SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Dobiné Olasz-Papp Nóra


Dobiné Olasz-Papp Nóra
Baba-mama kapcsolati- és pszichológiai tanácsadó

Elérhetőségeim:
Honlap: http://www.dobinenora.hu
             http://www.valaszkeszszulok.hu

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Túl aktív baba

Kedves Nóra!
Másfél éves kislányom nagyon anyás és örökmozgó. Sokszor még apa sem jó neki. Sajnos egész nap a nyomomban van, mindenhová jön utánam. Így elég nehéz például a főzést is megoldani mert midig ott van, mászik fel az asztalra székre stb. Már pici baba kora óta láttuk rajta hogy akaratos, nyughatatlan természetű. Ami aggaszt hogy abszolút nem ül le játszani, nem érdekli szinte semmi. Ilyenkor irigykedve hallom más anyukáktól, hogy az ő gyerekük milyen szépen eljátszik. Sajnos abban mi is hibáztunk, hogy sokszor kapcsoltunk neki tévét(mondókákat, dalokat), így már sokszor mutatja hogy kapcsoljuk be, bár ha nem vagyok ott az sem sokáig érdekli. Megfordult már az is a fejünkben nem e lesz esetleg hiperaktív. Változhat ez még a későbbiekben? Segítségét előre is köszönöm!
Kedves Kérdező!

Ahogy olvastam levelét, felidéződtek a saját emlékeim, élményeim a 3 gyermekemmel! :-) Ők mind teljesen más személyiségűek, de ebben a korban mind ugyanezt csinálták. Szóval ez valójában korosztályos jelenség is, amit persze árnyalhat tovább a veleszületett temperamentum, alap személyiség is. Aki eleve egy impulzívabb típus, nála lehet ez a természetes szakasz még intenzívebb. Ez néha szórakoztató és édes, néha kifejezetten megterhelő, akár fullasztó. A gyermekkel való lét arra is megtanít, hogy saját határainkat hogyan kezeljük, szükség szerint kitoljuk valameddig, s hogy megtanuljuk az elfogadás egy következő szintjét. Néha nagyon nem egyszerű ez, de ahol ilyen szeretet van, amit sugallnak sorai, ott ez is megugorható! :-)
Van lehetőség segítséget igénybe venni, hogy lehessen szusszanásnyi időhöz jutni? Hogy vagy a házimunkából lehessen leadni, vagy a kislányával játszana valaki (apa, nagyszülő, barát, külső segítő személy) egy kicsit, s Ön addig töltődne?
Szóval önmagában teljesen normális dolog ez az ún. pörgés, aktivitás, érdeklődés, s tulajdonképpen a nehézsége ellenére ez egy pozitívum, mert nagy dolgokat vihet végbe az, aki ennyire céltudatos s kíváncsi a világ felé, befogadó, bekebelező az izgalmas, tanulni való/vágyott dolgok irányában! A hiperaktivitást ebben a korban nem lehet még megállapítani, s ez a nagy intenzitás felvehet később egy olyan ritmust is, ami már Önöknek is élhetőbb.
Sok türelmet kívánok ehhez a csodás kislányhoz, s közös felfedezéseket, élményeket, s ezzel együtt egy új egyensúly kialakulását is!
Üdvözlettel:

Dobiné Olasz-Papp Nóra
2021-01-13 22:45:52
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja