SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Szőke Melinda


Szőke Melinda
Gyógypedagógus

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.terapia.imtbt.hu

Témakörök

összes téma      asd     beszéd     diszkalkulia     diszlexia     étkezés     finommanipuláció     iskola     képzés     korai fejlesztés     megkésett beszédfejlõdés     mozgás     mozgásfejlesztés     mozgásfejlõdés     nevelés     pszichológus     viselkedésterápia  

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

5 és fél hónapos baba már nem mosolyog a tükörképére

Kedves Melinda,
Kisfiam most 5 és fél hónapos.
Olvastam, hogy a baba ebben a korban a tükörképére mosolyog.
Az a problémám, hogy ő ezt nem csinálja. Pontosabban szólva MÁR!!!! nem csinálja.(korábban rendszeresen csinálta)
Kb 3 hónapos korában vettük észre, hogy elmosolyodott a tükörképére nézve, és 4 hós korában már kb minden nap (mivel a lakásban több helyen is van tükör elhelyezve) így gyakran elsétáltunk előtte, megálltunk és nézegettük magunkat. Ekkor még 10 esetből 10x, nagyon szélesen boldogan mosolygott a tükörképére, gagyarászott is hozzá boldogan.
Most viszont 5 hónaposan, ha beállunk a nagy egész alakos tükör elé, max egy rövid pillantást vet magára, esetleg hadonászik, nyúlkál maga felé,püföli a tükröt de inkább rögtön engem néz a tükörben, felém rögtön mosolygást kezdeményez, aztán elnéz a tükörtől, és úgy is rám néz ismét vígan mosolyog stb...
de az a helyzet, hogy manapság már 10-ből kb 10x ezt csinálja és magát már nem nagyon, nézegeti (csak röviden) és nem nagyon mosolyog a tükörképére.
Egy halvány -már majdnem mosolyt- talán tegnap észre vettem egy ilyen helyzetben a szája sarkában, illetve kb 1-2 hete mikor nem a nagytükör elé álltunk be, hanem hason feküdt és elé tettem egy 25cm-es kozmetikai tükröt amelyben az arcát látta, na akkor arra rámosolygott....de utána már arra sem, nem érdekelte tovább, inkább csak rágcsálta utána már ezt a tükröt is, és a tükörben megjelenő többi személyt nézi inkább pl engem, és rögvest rámnevet.....stb..
Egyébként minden más rendben van szerintem.
Gagyogás teljesen rendben van!
Amúgy sokat mosolyog kezdeményez is mosolygást, és viszonozza is mások mosolyát, hahotázik is, rikkantgat, boldogan egész nap. Forog mindkét irányba már régóta, hasról hátra, hátról hasra, kúszni is szépen elkezdett. Tegnap már 1x-2x négykézlábra is tudott állni a hason kúszásból.Két kezében két külön tárgy is lehet, egyik kezéből átadja a másikba a dolgokat,. Rázogatja, el is dobja a dolgokat és persze mindet megrág.
Már nem csak a combját-térdét, hanem a lábfejét is felfedezte, és szájába is veszi. Hangok irányába réges-rég pontosan odafordul. 4 hósan voltunk szemészeten, mert a tesó szemüveges, állítólag nehezen fixál a baba, de minden oké volt amúgy az összes szemvizsgálati teszten, pedig nézték mindenféleképp.
Ismerősökkel vidám mosolygós, aki nem ismer azzal tartózkodóbb.
Napirendje régóta teljesen ok.
Azt nem tudom, hogy a kezét kéne -e még néznie????, (ezt nem értettem meg a különböző leírásokból), de ő már szerintem nem nagyon nézi csak úgy "üresen" a kezét, hanem a játékokat inkább amit kézbe vesz és pakolgatja ide-oda.)
Az üléssel is próbálkozott már ezen a héten. Még nem sikerült persze, de ha oldalra fordul, akkor oldalt láthatóan erőlködik, hogy egyik kezével feltolja a másikkal esetleg húzza magát.
A fejére tett kendőért már pontosan nyúl leveszi onnan egy gyors mozdulattal a kezével. Kukucs játékot imádja.
Amúgy hatalmas baba: 73cm, 5 és fél hónaposan és 8900gr.
Szeretném kérni ezzel kapcsolatban a véleményét, hogy mostanában már miért nem (vagy csak alig) mosolyog a tükörképére, miért felejthette el ezt a tudást?Vagy nem érdekli már? Vagy visszafejlődött ebben? Vagy ő korábban kezdte ezt a tükörképre mosolyt és már túl van ezen, vagy mi lehet?
Vinnem kéne valamiféle vizsgálatra fejlesztésre?
köszönöm, üdv: Andrea
Kedves Andrea,
nyugodjon meg, a pici nemhogy visszafejlődött, hanem előtte jár a korának. :) Ha azzal játszik a tükörben, hogy hol önt, hol a tükörképét nézi, az azt jelenti, hogy kezd kialakulni a tárgyállandósság, és egyre tudatosabbá válik, hogy amit lát a tükörben, az nem a túloldalon van, hanem mellette. Ez egy sokkal komplexebb képesség, mint hogy a tükörképére mosolyog.
A játékokkal és a kéz nézegetésével szintén ugyanez a helyzet. A pici babák először a kezüket fedezik fel, majd ha már tudják, hogy hozzájuk tartozik, azt is tudni fogják, hogy tudják irányítani. Innentől kezdve sokkal érdekesebb, hogy mimindenre használható a kéz, és miket lehet megszerezni vele. :)
Az ülést nagyon helyesen nem erőltetik. Amit a gyerek minden külső felnőtt segítség nélkül meg tud csinálni, azt megteheti.
Szóval az elmondottak alapján nem gondolom, hogy bármilyen vizsgálatra lenne szükség.
Üdvözlettel:

Szőke Melinda
2014-02-28 15:04:41
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja