SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Dobiné Olasz-Papp Nóra


Dobiné Olasz-Papp Nóra
Baba-mama kapcsolati- és pszichológiai tanácsadó

Elérhetőségeim:
Honlap: http://www.dobinenora.hu
             http://www.valaszkeszszulok.hu

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Segítség

Tisztelt Doktor nő! Segítseget szeretnék kérni. 2 és fél éves kislányomról lenne szó. Aggódom mert semmi nem köti le a figyelmét, nem akar semmivel sem játszani. Ha leülünk vele pl. gyurmázni, rajzolni, építőzni max 5 perc és megunja és nem találja fel magát. Csak jön megy a lakásban mindenért hisztizik, nehéz tőle bármit is csinálni. Bölcsibe jár és azt mondják ott sem hajlandó senkivel, semmivel játszani csak amikor leülnek az asztali játékokhoz. Egyébként már pár hónapos korában észrevettük hogy nem nagyon érdekli semmi, már akkor sem kotötte le nagyon semmi a figyelmét. Nagyon rossz hogy nem fogad szót sem, már minden napunk egy huza vona... Kérem adjon tanácsot, mit kellene tennem?
Kedves Kérdező!

Minden gyermek más és egyéni/egyedi. Más az érdeklődési körük, eltérő a figyelem megtartási képességük is. Vannak mozgósabb gyerekek-veleszületett temperamentumuknál fogva-, akik sosem lesznek az egy helyben ülők, mások kezdetektől fogva szeretnek elmélyültebben "molyolni". Ez a két végpont, de a kettő közt számtalan karakter megjelenik.
2,5 évesen nem olyan ritka, hogy hosszabb ideig nem tud koncentrálni és más elfoglaltságot keres. Erőltetni, azt gondolom, nem érdemes. A bölcsis gondozók javasoltak valamit?
Az, hogy nem fogad szót, korosztályos jelenség, tulajdonképpen a dackorszak természetes kísérője. Fontos is, hogy úgymond ellenálljon, dacoljon, mert ennek a korszaknak a lényege, hogy el kezdje megtalálni önmagát, önállóan hozhasson döntéseket, legyenek választási lehetőségei, persze korának és érettségének megfelelően.
A 2-3 éves korosztály jellegzetességeinek is meg van a maga nehézsége, egyben a szépsége is, hisz annyira hihetetlen, milyen gyorsan megnőnek és milyen intenzitással bontakozik a személyiségük!

Ha úgy érzi, annyira nehezek a mindennapok ezek miatt, hogy túlnő a család eszközkészletén, megküzdési stratégiáin, érdemes lehet akár egy szülő-gyermek konzultáción résztvenni!

Kívánok megkönnyebbülést és örömteliséget ebben a valóban nem egyszerű időszakban!

Üdvözlettel:

Dobiné Olasz-Papp Nóra
2022-01-07 16:28:32
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja