SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Dobiné Olasz-Papp Nóra


Dobiné Olasz-Papp Nóra
Baba-mama kapcsolati- és pszichológiai tanácsadó

Elérhetőségeim:
Honlap: http://www.dobinenora.hu
             http://www.valaszkeszszulok.hu

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Nem alszik a babám

Kedves Szakértő!
Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy az 1 hónapos kisfiam nem alszik rendesen. Has fájós, ezt tudjuk, orvos írt fel neki görcsoldót (napi 3x), espumizant, laktóz cseppet illyetve colic reliefet(ez utóbbit nagyon dicsérik, 2 napja használjuk). Anyatejes a babám, de szokott néha pótlásnak tápszert is kapni mert nem mindig elég neki. Ezek a gyógyszerek mellett elméletileg nem szabadna fájnia a pocakjának. Miután evett nem bír elaludni, pirosak a szemei és csak sír keservesen, se kézben sehol nincs el olyankor. Van hogy meg tudom nyugtatni, ilyenkor elalszik a kezemben de pár perc után felkel, de ha nem, mikor megpróbálom az ágyába rakni mindenképp. Mikor fogom a kezemben is ordít, karmol és tol el magától.
3 óránként eszik, ebből jobb esetben 20-30 percet talán alszik, sokszor kézben a többi pedig nyüglődés és sírás. Nem hinném hogy éhes mert igény szerint kap cicit, próbáltuk már cumisüvegből az anyatejet, éjjel jó, nappal viszont katasztrófa ugyan úgy.
DE. Este kb. 8-9 között eszik utoljára, egy óra mire elalszik és éjjel 1 körül kel, utána simán visszaalszik és 5 körül kel megint, ott még talán vissza alszik kicsit de utána eljön a délelőtt és onnantól kezdődik előröl. Evés aztán ordítás. Létezik hogy ennyire fájna a hasa egész nap? Vagy mi lehet a probléma?
Remélem érthető azért, ahogy leírtam.
Válaszát előre is köszönöm, Bianka.

Kedves Bianka!

Nagyon megterhelő és elbizonytalanító lehet Önöknek a sok sírdogálás, miközben eleve olyan bizonytalan, sok kérdéssel tarkított a szülés, születés utáni időszak!
1 hónap egyszerre tűnik hosszú időnek, egyszersmind még alig telt el idő a szülés óta, ez még bőven a gyermekágyas időszak, a kisfiuk szempotnjából pedig az ún.negyedik trimeszter időszaka. Az első 3 hónap a külvilághoz való alkalmazkodásról szól, meg kell szoknia, tanulnia testének, szervezetének önálló funkcióit, emésztést is többek közt. Ebben a szakaszban sok baba többé-kevésbé sírós, ha esetleg nehezebb szülés/születés volt, még annak feszültségét is tudják így oldani magukban. A testközelség biztosítása többek közt ezért is fontos, s az eleve létszükséglet, nagyon jó, hogy biztosítják ezt számára!
Az mindenképp megnyugtató, ha a fejlődése, gyarapodása rendben van a kisfiuknak! Széklete rendben van? Büfizik, pukizik sokat?
Esetleg szoptatási szaktanácsadót érdemes lehet házhoz hívni, ha van rá lehetőségük, hogy megnézze alaposan a szoptatási gyakorlatot, kisfiuk anatómiai és egyéb jellegzetességeit, a szükséges pótlás gyakorlatát, mert ezek mind közrejátszhatnak ebben a nehéz időszakban! (ibclc.hu)

Ami még segíthet a pocakon, az a babamasszázs! Talán neten is találhatók videók, de könyv is van a módjáról, kivitelezéséről, ám a leghatékonyabban oktató által lehet elsajátítani szeméyesen vagy online, egyéni vagy csoportos formában.

Hordozást próbálták már? Sok segítséget nyújthat ez is!

Kitartást kívánok Önöknek és gyors megkönnyebbülést!

Üdvözlettel:



Dobiné Olasz-Papp Nóra
2021-06-19 17:15:06
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja