SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Mi lesz, ha szétszakadok?" - a leggyakoribb szülés előtti félelmek és válaszok

Leitner Olga [cikkei] - 2016-10-04
Temérdek rémhír kering azzal kapcsolatban, hogyan változik meg a szülő nő hüvelye, szexuális élete, ha természetes úton hozza világra gyermekét.
"Mi lesz, ha szétszakadok?" - a leggyakoribb szülés előtti félelmek és válaszok

„Én csak császárral akarok szülni, mert nem akarom, hogy szétszakadjak ott lent” - hangoztatja a várandós nők egyik tábora.
„Én természetes úton szeretnék szülni, hiszen ez a „természetes”- vallja a másik oldal.

Temérdek rémhír kering ugyanis azzal kapcsolatban, hogyan változik meg a szülő nő hüvelye, szexuális élete, ha természetes úton hozza világra gyermekét. Talán jobban félünk ettől a kelleténél - mondom ezt én, aki kénytelen voltam rábólintani a császármetszésre, legnagyobb bánatomra.
Nyilván vannak szélsőséges helyzetek, ami valóban azt eredményezheti, hogy szülés után altájon már semmi sem lesz a régi, de úgy gondolom, hogy a természet csodáit nem kellene nekünk, halandóknak felülírnunk csak azért, mert valakinek a valakije negatívan nyilatkozik a hüvelyi szülést illetően. 

Orvosokat és barátnőket faggattam arról, hogy tisztázzuk a helyzetet: Mi változhat szülés után ott lent? A Rózsakert Medical Center szülész – nőgyógyásza, Dr. Csermely Gyula és Dr. Rozsos Tamás, plasztikai sebész segít eloszlatni a kételyeket.


Sosem lesz már ugyanolyan a hüvely, mint szülés előtt?

Az, hogy a hüvely nem lesz olyan feszes a szülés után, mint amilyen előtte volt, bizony gyakran bekövetkezik – kezdi Dr. Csermely Gyula. Ennek az oka, hogy a medencefenék izomzatán áthaladó magzat kitágítja a hüvelyi izmokat, rosszabb esetben még el is szakítja őket. A szülész-nőgyógyász szerint nem lehet igazán megjósolni, hogy kinek mennyire fog a medencefenék-izomzata kitágulni, azaz mennyire sérülékeny. Általánosságban azért elmondható, hogy a fiatal hölgyeknél – a szövetek rugalmasságából kifolyólag - a hüvely hamarabb visszanyeri a feszességét, és a szöveti regeneráció is alapvetően gyorsabb - mondja Dr. Csermely.

A szülést követően a hüvely állapotát számos tényező befolyásolja, egyrészt, hogy mennyire voltak tágulóképesek a szövetek, mennyire rugalmas a medencefalak izomzata, mekkora volt a gyermek – minél nagyobb, annál nagyobb az esély, hogy ezek az izmok sérülnek, szakadnak. Elsősorban tehát az izomzat rugalmassága és a magzat mérete, ami meghatározó - folytatja Csermely doktor.
A természetes, gyors szülés alapvetően nem előidézője a hüvelyi szövetek sérülésének, azonban erőltetett szülésnél, amikor gyorsan kell például egy vacuum-műtét csinálni, akkor a szövetek nem képesek lépést tartani a tágulás sebességével. Így az ilyen esetekben nagyobb eséllyel következik be a hüvelyi izmok sérülése, szakadása.
 

Gátmetszéssel a szakadás ellen

A gátmetszés alapvető szerepe az lenne, hogy megelőzze a gát és a medencefenék izomzatának spontán repedését. Vannak esetek, amikor az izmok sérülését a gátmetszés ellenére sem tudjuk kivédeni, így a gátmetszés ritkán indokolt - nyilatkozza Csermely doktor.

Azokban az esetekben jelent ez a beavatkozás mégis előnyt, amikor a gát a metszés elvégzése nélkül több irányban repedne szét. Gyakorlott bába és szülész ezeket a helyzeteket többnyire felismeri, és elvégzi a megelőző beavatkozást.
A súlyos és többirányú gátrepedés egy nehezen rekonstruálható helyzetet teremt – hívja fel a figyelmet a szülész-nőgyógyász. A rekonstrukciós műtét nem más, mint a szülés utáni összevarrás, melyben vagy a gátmetszés területét, vagy az esetlegesen megsérülő gátat és hüvely szakaszt egyesítik. Attól függően végezzük tehát az egyesítést, hogy hol van a sérülés. Ha volt gátmetszés, akkor a hüvely külső harmada és a gát kerül ellátásra - magyarázza.

Amennyiben azonban a szülés során teljes hüvelyi izomszakadás következik be, azt minden esetben rekonstrukciós műtéttel kell rendbe hozni.
Az ilyen mértékű sérülés gyógyulási ideje nyilvánvalóan valamivel több időt vesz igénybe – folytatja Csermely doktor -, hiszen itt az izmoknak is nagyobb területen kell összeforrniuk. Noha az elsődleges regeneráció alapvetően 8 napon belül megtörténik, a teljes szöveti regenerálódás, a heg felpuhulása és végleges gyógyulása akár hónapokat is igénybe vehet. Ilyen esetben a nemi élet ismételt megkezdése olykor későbbre tolódhat, de ez elsősorban az anyát érintő lelki okokra vezethető vissza.

Arra a kérdésemre, miszerint lehet-e egyébként szűkebbre varrni a kismamát, hogy ne maradjon tág a hüvelye – sok helyen olvasni ilyet -, Dr. Csermely Gyula válasza: Az, hogy szűkebb legyen a hüvely, mint a szülést megelőzően, az igen ritka. Természetesen mindent lehet szűkebbre varrni, de ha ilyen előfordul, az elsősorban egy műtéttechnikai tévedés. A természetesnél szűkebb állapot létrehozása nem célja a rekonstrukciónak.


Mikor van szükség hüvelyplasztikára?

Hüvelyplasztikát alapvetően nőgyógyászok végeznek. Magyarországon igen kevés plasztikai sebész specializálódott erre a területre. Azonban megfigyelhető, hogy például Amerikában egyre nagyobb számban végeznek már plasztikai sebészek is ilyen jellegű beavatkozást, ez a trend épp most kezd erősödni - mondja dr. Rozsos Tamás, plasztikai sebész.

Valóban vannak olyan extrém esetek, amikor a szülés során nagy, mondhatni tátongó hüvelybemenet alakul ki, ilyenkor részben az izomzattal, részben magával a felszíni hámszövettel lehet probléma.

"Az ilyen esetekre valóban megoldás lehet a plasztikai beavatkozás, mely során nem csupán a bőrt, vagy a hüvely bemenetét varrjuk szűkebbre, hanem a műtét során igyekszünk a hüvely hátsó – tehát a végbél felé vezető - izmait is közelíteni egymáshoz. Ezáltal a hüvely átmérőjét is beszűkítjük, azonban természetesen nem szűkebbre, mint amilyen a szülés előtti állapot volt" - magyarázza Rozsos doktor.

A plasztikai sebész azonban azt javasolja, hogy érdemes várni a rekonstrukciós műtéttel, amennyiben még szeretnénk babát vállalni, hiszen nagy az esély arra, hogy a következő szülésnél is bekövetkezik egy hüvelytágulás: "Amikor a terveink szerint szültünk 2-3 kisbabát, és úgy érezzük, hogy ez az életszakaszunk befejeződött, ezt követően érdemes csak felkeresni a plasztikai sebészt" - mondja Dr. Rozsos Tamás.
 

Szex és inkontinencia

Csermely doktor szerint a hüvelyi úton történő szülés alapvetően nem befolyásolja a későbbi szexuális életet, a szexualitás jelentős részben ugyanis egy agyi tevékenység. A szexuális élvezet tehát nem feltétlen a hüvely szűkösségén vagy tágasságán múlik.

Attól még, hogy a hüvely esetleg tágabb a szülés után, tejesen kielégítő és boldog szexuális élet élhető mind a férfi, mind a nő számára, tudva, hogy ennek az izomzatnak a rugalmassága a szülés után csökken.

Az intimtorna viszont egy nagyon jó és fontos eszköz a medence izomzat rugalmasságának fenntartásában, hiszen segítségével folyamatos tónusban tartható a gát területe is - magyarázza a szülész–nőgyógyász.
A gátizom torna végzése mind a szülés előtt, mind a szülés után mindenki számára ajánlott, hiszen a gyakorlatok elvégzésével jóval gyorsabban visszanyerhető kismedencei izmok és szövetek rugalmassága, valamint felgyorsul az izmok regenerációja. Ugyancsak itt kell kiemelni – folytatja Dr. Csermely Gyula -, hogy hüvelyi szülést követően gyakran megjelennek vizelet-visszatartási (inkontinencia) problémák is a kismamáknál, melyek az intimtorna gyakorlatok rendszeres végzésével sikeresen javíthatók, sőt akár teljesen megszüntethetők.


Anyukák véleménye a szülés utáni állapotról

Bea, 34 éves, kétszer szült természetes úton:

„Nekem a hüvelyem a varrás miatt szűkebb lett. Természetesen szülés után az egész olyan más lesz, de hamar visszanyerte nálam eredeti kinézetét. A rémhírek azért rémhírek, mert nem kell rá adni. Én azt mondom, mindenki szüljön és tapasztalja meg, milyen csodás életet adni. Az emberi test annyira változó: minden ember más, mindenki másként éli meg a dolgokat, és szerintem mivel a nemi szervünk is kicsit különböző, ezért ott lent sem biztos, hogy mindenkire igaz az egyik vagy a másik séma, hogy milyen lesz, vagy kellene lennie. A szex is minden embernél, sőt, minden szülésnél más és más: az első gyermek után én állandóan fáradt voltam, örültem, ha alhattam este, nem éppen a szexen járt az eszem. Sokáig is véreztem a szülés után: mind a két gyermek után kb. 1-1 hónapig és talán 2-3 hónap után kívántam újra az intimitást. Az első együttlét a varrás miatt elég kellemetlen volt, de aztán hamar átestem rajta. A második gyereknél viszont a 6 hetes kontroll után már minden rendben volt, és nem is volt semmi kellemetlen az együttlétben, nem fájt a gát sebem sem.”

Szilvi, 29 éves, kislányát hüvelyi úton hozta világra:

„Hogy változott-e valami? Természetesen változott. A hüvely kinézete, mérete ugyan nem, viszont ahogy ki tudtam tapogatni, valahogy a „belső elrendezése”, igen. Némiképp tágabb lett az elülső része, de alapvetően ez nem okoz semmiféle minőségbeli romlást, nincsen semmi fennakadás a szexuális életünkben. Nyilván azért a páromnak is érezhető volt eleinte, hogy nem egészen olyan érzés a szex, mint előtte, de azóta már újra helyreállt a rend. A gátsebbel sem volt gondom: őszintén szólva a szülés után 5 nappal - mikorra elmúlt a gátmetszés miatti fájdalom - felmerült már bennem az igény a szex iránt, de mivel akkor még szó sem lehetett ilyesmiről, gyakorlatilag a 6 hetes kontroll után került sor az első együttlétre. Vicces, hogy mire ez az idő eljött, akkorra részemről a vágy is alábbhagyott, valószínűleg a baba körüli teendők miatti fizikális és mentális fáradtság miatt. Viszont igen, sajnos vannak extrém esetek, mikor teljesen szétreped a nő szülés közben, és a szexuális élete gyakorlatilag tönkremegy, elhagyja a férje, stb. Ilyen esetben ma már lehetőség van arra, hogy plasztikai úton helyreállítsák a hüvelyt. Amúgy meg intimtorna, intimtorna, intimtorna! Tinédzser korom óta intimtornázok (akkor még nem tudtam, hogy ez az :) ), így várandósság alatt is végig folytattam, illetve szülés után pár órával már újra "edzettem", és persze azóta is. Rengeteget segít."

Szerző: Leitner Olga
Szakértő: Dr. Csermely Gyula, szülész-nőgyógyász és Dr. Rozsos Tamás, plasztikai sebész, Rózsakert Medical Center
Kép: egor105 / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja