SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Terhesség hétről hétre - 35. hét

Dr. Sápy Tamás [cikkei] - 2009-11-27
Terhesség hétről hétre: harmincötödik hét. Hogyan fejlődik a kisbabám? Hogyan változik a testem? Hogyan változik az életem?
Terhesség hétről hétre - 35. hét

Válaszd ki azt a terhességi hetet, ami érdekel: 

12345678910111213
1415161718192021222324252627
28293031323334353637383940


 

Magzat fejlődése

Terhesség hétről hétre - 35. hét

A magzat a terhesség harmincötödik hetébenA csemetéd már majdnem kész, hogy megszülessen! A 35 hetes magzatok legtöbbje már 2,5 kg vagy még annál is több, és ritkán fordul elő komolyabb komplikáció azoknál a babáknál, akik ilyenkor születnek. Egy kis zsibbadást, bizsergést érezhetsz a medencetájékon, ahogy az extra súly nyomja az idegeidet, és a pici lábak egyre fokozódó kalimpálását is a melled alatt, ahogy csemetéd fejjel lefelé, feszeng a szűk kis helyen születésre várva. A kicsik 3-4 százaléka nem fordul meg rendesen, ők a farfekvéses babák. Ha a te csemetéd is ehhez az önfejű, makacs kissebséghez tartozik, akkor császármetszésre lehet szükség. Hogy ezt elkerüld, az orvos megpróbálhatja megfordítani a gyermeked kívülről, a pocakodon keresztül, és az ultrahangos vizsgálaton ellenőrzi, sikerült-e, mielőtt dönt, megkísérli-e a hüvelyi szülést.



Testem változásai

Terhesség hétről hétre - 35. hét

A test változásai a harmincötödik hétenA nagy esemény lassan már az ajtón kopogtat. Az orvosod mostantól hetente szeretne látni, amíg el nem jön a nagy nap. Azt már érezheted, hogy egész lent van a baba, mélyen a medencédben, sőt a nyákdugó is kijöhet, ami a kicsinyedet védte a külvilágtól a terhességed alatt - ezek jelzik, hogy lassan itt az idő. De akadnak olyanok, akiknél 3 héttel a szülés előtt már jelentkeznek ezek a tünetek. Érezhetsz jósló fájásokat is - Braxton Hicks összehúzódásokat. Ezek az összehúzódások abban különböznek a vajúdáskor tapasztaltaktól, hogy szabálytalan időközönként érzed és nem erősödnek.



Életem változásai

Terhesség hétről hétre - 35. hét

Honnan fogod tudni, hogy elkezdődött a szülés? Például a szabályos időközönként jelentkező egyre erősödő összehúzódásokból. Kb. 20 perces időközönként kezdődnek, ha pár óra múlva 10 percesek lesznek és sokkal fájdalmasabbak, akkor már úton van a baba. Egy másik „nyitány” a magzatvíz elfolyása, ahogy megreped a magzatburok. Hívd azonnal az orvosodat, ha ezt észleled, mert akkor 24 órán belül meg kell szülni a csemetédet, különben fertőzésnek lesz kitéve.



Teendők az 35. héten

Terhesség hétről hétre - 35. hét

1. Vásárolj egy babakönyvet.
2. Szerezd meg egy ajánlott szoptatási tanácsadó telefonszámát vagy ha nagyon lelkes vagy, csatlakozz a magyarországi La Leche Ligához (LLL).
3. Nézd át a babanaplódat, hogy kiderítsd, miket kell még megvásárolnod, beszerezned a baba születése előtt.



Heti tipp

Terhesség hétről hétre - 35. hét

Ha van otthon kutyád vagy macskád, hozzá kell szoktatnod őt a babához. Miután a baba megszületett, kérd meg a párod, hogy hozzon be egy új babatakarót a kórházba. Csavarjátok be ebbe a takaróba a picit és hagyjátok rajta pár órára, amíg a takaró átveszi a baba illatát. Ezután a párod vigye haza a takarót és engedje, hogy a kutyus megszaglászhassa, így hozzászokhat a baba szagához, amíg ti hazajöttök a babával a kórházból. Győződj meg arról is, hogy a kisállataid megkaptak-e minden szükséges védőoltást. Ha pedig a kutyusodnak vagy cicusodnak van valamilyen rossz szokása, például harap vagy karmol, használd ki a születésig még hátralevő időt és szoktasd le róla.



A terhesség további heteiről a következő helyeken olvashatsz még:
Első trimeszter hetei - Második trimeszter hetei - Harmadik trimeszter hetei

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja