SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kismamák étrendje

Kókai Kata [cikkei] - 2005-09-29
A várandósság és a szoptatás ideje alatt is fontos szerepet kap a kismama helyes étrendjének összeállítása.
Kismamák étrendje

A helyes étrend kialakítása során minden szempontot figyelembe kell venni. Bármilyen elvet követünk is, egy várandós nő nem tiltható el attól az ételtől melyet megkíván. A helyes étrend kialakítása nem csak a kismama és a magzat védelmét szolgálja, de megkönnyíti a szülést, és később a felesleges kilók leadását is. Fokozottabb figyelmet igényelnek a vegetáriánus étrendet követő kismamák. Egyes vitaminok, illetve az állati eredetű fehérje nem nélkülözhető, így célszerű a várandósság idején legalább tejtermékeket és tojást fogyasztani. Emellett a szokásos, kismamák számára javasolt vitaminokon kívül célszerű az egysíkú táplálkozásból adódóan kieső vitaminok külön pótlása.

A terhesség során fokozottan kell ügyelni a változatos, megfelelő táplálkozásra. Ez segítséget jelenthet a szülés során, és azt követően is, valamint a gyermek későbbi egészségére is kihatással lehet. Elegendő energiát nyújt a várandós nőnek, és magzatának egyaránt. Mivel a várandósság idején már (legalább) két ember él egy testben, ennek megfelelően ügyelni kell a megfelelő vitamin- és ásványi anyag bevitelre is. A zöldségeket érdemes mindig frissen, vagy párolva fogyasztani, így nyerhetjük ki belőle a legtöbb értékes vitamint. A zöldségek és gyümölcsök magas rosttartalma segíti a helyes emésztést is.

A nyers hús, tojás, hal tartalmazhatja a legtöbb kórokozót, így ezeket mindig érdemes alaposan átsütni. A várandósság során fokozottabban szükséges a fehérjebevitel. Ezt tejtermékekből, vagy fehérhúsokból szerezheti meg szervezetünk. A tejet (sőt akár a csapvizet is) érdemes fogyasztás előtt felforralni. Már a kezdetekben érdemes olyan életmódot kialakítani, amely nem ad lehetőséget a túlzott mértékű elhízásra. Mivel a későbbiekben nehezebb lesz a mozgás, és a baba érdekében a legtöbb sportot el kell hagynunk, a táplálkozás segítségével tehetünk legtöbbet a túlsúly elkerülésére.



A terhesség során tilos a koplalás, az egyhangú étkezés és a fogyókúra. Amellett, hogy tudományos kísérletek szerint a terhessége alatt éhező kismama gyermeke hajlamosabb lesz az elhízásra, a fejlődő magzatra is káros lehet a nem elegendő energia bevitel. Ha rostokban gazdag ételeket választunk, s kisebb adagokban fogyasztjuk el az ételeket, elkerülhető a túlzott súlyfölösleg kialakulása.

Káros vagy sem?

Ma már a médiának köszönhetően egyre többen használnak homeopátiás szereket, s természetes módszerekkel tisztítják szervezetüket. A szigorúbb méregtelenítési módszereket pl. víz nap (egy napig csupán víz fogyasztása megengedett) célszerű elkerülni. Ugyanakkor a gyümölcskúra (heti egy nap, amelyen kizárólag különböző gyümölcsöket fogyasztanak), nem árthat a magzatnak. A várandósság ideje alatt is nyugodtan fogyasztható tea, de magas koffeintartalma miatt a kávé illetve kóla nem javasolt. Egyes vélemények szerint kerülendő a túlzott májfogyasztás, mivel a sok A-vitamin elraktározódik a szervezetben, és túladagoláshoz vezethet.
Természetes normál mértékben szinte minden étel fogyasztása megengedett.

A várandósság utolsó szakaszában célszerű elkerülni a savasodást okozó ételeket (pl. paradicsom, fűszeres ételek, tea, túl sok cukor stb.), mivel a méh a gyomorra gyakorolt nyomása miatt egyébként is "túl sok" gyomorsava lehet a kismamának. A magas vérnyomás kialakulásával szemben könnyen védekezhetünk a nagymértékű só fogyasztás elkerülésével. A drogok, cigaretta, alkohol és más élvezeti szerek használata a magzat és a kismama érdekében egyértelműen tilos.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja