SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit tegyen Valaki, ha nem született tőzsdegurunak?

Mészáros Etelka [cikkei] - 2004-05-09
Soha nem bántam meg, hogy vettem a fáradtságot és igyekeztem utánanézni, tájékozódni a televízió és a rádió által éppen sokat hangoztatott témákról. Ilyen téma volt az önkéntes nyugdíjpénztárak megalakulása is. Az ide befektetett pénz ugyan nem nevezhető rövid távú befektetésnek, na de ki garantálja azt, hogy mindig 30 éves maradok.
Mit tegyen Valaki, ha nem született tőzsdegurunak?

A következőben nemcsak az önkéntes nyugdíjpénztárt, hanem a jelenleg érvényben nyugdíjrendszert szeretném röviden bemutatni.

A jelenlegi nyugdíjas lakosság korábbi társadalombiztosítási befizetéseit az államháztartáson belül nem különítették el, ezért nyugdíjjárulékukat az aktív korú lakosság befizetéseiből fedezi az állam. Mivel az aktív korú, dolgozó lakosság népességen belüli aránya fokozatosan csökken, az eltartottak - nyugdíjasok - aránya pedig emelkedik, a nyugdíjak kifizetése egyre nagyobb terhet jelent az állam számára. Így elkerülhetetlenné vált, hogy az eddigi ún. felosztó-kirovó nyugdíjrendszert egy, az öngondoskodáson alapuló, többpillérű, ún. tőkefedezeti rendszer váltsa fel.

Az új, többpilléres vegyes nyugdíjrendszerben, a biztosított nem csak az állami társadalombiztosítástól, hanem a nyugdíjpénztáraktól is számíthat öregkori járadékra. A nyugdíjrendszer első pillére továbbra is az állami társadalombiztosítástól származó öregségi nyugdíj, melynek nagysága a ledolgozott munkaévek és az átlagkereset függvénye.

A második pillért a magánnyugdíjpénztári rendszer jelenti, ahova minden pályakezdő számára kötelező a belépés. A befizetések nagysága a bruttó jövedelemtől, a majdani járadék összege pedig a befizetésektől, illetve a pénztárak által realizált hozamtól függ. Az új nyugdíjrendszer tőkefedezeti módon nyújt szolgáltatásokat: a pénztártag egyéni számlájára kerülő befizetéseket a pénztár befekteti, az elért hozamot pedig jóváírja a tag számláján.

A nyugdíjrendszer harmadik pillérét jelentő önkéntes nyugdíjpénztárakba való belépésről a munkavállaló szabadon dönthet. Működési elveikben az önkéntes és a magánpénztárak megegyeznek.

Társadalombiztosítási nyugdíjrendszer

A kötelező társadalombiztosítási nyugdíjrendszer öregség, megrokkanás, megrokkanással járó baleset esetén a biztosított részére, elhalálozás esetén a hozzátartozója részére egységes elvek alapján nyugellátást biztosít.

Ha a Nyugdíjbiztosítási Alap kiadásai meghaladják a bevételeket, az állam a társadalombiztosítási nyugellátások kifizetését akkor is biztosítja. A társadalombiztosítási nyugdíjak kifizetésénél tehát állami garancia érvényesül.

A nyugellátás a nyugdíjjárulék alapját képező kereset, jövedelem összegéhez és az elismert szolgálati időhöz igazodik.

Aki szolgálati idejének legalább egy részében a magánnyugdíj-rendszer keretében is fizetett tagdíjat, a társadalombiztosítási nyugellátásra jogosultakhoz képest eltérő mértékű társadalombiztosítási nyugdíjra jogosult.

Aki a magánnyugdíj-rendszerben fizetett tagdíját és ennek összegét saját döntése alapján a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer számára átutalja, annak ellátását úgy kell megállapítani, mintha biztosítási idejének teljes tartama alatt kizárólag nyugdíjjárulék fizetésére lett volna kötelezve.

Nyugdíjszolgáltatások:

Saját jogú nyugellátások: öregségi nyugdíj , rokkantsági nyugdíj, baleseti rokkantsági nyugdíj,

Hozzátartozói nyugellátások: özvegyi nyugdíj, árvaellátás, szülői nyugdíj, baleseti hozzátartozói nyugellátások.

Az öregségi nyugdíjjal esik egy tekintet alá a bányásznyugdíj, a korengedményes nyugdíj, az egyes művészeti tevékenységet folytatók öregségi nyugdíja, a szolgálati nyugdíj, az előnyugdíj.

Magánnyugdíjpénztár

Az 1998. évben bevezetett nyugdíjreform komoly változást hozott a nyugdíjjárulék fizetésével kapcsolatban. Rendelkezése szerint a munkavállaló saját maga dönthet arról, hogy kötelező nyugdíjjárulékát továbbra is teljes egészében a társadalombiztosításnak, vagy a járulék egy részét az általa választott magánnyugdíjpénztárba fizeti. A tag nyugdíjba vonulásakor megosztott nyugdíjat kap, részben a társadalombiztosítástól, részben a magánnyugdíjpénztártól. A magánnyugdíjpénztári tagnak 2 százalékos nyugdíjjárulékot és 6 százalékos tagdíjat is fizetni kell.

A magánnyugdíjpénztári tagság nem jelent többletkiadást, ugyanakkor lehetőség van a befizetések pontos nyomon követésére. További jelentős előny, hogy a megtakarítások örökölhetők, illetve nyugdíjba menetelkor a szolgáltatások széles köre választható.

Kötelező jelleggel pénztártaggá válik a pályakezdő. Pályakezdő az, aki 42. életéve betöltése előtt 1998. június 30-a után válik először biztosítottá, tanulmányai befejezését követően az, aki 1998. június 30-a előtt már volt biztosított (pl.: nyári szünidőben dolgozott), és 1999. szeptember 1- ig nem volt lehetősége önkéntesen csatlakozni a magán-nyugdíjpénztári rendszerhez.

A magánnyugdíjpénztárak tőkefedezeti elven nyújtják a szolgáltatásaikat. A pénztártagok a pénztárba belépésüktől kezdve nyugdíjuk folyósításáig fizetik a törvényben meghatározott mértékű tagdíjat, amelyből a működésre fordított hányad feletti részt a pénztárak befektetik.

A tagok befizetéseit és a pénztár befektetéseiből származó hozamot a pénztár a tag egyéni számláján írja jóvá, legalább negyedévente. A nyugdíjkorhatárt elért tag pénztári járadékát az egyéni számláján akkor nyilvántartott összeg alapján kell megállapítani, tehát az addig felhalmozódott összeg, mint tőke lesz a járadékfedezet.

Ha a pénztártag meghal, mielőtt nyugdíjba vonult volna - azaz mielőtt megkaphatta volna a pénztári járadékát (szolgáltatását) -, az egyéni számláján a halála időpontjában nyilvántartott összeget az örökösök vagy kedvezményezettek kaphatják meg egyösszegű kifizetésként.

A pénztár tehát tulajdonképpen a nyugdíjba vonulásig felhalmozódott összeget váltja át a törvényben meghatározott szolgáltatások közül arra, amelyet a pénztártag választ. A szolgáltatás általában életjáradék, vagy egyösszegű kifizetés lehet.

Önkéntes nyugdíjpénztár

Szolgáltatásait rendszeres tagdíjbefizetésekből, egyéni számlavezetés alapján finanszírozza, illetve nyújtja. Célja a kötelező felosztó-kivonó, vagy vegyes finanszírozású nyugdíjrendszer által biztosított öregkori ellátás önkéntes alapú befizetés általi kiegészítése. Az önkéntes kiegészítő pénztárak a társadalombiztosítási ellátások kiegészítését szervezi tagjai igényei szerint.

Az önkéntes nyugdíjpénztár kizárólag nyugdíjszolgáltatást nyújthat. A tagsági viszony feltételei

  1. 16 életévet betöltött magyar állampolgár

  2. munkavállalással és letelepedési engedéllyel rendelkező 16 évet betöltött nem magyar állampolgár

  3. munkáltatói tag

  4. támogató

  5. ha az alapszabályt elfogadja

A tagsági viszony megszűnik:

  1. a tag halálával

  2. átlépéssel más pénztárba

  3. kilépéssel

  4. egyösszegű szolgáltatás igénybevételével

  5. járadékfizetés fixidejének lejártával

Az önkéntes nyugdíjpénztárak sikeres működése fontos társadalmi érdek. Lehetőség, mégpedig önként és egyre nagyobb számban, munkáltatók által is támogatva, az öregkori öngondoskodásra.

A hosszú takarékoskodással szinte észrevétlenül gondoskodhatunk békés nyugdíjas éveinkről.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja