SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A rejtélyes endometriózis betegségről kicsit másképpen (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

Kovács Anikó [cikkei] - 2011-04-12
- a női test finomhangolása.
Egy rejtélyes betegség keseríti meg nők százainak mindennapjait. Ttünetei közül az elviselhetetlen méreteket öltő fájdalom az, ami a leginkább tönkreteszi e hölgyek életminőségét. A betegség egy évtizede került az orvostudomány látószögébe, azóta mind több és több betegkartonra került föl riadalmat okozó diagnózisként az endometriózis szó.
A rejtélyes endometriózis betegségről kicsit másképpen (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

Endometriózis ….már a neve is ijesztően hangzik.

„Legelőször gyermekeim születése előtt találkoztam vele, amikor két évnyi sikertelen teherbe esési próbálkozás és egy laparoszkópiás vizsgálatot követően a diagnózis endometrikus elváltozás volt. Az orvosok 6 hónapos GNRH kúrát javasoltak, amely során leállították volna a petefészkeim működését, mintegy mesterséges klimaxot hozva létre.

Ekkor 30 éves voltam, a kezelést saját felelősségemre elutasítottam, ösztönösen úgy éreztem, hogy ha beavatkoznak a legbensőbb női működésem finom harmóniájába, mechanizmusába, akkor talán sosem lesz esélyem egy pocaklakóra. Megbeszéltem magammal, hogy van még elég időm, több, mint 10 évem a gyerekvállalásra.

Két hónap múlva Valaki beköltözött a pocimba, most 152 cm és a jégkorongcsapat büszkesége, két évre rá nálunk szállt le az egyik legédesebben rakoncátlan tündérke, aki bátyjául választotta  a hokist.

Az endo azonban – mára már sajnos „tegező viszonyba” kerültünk – a zavartalan terhességeimet követő pár év elteltével újra beköltözött az életembe. Ez most pokolian fájdalmas találkozás volt. Innentől iszonyú kínokat éltem át minden hónapban a menstruáció kezdő napjától a peteérés időpontjáig” – meséli egy kétgyermekes, 40 éves édesanya.

Mi is az endometriózis? Ebben a betegségben a méh belsejét képző szövet (endometrium) beágyazódik a méhen kívül. Legtöbbször a méh körül a nemi szervekben, mint például a petefészekben. Ritka esetekben a belekbe és a májba is beágyazódhat. Normális körülmények között ez a szövet csak a méhben található és havonta, a hormonok hatására, megvastagszik és lehámlik. Ha ez a szövet a testben máshol található, ugyanez a folyamat megy végbe, viszont a lehámlott szövet nem tud a testből eltávozni.

Gyakorisága: Bármely korosztálynál előfordulhat a menstruáció kezdetétől egészen a végéig. Ez alatt az időszak alatt 10-15 százalékánál a nőknek kifejlődik.

Mi okozhatja? A pontos ok ismeretlen, viszont van egy elterjedt elmélet, miszerint a menstruációkor a folyás visszafelé áramlik és ezáltal az endometrium bekerül a hasüregbe és elkezd nőni a méhen kívül.

Melyek a tünetek? A leggyakoribb tünet a menstruáció előtti és közbeni fájdalom. Általában a menstruációs fájdalom rosszabb, mint a szokásos fájdalom. Szintén a fájdalom közösülés közben vagy után. A fájdalmak igen súlyosak lehetnek, viszont vannak nők, akiknél az endometriózis fájdalom nélkül van jelen. Az erős vérzés és meg nem magyarázható meddőség is lehet egyike a tüneteknek. Kevésbé gyakori tünetek a fáradtság, fájdalmas széklet ürítés, derékfájás, hasmenés és szorulás.

Hogyan diagnosztizálják az endometriózist? Az orvos laparoszkópiás kivizsgálást végezhet. Ezalatt a kivizsgálás alatt  egy kis nyíláson keresztül egy eszköz segítségével, amit laparoszkópnak hívunk, megnézi, hogy van-e endometriózis a has- üregben. Ideális esetben a kivizsgálást reggel végzik el és a beteg délután már haza is mehet.



Hogyan gyógyítják az endometriózist? Nincs gyógyulás az endometriózisra. A gyógyítás a fájdalom enyhítésére és a fogamzás javítására irányul. A gyógyítás függ a betegség helyétől, kiterjedésétől, súlyosságától és a kortól. Ha a betegség enyhe, akkor fájdalomcsillapítókon kívül lehet, hogy nincs is más gyógymódra szükség. Ha a fájdalom nagyon nagy, akkor két lehetőségből lehet választani: 1. gyógyszerek vagy 2. műtét. Ha a gyógyszerek nem segítenek, akkor a műtét a következő lépés, amivel megpróbálják eltávolítani az endometriózis szövetet. Műtét után az endometriózis visszatérhet, viszont, amint beáll a klimax, a endometriózis problémák megszűnnek.

Befolyásolhatja az endometriózis a fogamzást? Endometriózis összefüggésben lehet a meddőséggel, viszont nincs elegendő tanulmány ahhoz, hogy kimondhassuk, hogy az endometriózis okozhat meddőséget. Megjegyzendő, hogy a betegségben szenvedők nagy része számol be az elmaradó teherbeesésről.

Körülbelül ennyit lehet megtudni legelsőre az endometriózisról, ha sietve utánanézünk az interneten. A vázoltak alapján nyilvánvaló, hogy egy rejtélyes, alattomos, szinte gyógyíthatatlannak tekinthető betegséggel állunk szemben.

A fenti édesanya szenvedéseihez hasonló tapasztalatokról lehet olvasni az évekkel ezelőtt megnyitott, www. endostop.hu (progeszteronnal az endometriózis ellen)  internetes oldalon. Megdöbbentően sokan vannak azok a lányok, asszonyok, akik az internet segítségével, egymást segítve, a tapasztalatokat folyamatosan kicserélve próbálnak gyógyírt találni ezen fájdalmas, sokszor a hétköznapjaikat teljesen ellehetetlenítő problémára. A több tucatnyi hozzászólást áttekintve olyan érzése támadhat az olvasónak, hogy az orvostudomány teljesen tanácstalanul áll ezen probléma előtt, az orvosok túlságosan hamar kizárólag a műtéti beavatkozásra koncentrálnak, azt találják egyedül üdvözítőnek és műtenek, műtenek, műtenek. Egymás után akár háromszor- négyszer is. Minden harmadik hozzászóló arról a megdöbbentő tényről számol be, hogy a műtéte(ke)t követően kiújult (akár többször is) az endometriózisa. Mintha a szövetek felesleges burjánzása valahonnan táplálkozna .és a műtéti kimetszést követően új erőre kapna. Olyan érzésünk támadhat, hogy a mélyben valahol egészen máshol bújik meg ezen nőiségünket érintő probléma gyökere.

Az interneten segítséget keresőknek lelkes segítőjük akadt egy hölgy személyében, akiNorvégiában szerzett évtizedes tapasztalatok alapján egy természetes progeszteron tartalmú krémet ajánl e betegség kezelésére, képzett hormon terepeutaként pedig mindenkinek egyedi terápiát ír elő és interneten folyamatosan tartja a kapcsolatot a gyógyulni vágyókkal.

Álláspontja szerint „az endometriózis egy azok közül a nőgyógyászati problémák es betegségek közül, amely ún. ösztrogén dominancia miatt alakul ki. Egy nő szervezetében 2 nemi hormon dominál es ennek a kettőnek a kényes EGYENSÚLYA határozza meg egy nő egészségét. Ez a 2 hormon az ösztrogén es a progeszteron. Ha egyensúlyban vannak, egy nő egészséges testileg es lelkileg is, viszont ha ez az egyensúly felborul es az ösztrogén kerül túlsúlyba, akkor elszabadul a pokol. Ez a kényes egyensúly úgy borulhat fel, hogy amíg progeszteront csak saját termelésből tudunk beszerezni (mellékvese es petefészek termelik), addig ösztrogént sajnos környezeti mérgekből is, un. xeno-ösztrogénekből. Ezek pcb, ddt, nonylphenol es dioxin származékok, melyek a szervezetbe bekerülve ösztrogént mimikáénak, ráadásul a saját osztrogénnél kb. 100-szor erősebb kivitelben. Így borul fel az egyensúly. Ráadásul amint beáll az ösztrogén túltengés, megszűnik a peteérésünk (attól meg menstruálhatunk), márpedig ha nincs peteérés, akkor progeszteron nem termelődik! Így végképp beáll a nagyon súlyos ösztrogén dominancia, így alakul ki az endometriózis.”

Valódi gyógymódként erre a komoly és igen makacs betegségre azt javasolja, hogy „Vissza kell juttatni a hiányzó progeszteront a szervezetbe. Amint a szervezet visszakapja a progeszteront, meggyógyítja önmagát. Nem rövid a folyamat, kb. fél- egy év alatt tesszük helyre a betegeket, ami természetesen állapot függő. Nagyon fontos, hogy a progeszteron teljesen természetes és természetazonos legyen, semmiképpen sem szintetikus. Mi egy krémet használunk, ami egy új fejlesztés: transzdermálisan (bőrön át) juttatjuk a hatóanyagot a szervezetbe. Így a bőrön át 2 perc alatt a véráramba jut, anélkül, hogy terhelnénk a májat, vesét vagy gyomrot. Így ráadásul a hatóanyag 98%-a érvényesül. A krém 100% bio, természetazonos progeszteron, nincs mellékhatása es nem lehet túladagolni.”

A cikk legelején említett édesanya egy éven keresztül követte a krémezésre vonatkozó utasításokat, mára eltűntek a fájdalmai, tünetmentes, nem kellett újabb műtétnek alávetnie magát. Ösztönösen érezte, hogy a testében zajló folyamatokat talán szelídebb gyógymóddal érdemes kezelni, mint a minden esetben drasztikus beavatkozást jelentő műtét.

A fentiek kapcsán az jutott eszembe, hogy ez az édesanya saját bevallása szerint az egyetemi éveiben és azt követően 8-9 éven keresztül, továbbá a panaszainak megjelenését megelőző egy éven keresztül is fogamzásgátló tablettát  szedett, mely  ösztrogéntartalmánál fogva elősegítheti az endometrikus elváltozások kialakulását. Mostanra ért a 30-as, 40-es éveibe az a női generáció, amely már egyértelműen évekkel később vállalt gyermeket, tehát kitolódott életében azon időszak, amikor még nem kívánt gyermeket vállalni és egészen hosszú ideig, bátran – a biztonság tudatában - nyúlt a fogamzásgátlás hormonális módjához. Ki tudja,  vajon nem ennek is a következménye-e ezen rejtélyes betegség tömeges megjelenése, elburjánzása ?

(forrás: www.endostop.hu)

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja