SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Rajtad is múlik! Már az anyaméhben eldől, mennyire lesz válogatós a gyerek

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-09-17
Egymástól független kutatások úgy találták, hogy a csecsemők azokat az ízeket kedvelik, amelyekkel a magzatvízen keresztül már az anyaméhben is találkoztak.
Rajtad is múlik! Már az anyaméhben eldől, mennyire lesz válogatós a gyerek

Már az 1980-as években felismerték, hogy a magzatvíz íze attól függ, milyen ételeket fogyaszt az anya. Egy évtizedekkel előtti kutatásban a várandós nők egy részének fokhagyma- másik részének cukortartalmú kapszulát adtak. Az önkéntesek, akik ezután megszagolták a magzatvizet, pontosan meg tudták állapítani, melyik kismama kapott fokhagymát. Ez alátámasztotta az orvosok régi megfigyelését, miszerint szokatlan szaga van a magzatvíznek akkor, ha az anya közvetlenül szülés előtt fűszeres ételt fogyasztott.
 

Ízek az anyaméhben

A magzat 10-12 hetes korától kezdi lenyelni a magzatvizet, az ízérzékelése pedig 21 hetesen alakul ki – tehát jóval azelőtt, hogy elkezdene enni és inni. Ezek a nagyon korai tapasztalatok pedig befolyásolhatják, hogy születése után milyen ízeket fog kedvelni – írja két brit kutató, Emma Beckett és Zoe Yates a World Economic Forum című lapban megjelent tanulányukban.

Minderre már számos korábbi kutatási eredmény rámutatott. A reggeli rosszulléttel küzdő kismamák igen gyakran sós ételek rágcsálásával próbálják lenyugtatni a gyomrukat, gyermekeik pedig gyakran még évekig különös vonzódást mutatnak az ilyen ennivalók iránt. Állatkísérletek szerint az anyaméhben alkoholnak kitett patkányok születésük után szívesebben fogyasztanak alkohollal kevert vizet. Emberek esetében ezt a kísérletet értelemszerűen nem lehet megismételni, de a megfigyelések alapján még azon kismamák gyermekei is, akik csak alkalmanként ittak meg néhány pohárral, felnőve jobban kívánják az alkoholt, és kimutathatóan nagyobb az esélyük a függőség kialakulására.

Hasonló a helyzet az ánizzsal is, ami a leginkább megoszó fűszerek egyike: sokan vannak oda érte, míg mások már a szagát sem bírják. A kutatók itt is 12 kismamának adtak ánizst, 12-nek nem, és úgy tapasztalták, hogy azok a babák, akik az anyaméhben találkoztak ezzel az ízvilággal, hathónaposan nagyobb örömmel fogadták. A répával kapcsolatban ugyanez az eredmény született.
 

Az anyatej íze is megváltozik

A hatás szoptatás alatt sem szűnik meg. A répa, a kömény, a vanília és a menta íze bizonyíthatóan átmegy az anyatejbe, a baba pedig mindehhez hozzászokva később nagyobb valószínűséggel fogja szeretni őket. Érdekes, hogy a banánnal kapcsolatban nem találtak ilyen összefüggést.

Ausztrál kutatók egyenesen úgy tapasztalták, hogy minél hosszabb ideig szoptat valaki változatos táplálkozás mellett, annál kevsébé lesz kétéves korára válogatós a gyermeke.
Mindennek valószínűleg evolúciós okai vannak: a gyermek szervezete azt az étrendet tartja biztonságosnak, amelyet a szülei követnek. Újabb érv amellett, hogy lehetetlen egészséges táplálkozásra szoktatni gyermekünket úgy, hogy mi közben cukron és fehér liszten élünk.

Természetesen az emberi ízlés alakulása összetett folyamat, amelyet később a neveltetés és a kulturális hagyományok egyaránt alakítanak. Az alapokat azonban - úgy tűnik - nem lehet elég korán lerakni.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: vikvarga / pixabay

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja