SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

5 szarvashiba, amit szinte minden kezdő vállalkozó elkövet - 2. rész

Himer Csilla [cikkei] - 2016-09-30
A múlthéten már megtanultuk, hogy a vállalkozás nem munka, hanem életforma. Himer Csilla a kisvállalkozások kreatív kontrollere elmondja azt is, hogy ezzel az életformával kapcsolatban milyen szarvashibákat követhetünk el.
5 szarvashiba, amit szinte minden kezdő vállalkozó elkövet - 2. rész

Dicséretes dolog, hogy elhatároztad magad, és vállalkozásba fogsz. Komolyan mondom, ez nagy jellemformáló utazás lesz: új szokásokat veszel fel, új lesz az időbeosztásod, olyan helyzetekbe fogsz keveredni és megoldani azokat, amelyekről sosem hitted volna, hogy képes vagy a kezelésükre, stb. 

Lesz azonban olyan is az életedben, amire nagy hatással leszel - és ezzel a hatással nem számolni, őrületes hiba! 
 

Szarvashiba #2


Mivel ez egy egészen másféle életforma, a családnak is el kell fogadnia, együtt kell tudnia élni ezzel!

Ez következik az első bakiból.

Gondold el, hogy különösen az elején, amíg a rendszer be nem áll, mennyire idegen leszel a vállalkozói életmódoddal a családodnak! Arról nem is beszélve, hogy ez az életformád milyen hatással lesz majd a családod többi tagjára is!

Az egy dolog, hogy Te nem vagy otthon, ahogyan eddig, hogy ha testben ott is vagy, az eszed egészen máshol jár, hogy a telefonodon hamarabb válaszolsz egy ügyfél, beszállító, munkatárs kérdésére, mint a párodéra vagy a gyerekedére. De, hogy ha már nem fogod kivenni a részed a házimunkából, és ez is a párodra marad, ha elmaradozol a családi programokról – mert ők még mindig úgy élnek, mintha semmi nem változott volna!!! –, akkor abból inkább előbb, mint utóbb óriási balhé fog kerekedni.
 

A vállalkozás ugyanis családi háttér nélkül nem megy!

Én még nem láttam olyan vállalkozást, ami sikeres lett volna, de a család ne fogadta volna ezt el. A család ellenében nem tudsz sikeres vállalkozást építeni! Vagy ha igen, akkor a család kihátrál mögüled.

És itt a támogatásnál nemcsak arra gondolok, hogy drukkolnak neked, vagy, hogy a család előveszi a pénzügyi tartalékait, és hajlandóak azt a cégedbe ölni! Hanem arra is, hogy veled együtt élik azt, hogy más lett a világ: alkalmazkodnak az időbeosztásod változásaihoz, ahhoz, hogy a házimunkát másképp kell megosztani, mint korábban, de ahhoz is, hogy többfelé figyelsz egyszerre, és nekik esetleg sorba kell állni a megosztott figyelmedért.

Ha belegondolsz, akkor ez olyan szintű alkalmazkodóképességet követel meg az egész családtól, amit nem is olyan egyszerű kérni sem, nemhogy kivitelezni. 


Mit tehetsz, hogy elkerüld ezt a bakit? 

Csak úgy, hogy már előre szólsz a családnak, hogy tudják, mivel néznek szembe. (Úgysem fogják tudni, ahogyan te sem fogod pontosan tudni, de legalább a  figyelmeztető lövést már leadtad.) 

Maradjatok a folyamatos összecsiszolódásnál! 

Alkossátok újra a családi munkamegosztást és a családi időbeosztást! Beszéljétek meg, hogyan alakítjátok a családi programokat, együttléteket! Szép dolog, hogy a vevőidnek és a munkatársaidnak mindig ott vagy, de legyenek a családi életben, a családi programokban is olyan sarokpontok, amelyek fixek, és ez akkor is így van, ha egyébként piros malacperselyek is potyognak az égből - vagyis legalább ezekre az alkalmakra nyugodtan hagyatkozhatnak a családtagok. 

Az elején nehéz lesz az átállás, de egy-két hónap elég lesz az újrarendeződéshez - ha mindenki benne van a dologban. :) 


És ha már család...

...a jövő héten egy olyan aspektust mutatok meg a családi vállalkozással kapcsolatban, amire nem nagyon szoktak gondolni - és nem is nagyon tanítják, hogy erre így kellene tekinteni.

Csengő kasszát és sikeres vállalkozást kívánok! 

Olvasd el a cikk további részeit is:
5 szarvashiba, amit szinte minden kezdő vállalkozó elkövet - 1. rész
5 szarvashiba, amit szinte minden kezdő vállalkozó elkövet - 3. rész
5 szarvashiba, amit szinte minden kezdő vállalkozó elkövet - 4. rész


Fotó: bluesunny62/pixabay.com

Himer Csilla


Himer Csilla
Kisvállalkozások kreatív kontrollingja

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.zsebedremegyek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja