg az állást. Ha úgy érezzük, hogy direkt „szemeteket kérdeznek" - ne ijedjünk meg. A beszélgetés célja, hogy lemérjék az ember reakcióit különböző szituációkban.

Öltözzünk fel normálisan, minden legyen elrendezve. Ne ott keljen az asztalnál bármiféle papírért, tollért az egész táskát kiforgatni. Fontos az első benyomás. Mert nem mindegy, hogy egy szétszórt, trehány embert vagy egy kész „szerencsétlenséget” látnak meg bennünk.

Kapcsolati tőke: bizony, ma Magyarországon nagyon sok ember szerez magának munkát ismerősök által. De mit csináljunk mi? Mi, akik egy számunkra teljesen vadidegen cégbe szeretnénk beleilleszkedni? Ezt a lépést, amit leírok, a pályázat leadásakor kell meglépni.

Nyugodtan hívjuk fel a céget, kérjünk ki prospektusokat, bármiféle anyagot. Menjünk el személyesen és beszélgessünk el a titkárnővel. Egyszóval szerezzünk minél több információt leendő munkahelyünkről. Lássák, hogy valóban érdekel minket az állás, és nem „csak munka kell”. Egy cég azokat az embereket foglalkoztatja szívesen, akik nem csak dolgoznak, hanem szívügyüknek tartják a cég életét!

Ha egy hirdetés úgy kezdődik… "3 diplomás, 3 nyelvet felsőfokon beszélő, jó kommunikációs képességgel rendelkező, 10 év tapasztalattal bíró munkatársat keresünk”  - akkor is pályázzuk meg, ha nincsenek meg ezek a paramétereink, de alkalmasnak érezzük magunkat a meghirdetett pozíció betöltésére. Mit veszthetünk? Semmit!

A cégek azért teszik ilyen magasra a lécet, hogy kiszűrjék az „alját”. Nyugodtan próbáljuk meg!

Tehát amíg eljutunk a munkahelyig, 2 rostán megyünk át.

I. A pályázat megírása (nagyon sok mindent elárul). Itt jönnek jól a titkárnői infók.

II. Az állásinterjú.(Itt hullik ki a többség)

Ha megállapodunk, nagyon ügyeljünk arra, hogy minden úgy legyen a munkaszerződésbe rögzítve, ahogy azt előtte megbeszéltük.

Én nem szeretem a fejvadász oldalakat, melyek így kezdődnek „How to make 100000$?”

Ám egy könyvet meleg szívvel merek ajánlani. Pintér Zsolt – Hogyan csináljunk karriert? Nagyon- nagyon sok hasznos információt rejt ez a könyv, amire ha odafigyelünk mindig egy kicsit növeljük az esélyeinket.

Remélem egy picit segítettem azoknak akik épp állást keresnek.

S most jöhetnek azok a bizonyos internetes címek!

www.apro.lap.hu
www.munka.lap.hu
www.tavmunkainfo.lap.hu
www.tavmunka.lap.hu
www.allas.lap.hu
www.tavmunkas.hu
www.meosz.hu
www.jobpilot.hu
www.emenedzser.hu/tavmunka.htm
www.linkkatalogus.hu/allas/index.html

Még egy utolsó megjegyzés: érdemes feliratkozni a nagyobb internetes állásközvetítők hírlevelére (pl.: jobpilot), mert megadhatjuk, hogy milyen munkát keresünk, és ha jön egy olyan munkalehetőség, értesítenek bennünket.

Jó vadászatot kívánok!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja