SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Terhesség hétről hétre - 34. hét

Dr. Sápy Tamás [cikkei] - 2009-11-27
Terhesség hétről hétre: harmincnegyedik hét. Hogyan fejlődik a kisbabám? Hogyan változik a testem? Hogyan változik az életem?
Terhesség hétről hétre - 34. hét

Válaszd ki azt a terhességi hetet, ami érdekel: 

12345678910111213
1415161718192021222324252627
28293031323334353637383940


 

Magzat fejlődése

Terhesség hétről hétre - 34. hét

Pontosan hogy szeretnéd világra hozni gyermeked? Egyre több szülő készít tervet, amibe benne foglaltatnak a választott orvosi/gyógyszeres segédlettől kezdve a körülmények ecseteléséig minden (szűrt fények, lágy zene, stb.) (a legtöbb szülészeten már lehetőséged van ezek megválasztására), hogy minél otthonosabban érezhessék magukat a vajúdás, szülés alatt, és közvetlen utána. Ha te is készítesz ilyen tervet, próbálj tömören fogalmazni, ne legyen egy oldalnál több, inkább kevesebb - az elfoglalt orvosi személyzetnek különben nem lesz ideje elolvasni. Adj egy-egy példányt az orvosodnak és a kórház szülészeti osztályának is belőle. De ne feledd, ha úgy alakulnak a dolgok, az orvos kihúzhat néhány pontot a listádról.



Testem változásai

Terhesség hétről hétre - 34. hét

Az elkövetkező hetekben tesztelni fognak Streptococcus B-re, ez olyan baktérium, ami a terhes nők egynegyedénél jelen van az emésztőrendszerben, felnőttekre általában ártalmatlan, de ha szüléskor nagyobb mennyiségben vannak jelen a hüvelyben, ez tovább szaporodva megfertőzheti a méhet, a magzatvizet, a húgyutakat, és például a császármetszés helyét is. Ráadásul a magzat, ahogy áthalad a szülőcsatornán, a baktériumokat belélegezheti vagy lenyelheti. A fertőzés tüdőgyulladást, szepszist (a fertőzés a vérben jelentkezik), vagy súlyos károsodásokat is okozhat. Szerencsére ezeket a komplikációkat el lehet kerülni, a pozitívra tesztelt nők esetében is, úgy hogy intravénásan antibiotikumot kapnak a szülés alatt, jelentősen lecsökkentve a fertőzés elterjedésének és továbbadásának esélyét.



Életem változásai

Terhesség hétről hétre - 34. hét

Ahogy egyre közelebb kerülsz a nagy eseményhez, elgondolkodhatsz azon, hogy kiket szeretnél magad körül látni a szülésnél. A magyar törvények egy nagykorú kísérőt engednek a szülő nő mellett lenni. Az esetek nagy részében ez az apa, de nem kötelező, hogy így legyen, édesanyádat, testvéredet vagy egy barátnődet is megkérheted erre, esetleg felfogadhatsz egy dúlát. Vannak kórházak, akik megengedik, hogy az apa és a dúla együtt legyenek bent a szülőszobában, ennek mindenképp időben érdeklődj utána.



Teendők az 34. héten

Terhesség hétről hétre - 34. hét

1. Vizsgáltasd meg magad Streptococcus B csoportra (GBS).
2. Vásárold meg azokat a dolgokat, amire szükséged lesz a gyermekágyi/szülés utáni (postpartum) lábadozás alatt.
3. Találkozz több gyermekgyógyásszal is, hogy meghozhasd a végső döntést azzal kapcsolatban, melyiküket választod.



Heti tipp

Terhesség hétről hétre - 34. hét

Nem tudsz aludni? A rendszeres torna segíthet, hogy jobban aludj, ezért iktass be a napirendedbe egy könnyű sétát a ház körül. Vásárolj egy testpárnát (body pillow), hogy jobban kitámassza a testedet, amikor az oldaladon fekve alszol. Ha a gyomorégés miatt alszol rosszabbul, próbálkozz korai vacsorával - amiből természetesen kiiktatsz minden fűszeres, fanyar-savanykás vagy szénsavas ételt és italt. Ha pedig lefekvés előtt egy-két órával már nem iszol több vizet, ezzel elkerülheted, hogy minden éjjel öt-hatszor ki kelljen menned a vécére.



A terhesség további heteiről a következő helyeken olvashatsz még:
Első trimeszter hetei - Második trimeszter hetei - Harmadik trimeszter hetei

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja