SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Beszélgessünk Magzatom! - az anya-magzat kapcsolatanalízis jelentősége

Dobiné Olasz-Papp Nóra [cikkei] - 2011-04-13
Egy módszer, ami közelebb hozza egymáshoz az anyát és a babát, egy lehetőség, ami megkönnyítheti az anyává válás folyamatát, könnyebb szülést eredményezhet, segít felismerni és tudatosítani olyan nehézségeket, melyek a megszületés után befolyással lennének gyermekünkkel való kapcsolatunkra, vagy hatással vannak várandósságunkra, és nem utolsósorban segít felderíteni és felismerni önmagunk előtt is rejtett érzéseinket.
Beszélgessünk Magzatom! - az anya-magzat kapcsolatanalízis jelentősége

Az anya nem csak a testét adja gyermekének, lelkét is a magáéból építi fel. (Kodály Zoltán)

Talán már egyre több várandós kismamához eljutnak az információk az anya-magzat kapcsolatanalízisről és annak hatásairól. De mi is ez?

Egy módszer, melyet Hidas György és Raffai Jenő dolgoztak ki 1996-ban. Egy módszer, ami közelebb hozza egymáshoz az anyát és a babát, egy lehetőség, ami megkönnyítheti az anyává válás folyamatát, könnyebb szülést eredményezhet, segít felismerni és tudatosítani olyan nehézségeket, melyek a megszületés után befolyással lennének gyermekünkkel való kapcsolatunkra, vagy hatással vannak várandósságunkra, és nem utolsósorban segít felderíteni és felismerni önmagunk előtt is rejtett érzéseinket.

Természetesen egyaránt hatással van babára és anyára. Az anyának mélyítheti önismeretét amellett, hogy a fennálló kétoldalú kommunikáció miatt anyai érzései már a korai időszakban kifejlődhetnek, tudatosabbá teszi a folyamatot, mely alatt nőből anya lesz, a baba pedig boldog az intenzív kapcsolódás, a rá irányuló tudatos figyelem miatt. Hisz ő az első perctől kezdve él, érzékei hamar kifejlődnek, hall, érez, tapint, ingereket dolgoz fel, jelzéseket küld, válaszol, LÉTEZIK! Minden külső-belső információ eljut hozzá, szűretlenül, a maga nyers valójában és ezek feldolgozásában segíthetünk neki azzal, hogy biztosítjuk magzatunknak a figyelmet, felkészítjük a rá váró vizsgálatokra, éreztetjük vele, hogy nagyon fontosak az ő érzései, és már most gyakoroljuk a ráhangolódást, megismerését. Az ember társas lény, szeret beszélgetni, szereti, ha meghallgatják és jelzéseire van reakció. A picike magzat ugyanilyen! Vágyja a figyelmet, az információk megosztását, boldogan részt vesz mindenben a maga módján: hallgatva, figyelve, érezve, jelzéseket adva. Emellett anyukája minden rezdülését érzi, osztozik az ijedtségben, félelmekben, szorongásokban, de a boldogságban, örömökben is, így jól érzi magát, ha anya is és feszeng ő is, ha anya ideges, stresszes. A kapcsolatanalízis során megtalálhatja lelki békéjét az édesanya, rátalálhat a megoldásaira, válaszaira, és ez a belső béke a kisbabára is kifejezett jó hatással van.

A kapcsolatanalízises babák nyugodtabbak, kommunikatívabbak, születésük gyorsabb, könnyebb, lelkiállapotuk kiegyensúlyozottabb.

Természetesen nagyon jó hatással van a babára, ha édesanyja simogatja a pocakját, szólítja magzatát a mindennapokban, de a kapcsolatanalízis során történő kapcsolatfelvétel intenzívebb, intenzívebbek lehetnek az érzelmek, érzések, képek, emlékek jöhetnek fel az anya múltjából, tudatalattijából, születéséről, melyekkel dolgozni kell. Plusz pozitív eleme, hogy abban az 50 percben csak kettejükre figyelnek, nincs figyelemelterelő házimunka, bevásárlás, rohanás. Ezen a mentális úton segítséget lehet nyújtani fizikális problémákra is: pl. idő előtti pocakkeményedések, méhlepény öregedése, faros baba befordítása, magzatvíz-mintavételre fel lehet készíteni, stb. DE! Ez nem varázslás és mágia! Az anyának a munkája nem maradhat ki a kapcsolatanalízis során. Soha nem az anya helyett dolgozunk, hanem az anyával! Az okok feltárása probléma esetén és a mentális síkon való beavatkozás hozhat együttesen eredményt.


A kapcsolatanalitikus támogatója ennek a csodás belső folyamatnak, segít megtalálni a rejtett erőforrásokat, segít a felismerésekben, aktívan figyel az édesanyára, kíséri őt az útján egészen a szülésig.

Mivel a kapcsolatfelvétel során nem pusztán a babával, hanem a méhvel is felvesszük a kapcsolatot, ez a módszer segítséget nyújthat inszemináció előtt vagy akár vetélések, sikertelen teherbeesés esetén, ha alapos kivizsgáláskor semmi fizikai eltérést nem találtak.

Hogyan történik ez a gyakorlatban?

Általában hetente egy alkalommal, 50 perces órákon zajlik a kapcsolatfelvétel, a kismama jelentkezésétől kezdve –akár az első héttől- a szülésig. A legelső egy-két alkalom az ún. első interjú, ami egy alapos beszélgetés, ismerkedés, majd ezt követően a többi órán a kapcsolatfelvétel már jelentős részt kap. A kapcsolatfelvétel relaxált állapotban történik. A szülés előtt, a 37. héttől egy intenzívebb szakasz, a szülésre felkészítés történik, mely segíti a szülés folyamatát és az elengedést. Szülés után van még egy, az utolsó találkozó.

Anyukák beszámolói alapján tudjuk, hogy a kapcsolatanalízises babák megszületésük után is igénylik a kommunikációt, így éberen figyelnek és „követelik” a nekik járó oly jogos figyelmet.

Szerencsére ma már képzést is tartanak szakembereknek, hogy egyre több helyen juthassanak ezen segítséghez a várandós kismamák. Jelenleg magam is a színvonalas képzés hallgatója vagyok, melynek keretén belül én is adhatok kapcsolatanalitikus segítséget a hozzám forduló kismamáknak, természetesen supervízori megbeszélés mellett.

Szeretettel várom a jelentkező kismamákat Zuglóban, időpont egyeztetés szükséges!
Jelentkezés: transzperszonalis@gmail.com, 06-20/776-2583.
Dobiné Olasz-Papp Nóra

Dobiné Olasz-Papp Nóra


Dobiné Olasz-Papp Nóra
Baba-mama kapcsolati- és pszichológiai tanácsadó

Elérhetőségeim:
Honlap: http://www.dobinenora.hu
             http://www.valaszkeszszulok.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja