SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mi a különbség 10 millió és 10 millió Ft között?

Fa Kinga [cikkei] - 2007-09-19
Ha nincs ennyi pénze, akkor különösen ajánlom, hogy olvassa tovább!

Első esetben én arra a 10 millió Ft-ra gondoltam, amikor hitelre veszünk fel 10 millió Ft-ot 20 év futamidőre.
A másik esetben én arra a 10 millió Ft-ra gondolok, amelyet évről évre összerakunk az időtávunknak megfelelő, legkorszerűbb értékpapír alapú megtakarításban.
Mi a különbség 10 millió és 10 millió Ft között?

  Milyen 10 millió Ft-ra gondolok, mire is kellhet ennyi pénz? Pl. gyermekünk élet kezdésére. Tapasztalta már, hogy hogyan repül az idő? Megszületett életünk értelme, egy mosolygós baba személyében; majd megtette első csetlő-botló lépéseit; boldogan elindult az oviba; büszkén újságolta mindenkinek: én már iskolás vagyok; középiskola, érettségi, jé már 18 éves, merre tovább? – Önök hol tartanak most? Ugye még nem késő?

Jól látom, könnyen ki tudjuk számolni, hogy mi történik, majd 3 év múlva, 7 év múlva, 14 év múlva, … . Jól sejtem, hogy születése után kb. 20-25 évesen fogja önálló életét elkezdeni gyermeke?

És az első lakását ki fogja, majd kifizetni? Az állam? A szomszédasszony? Jól gondolom, hogy senki másra, csak a szűk családra számíthatunk? És ugye a nagyszülők sem tudják egyik hónapról a másikra „összedobni”, mint anno a babakelengyét?

A családon belül a további lehetőségeket látom:

-          vagy mi szülők megpróbáljuk előteremteni

-          vagy ezt teljes egészében áthárítjuk gyermekünkre

-          vagy a kettő kombinációja marad.

Forgassuk vissza az idő kerekét, nekünk hogyan lett meg az első önálló lakásunk?

-          Segítettek a szülők? – kaptunk egy lakást, ebben az esetben úgy gondolom kutya kötelességünk nekünk is erre törekednünk.

-          Nem tudtak egyáltalán segíteni a szülők? És jól esett volna? – ugye szeretnénk gyermekünk életkezdését könnyebbé tenni, mint amilyen a miénk volt?

-          Vagy egy jó szakmát kaptunk a kezünkbe és a lakásvásárlásba besegítettek?

 

Egyik oldalról nekünk nehezebb dolgunk van, mint a szüleinknek, mert már van tandíj és egyre inkább lesz. És napjainkban a tudás sokkal fontosabb (és nemcsak az iskolai, hanem pl. a pénzügyi ismeretek is idetartoznak), mint 20-30-40 évvel ezelőtt, mert ez fogja meghatározni, hogy melyik társadalmi réteghez tartoznak majd utódaink (leszakadók, felzárkózók, stagnálók vagy fejlődők). Emiatt az önálló életkezdés gondolatának körében nem csak a lakás megteremtésében kell gondolkodnunk.

A másik oldalról viszont könnyebb, hiszen  kinyílt a világ és sokkal több korszerű pénzügyi megoldás van, infláció fölötti hozammal.

 

Amit viszont fontos, hogy egyértelműen lássunk, miért ennek a generációnak (kb. 25-45 éves) a legnehezebb, mert a régi már nem működik és az újat még nem tudtuk megtanulni sem, a szüleinktől, sem az iskolában.

 

Ezért én a lányaim esetében úgy gondolkodom, minimum szeretném az Ő taníttatásukat megoldani (egyetem, főiskola, jó szakma), mert ugye Nekik már lesz tandíjuk és ez több millió forintot fog felemészteni. Szeretnék piacképes tudást a birtokukba adni, amivel az életben el tudnak boldogulni, valamint ezen felül az első lakásuk kezdő tőkéjét. (Ez minimálisan számolva, szintén kb. 10 millió Ft.) Miért tartom fontosabbnak a piacképes tudást, mint a lakást? Mert, akkor lesz munkahelyük, lesz önbecsülésük, lesz pénzük.

 

De kanyarodjunk vissza az alapkérdéshez: Mi a különbség 10 millió és 10 millió Ft között?

 

- Első esetben én arra a 10 millió Ft-ra gondoltam, amikor hitelre veszünk fel 10 millió Ft-ot 20 év futamidőre.

- A másik esetben én arra a 10 millió Ft-ra gondolok, amelyet évről évre összerakunk az időtávunknak megfelelő, legkorszerűbb értékpapír alapú megtakarításban.

 

Első esetben a törlesztő részlet kb. 71-75 000 Ft/hó. Számoljunk a példánkban 75.000 Ft-tal. Ez azt jelenti, hogy 20 év alatt 18 millió Ft-ot fogunk kifizetni.

A második esetben évről évre 360.000 Ft-ot takarítunk meg és egy átlagos 11%-os (és minden költségünket levontam) hozamos befektetésben gyűjtjük, előre kidolgozott stratégia szerint, a kamatos kamat csodáját kihasználva. Ez havonta 30 000 Ft-os „terhet” jelent, összesen pedig 7,2 millió Ft-ot.

A kettő között több mint 10 millió Ft különbség van, a havi terhet számolva pedig 45.000 Ft. Bele gondolt már ebbe?

És ha erre a 10 millió forint összegyűjtésére ráadásul nem 20 évet, hanem 25-öt szán? Akkor 17 000 Ft is elegendő lesz havonta.

 

Gondolkodjon el ezen!

 Úgy gondolja Ön már gondoskodott gyermeke jövőjéről? Ez örömmel tölt el, de vizsgáljuk meg, hogy a legkorszerűbb megoldás(oka)t használja-e és a céljainak megfelelő összegekben gondolkodik-e? Következő cikkemben ezt vizsgáljuk majd meg, együtt.

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja