SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Lénárd Orsi


Lénárd Orsi
Szülésfelkészítő és szüléskísérő dúla, mentálhigiénés szakember, kismamamasszőr

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.lenardorsi.hu

Témakörök

összes téma      anyatej     baba     császármetszés     dúla szülés császármetszés     elválasztás     fogantatás     gyermekágy     gyermekágyas vérzés     gyermekáldás     higénia     kisbaba     szoptatás     szülés     szülés kórház     szülés után     terhesség     totyogó     új várandósság     újszülött     várandósság     vetélés  

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Mely kórházakban lehet dúlával szülni?

Kedves Dúla!

Érdeklődnék, hogy a szülésznő mellett milyen plusz funkciója van egy dúlának, illetve mely kórházakban lehet dúlával szülni? Ha mindkettőt fogadok, mellettem lehet-e a férjem a szülés alatt?
Köszönettel: L-né
Kedves L-né!

Azt gondolom, érdemes pontosítani, mi is a feladata a szülésznőnek, és mi a dúlának.

A szülésznő szakmai szempontból követi a vajúdás és szülés folyamatát. A kórházban egyszerre több vajúdó tartozik hozzá, akiknél vizsgálatokat végez, vérnyomást, magzati szívhangot és kontrakciókat mér, gátvédelmet alkalmaz, és ha kell, infúziót köt be. A kitolás idején ő védi a gátat. A feladatai közé tartozik, hogy a választott vagy ügyeletes orvossal tartsa a kapcsolatot, és neki a szülés haladásáról referáljon.

Dúlaként ezzel szemben jóval kevesebb anyát kísérek. Velük már a várandósság idején rendszeresen találkozom és beszélgetek, így kapcsolatuk elmélyül és személyessé válik. A vajúdás és szülés ideje alatt nincsenek adminisztratív feladataim, megszakítás nélkül jelen vagyok. Csak és kizárólag a szülő nőre figyelek, az ő fizikai-lelki igényeit szolgálom ki: homeopátiás szereket, illóolajokat használok, masszírozok, légzéstechnikát és vajúdási testhelyzeteket ajánlok, illetve segítem, támogatom és biztatom az édesanyát. Ha szükséges, segítek a kórházi személyzettel való párbeszédben is.

Kutatások igazolják, hogy a dúla jelenléte pozitívan hat a szülés menetére: az orvosi beavatkozások és a császármetszések száma csökken, kevesebben kérnek fájdalomcsillapítást, és a vajúdás ideje is lerövidül.

Léteznek dúla- (avagy anya-) barát kórházak, ahol a kísérők a szülő nő igénye szerint lehetnek bent a szülőszobán, azaz a párja, a választott szülésznője és a dúlája is. A várandósság idején érdemes felkeresni egy dúlát, aki segíteni tud a kórházak közötti eligazodásban.

Kívánok szép és boldog várandósságot!

Lénárd Orsi
2009-09-17 08:16:21
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja