SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Szőke Melinda


Szőke Melinda
Gyógypedagógus

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.terapia.imtbt.hu

Témakörök

összes téma      asd     beszéd     diszkalkulia     diszlexia     étkezés     finommanipuláció     iskola     képzés     korai fejlesztés     megkésett beszédfejlõdés     mozgás     mozgásfejlesztés     mozgásfejlõdés     nevelés     pszichológus     viselkedésterápia  

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Beszédfejlõdés, beszédértés

Kedves Melinda!

Szeretnék a 10 és fél hónapos kisfiam beszédfejlődésével kapcsolatban kérdezni. Félek, hogy gond van a babámmal, mert nem érti a beszédet. Más ilyen idős gyereknél láttam már, hogy pl. a hol a labda kérdésre odamegy a labdához. Az én kisfiam nem :( Persze tudom, hogy ilyen idősen még nem a szavak jelentését tudják, csak a kérdés hangzása, hangsúlya alapján sakkozzák ki, hogy a labdához kell menniük, de nem tudom, hogy aggódjak-e, amiért ezt nem teszi a gyermekem. Úgy érzem sokat beszélek hozzá. Mindig mindent kommentálok, ami vele történik. Ha játszunk együtt, akkor megnevezek minden tárgyat.
Egyébként azt megjegyezném, hogy talán kicsit megkésett a mozgásfejlődése. 7 hónapos korában kezdett kúszni, elég sokáig majdnem 3 hónapig művelte. Most mászik, egyedül felül, és próbál felállni támaszkodva. A mászásban segített a Dévény torna, mert kiderült, hogy az egyik oldalán az izmok feszesebbek, kicsit korrigálni kellett rajtuk. De magától is sokat fejlődött a kúszás során. Fejlődésneurológián is voltunk emiatt, de mindent rendben találtak.
Mégis attól tartok nem fejlődik megfelelően mert nem reagál semmilyen kérdésemre, vagy kérésemre. Egyébként gagyog, vannak halandzsa szavai is. Hallgat a nevére már régóta (a halláskárosodást kizárnám) figyel arra, ha beszélek, a mondókákon kacag (sőt...tudja melyiket mondom, mert ha csiklandozós rész van benne, akkor már előre mosolyog). Egyébként nagyon mosolygós baba, imád pakolni, felfedezni dolgokat. Nem utánoz, mindenre maga akar rájönni. De valahogy a beszéd mintha hidegen hagyná, mintha azt nem akarná megérteni...Aggódjak vagy ebben a korban ez még normális? Köszönöm válaszát! Üdvözlettel: egy aggódó anyuka
Kedves Anyuka,
a gyerekek tényleg különbözőek. 10 és fél hónaposan nem kell tudnia a gyerekeknek a beszédet úgy érteni, ahogy a nagyobbaknak. Teljesen jól írta, hogy inkább a hanglejtésből értik, mit szeretnénk tőlük.
Azt azonban megjegyezném, hogy a figyelmük is sokkal rövidebb, mint a nagyobb gyerekknek. Emellett a kevesebb néha több.
Vagyis nem kell mindent kommentálni, ami történik, illetve ha mégis, törekedjen az egyszerű mondatokra. Ha valamit tanítani szeretne neki, akkor sokszor játsza el a hol a...? ott a ... játékot. A picik monotónia tűrése nagyon jó, sőt, kifejezetten élvezik, ha az édesanyjuk, és a körülőttük lévő felnőtttek ismétlik a dolgokat.
Célszerű hasznos dolgokat tanítani neki az elején, olyat, amit mindennap lát, megfog. Egy szóval megnevezni a tárgyat, és nekiadni, de legalább rámutatni. Ha követi a mutatás irányát, majd visszanéz mindegy tudtára adva, hogy látta ő is, akkor nincs ok aggodalomra. Előbb-utóbb megindul a beszéd is. Jelenleg a gőgicsélés fázisban jár. :)
Üdvözlettel:

Szőke Melinda
2015-03-26 23:53:27
Olvasói értékelés: 5/5
A szerkesztő ajánlja