SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Dobiné Olasz-Papp Nóra


Dobiné Olasz-Papp Nóra
Baba-mama kapcsolati- és pszichológiai tanácsadó

Elérhetőségeim:
Honlap: http://www.dobinenora.hu
             http://www.valaszkeszszulok.hu

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

csecsemõ hangos alvása

Üdvözlöm! 5 hetes kisbabám nagyon zajosan alszik, főleg hajnalban, 2 és 6 óra között. Rugkapál, hörög, röfög, krákog, nyüszög tényleg nagyon hangosan. Nem a pocakkal van gond, minden hajnalban így alszik. Vele egy szobában alszom a hangok nem zavarnak, mert megtanultam, hogy alszik és nincs semmi baja. Emiatt viszont nem egyértelmű számomra, hogy ébredéskor mikor kell beavatkoznom, kivennem a kiságyból. Várjam meg, amíg ténylegesen sír és csak akkor avatkozzak be? A tényleges sírást akár másfél óra nyöszörgés is megelőzi, ebben van fájdalmas, kétségbeesett nyekergés is, amire szívem szerint már segítenék neki de többször még innen is visszabillenti magát mélyalvásba önállóan ezért bizonytalan vagyok. Szeretnék időben ott lenni a kisfiam számára ha kéri, de amíg nem muszáj, nem avatkoznék az ügyeibe feleslegesen.
Kérem szépen tanácsát, előre is köszönöm! Varga Mimi
Kedves Mimi!

Mindig olyan szívmelengető olvasni, mikor egy anya minden idegszálával, szíve minden rezdülésével a kisbabája mellett áll, és szeretne jól jelen lenni! És ezzel a törekvéssel a legnagyobb lépést már meg is tette! Az egymás közelében alvással is ezt segíti elő, mert- ahogy tapasztalta is- a korai jeleket sokkal könnyebb így észrevenni.

A tényleges sírást azért nem érdemes kivárni, mert úgy sokkal nehezebb lehet visszaaltatni őt. Hangadásra reagálni az én olvasatomban nem beavatkozás, hanem azonnali válaszreakció. Szerintem van különbség, nem is kicsi! Főleg, amikor érzi, hogy szíve szerint segítene neki (ez az én olvasatomban annak kifejezése, hogy "jelen vagyok"), akkor nyugodtan tegye meg! Érintse meg, szóljon hozzá halkan, simogassa meg, ha szopis baba, akkor szoptassa meg! Ezzel rosszat tenni nem lehet, sőt!
Az első hetekben, hónapokban még tanulja egymást az anya-baba páros és egyáltalán nem kell tudnunk tökéletesen, mikor mire van szüksége pontosan a babának, ám a testközelség ténye, a fizikai-érzelmi elérhetőség állandóan jelenlévő elem egy ideig. A baba ösztönszerűen kéri, az anya ösztönszerűen adja. Az idő múlásával pedig ezek árnyalódnak, változnak. A jelzések és a válaszok is.

Kívánom, továbbra is ilyen figyelmes, odaadó érzékenységgel legyen jelen kisbabája életében, anyaságának megélésében!

Üdvözlettel:

Dobiné Olasz-Papp Nóra
2021-05-22 22:39:19
Olvasói értékelés: 5/5
A szerkesztő ajánlja