SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Terhesség és az allergia

Családinet [cikkei] - 2005-09-04
Az áldott állapot a nők életének egyik legkülönlegesebb szakasza, ám ezt a néhány hónapot - főként, ha annak nagy része egybeesik az allergiás időszakkal - fontos, hogy nagy odafigyelés övezze.
Terhesség és az allergia

Az allergiás kismamák esetében sokkal körültekintőbben kell megválasztani a gyógykezelés módjait. A Budai Allergiaközpont (www.allergiakozpont.hu) allergológus szakorvosa, dr. Pálffy Márta a megelőzés mellett a gondos felkészülés jelentőségét helyezi előtérbe.

Allergiás reakciót valójában a természetben előforduló bármilyen molekula kiválthat (pl. fű, fa, virág pollenje, vagy állati szőr, stb.). Egy családon belül több embernél is előfordulhat, s a hajlam feltételezhetően öröklődik.

Allergénmentes környezet

A szezonális allergiák (pollenallergia), és más egész éven át tartó betegségek (asztma) kezelése a terhesség alatt sem maradhat el. Különösen fontos, hogy ebben az időszakban a kismama ismét felkeresse szakorvosát (allergológus, bőrgyógyász, fül-orr-gégész, tüdőgyógyász), hogy a gyógyszeres kezelést a terhességhez igazítsák, ill. más, alternatív vagy inhalatív kezelések lehetőségét felmérjék.

A vizsgálat során elvégzett bőrtesztből sok esetben kiderül, hogy az otthonunkban jelen lévő tényezők okozzák a legtöbb kellemetlenséget.

Igyekezzünk allergénmentes környezetet kialakítani, hogy az allergiás tünetek a terhesség és a szoptatás meghittségén ne csorbíthassanak. Mindehhez sok odafigyelésre és türelemre van szükség, hogy a környezetünkből - a saját és családtagjaink érdekében - végérvényesen kiirtsuk az allergéneket.

Közvetlen életterünkben az egyik fő bűnös a penészgomba, melynek kiváló táptalaja a tapéta ragasztója; de nem szabad megfeledkeznünk a poratkáról, ami nem csak a padlószőnyegben telepszik meg, de kedveli a kárpitozott bútorokat és a kisbabához érkező kedves rokonok szőrös ajándékait - a plüssállatokat is...

Veszélyes lehet még a háziállatok szőre (kutya, macska, hörcsög, stb.), vagy pl. a papagáj tolla is.

Szénanátha
A légúti allergiásoknál túlnyomórészt a belélegzett levegő a közvetítő közeg, ezért szénanátha esetén érdemes a lakásba egy pollenszűrős légkondicionálót beszerezni, ez ugyanis nem engedi a lakókörnyezetünkbe beférkőzni a veszélyes allergéneket.
Sajnos a pollenallergiás kismamáknak nem kimondottan javasoltak allergiás időszakban az erdei-mezei séták sem.

A gyógykezelésben a szájon keresztüli tabletta nem ajánlatos, hiszen kiürülhet a tejjel, viszont szerencsére eredményesen szinten tartható a szénanátha lokális, helyi kezeléssel (orr, szem). Emellett a kalcium bevitele is ajánlott.

Asztma


Az asztmás kismamáknak soha nem szabad megfeledkezniük arról, hogy az allergének és provokáló anyagok (pl. dohányfüst) kerülésével megelőzhetik állapotuk romlását.
A súlyos asztma fokozott veszélyt jelent a terhesség alatti és szülés körüli komplikációk tekintetében, de a betegség megfelelő kezelésével és egyensúlyban tartásával a terhesség és szülés lefolyása nem különbözik az egészséges nőkétől.

A nem, vagy rosszul kezelt asztma kockázata a magzatra nézve sokkal nagyobb, mint az asztma ellenes gyógyszerek alkalmazása, mert a kezeletlen betegség az anyai vér oxigéntartalmának csökkenéséhez vezet, s ezáltal a magzati vérbe is csak kevesebb oxigén jut. Ez rendkívül károsan hat a magzat növekedésére, alacsony születési súlyhoz vezet, és rontja az életesélyeit is.

A kezelés során előnyben kell részesíteni az inhalációs készítményeket, és szájon keresztül csak a mással nem helyettesíthető gyógyszereket célszerű adagolni.

Ételallergia
A leggyakoribb a tejjel és tojással szemben fennálló érzékenység.
Ha az anyuka ételallergiában szenved, lényeges, hogy a terhesség és a szoptatás alatt azokat az ételeket, melyekre érzékenyen reagál, fokozottan kerülje el, ezzel is csökkentheti gyermeke jövőbeli ételallergiára való hajlamát.

A kisbaba fejlődése szempontjából lényeges, hogy a naponta bevitt fehérje mennyisége elérje a száz grammot. Szerencsére az ételallergiában szenvedő kismamáknak nem kell kitenniük magukat annak a kellemetlenségnek, hogy a számukra "ehetetlen" ételeket fogyasszák, ugyanis számos növény és állat húsa (baromfi, hal) is kiváló fehérjeforrás.
Érdemes beszerezni olyan tápanyagtáblázatot, amelyben különféle élelmiszerek összetevői megtalálhatók.

Dohányzás
Nemcsak az aktív, de a passzív dohányzás is súlyos károkat okozhat a terhesség és szoptatás alatt, mind az allergiás kismama, mind pedig gyermeke egészségében.
Az anya dohányzása visszavetheti gyermekét a magzati fejlődésben, s a későbbiekben a szoptatás alatt az anyatejjel jutnak a csecsemő szervezetébe a káros anyagok. Mindemellett fokozottan hajlamossá válhat a gyermek a különféle allergiás megbetegedésekre.

Szoptatás
Az allergiás kismamákat is bíztatni kell a szoptatásra. A korai csecsemőkori anyatejes táplálással szintén csökkenthető a gyermek későbbi allergiás megbetegedésének esélye.

A meglévő allergia gyógyszeres kezeléséről minden esetben szükséges szakorvos tanácsát kikérni. Sok készítményről nem bizonyított, hogy milyen mértékben jut az anyatejbe, ezért is ajánlatos a gyógyszerek helyett más, alternatív gyógymóddal és környezetünk allergénektől való megtisztításával védekezni az allergia ellen.

www.allergiakozpont.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja