Néhány gondolat a sütemények eredetéről:
A liba egyértelmű, mert köztudottan Szent Mártont a libák árulták el gágogásukkal, amikor elbújt a püspöki kinevezés elől.
A perec a „brachia“ szóból ered, összefont karokat jelent. Ókori áldozati szertartások alkalmával sütöttek perecet, ill. halottak mellé helyezték a sírokba. Innen vette át a kereszténység, ünnepi, vasárnapi alkalmakra készítették sós változatukat.
A püspökkenyér lapp és holland eredetű, a Mikulás tiszteletére állították az ablakokba.
A Márton napi kifli állítólag török közvetítéssel került Bécsbe, innen pedig Franciaországba, ahol kroaszon néven él tovább. Az evangélikusok Márton napkor sütötték a gyermekeknek.
Márton-napi sütemények
Túrós libasüti
Hozzávalók:
200 g túró, 100 g cukor, 8 ek. olaj, 6 ek. tej, 2 tojás sárgája, (1 a masszához, 1 a máznak). 1 cs. Vaníliáscukor, 400 g liszt, 1 cs. Sütőpor, csipetnyi só, mazsola a szemeknek.
Elkészítés:
A túróhoz sorjában hozzákeverjük a tejet, olajat, cukrot, tojást, sót. Hozzáadjuk a sütőporral és vaníliáscukorral elkevert lisztet, és jól összedolgozzuk a masszát. Ezután kinyújtjuk a tésztát, libaformákat szaggatunk belőle, vagy előre megrajzolt és kivágott libaformát vágunk ki
A szemeknek mazsolát teszünk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, megkenjük a tojás sárgájával, majd előmelegített sütőben 200 fokon kb. 20 percig sütjük.
Édes perecek Márton napra
Hozzávalók:
(1. fázis)
500 g liszt, 1/2 kocka élesztő, 150 ml szobahőmérsékletű tej, 75 g cukor.
Hozzávalók:
(2. fázis)
1 kis pohár natúrjoghurt (150 g), 75 g Oovasztott vaj, csipetnyi só, sűrített tej, 1 tojás sárgája a mázhoz.
Elkészítés:
(1. fázis)
Egy tálba beleöntjük a lisztet, közepére egy mélyedést nyomunk, belemorzsoljuk az élesztőt, némi cukrot is szórunk rá. A maradék cukrot a liszt szélén körben elosztjuk, a mélyedésbe beleöntjük a tejet. Ezután lefedve, meleg helyen 15 percig kelni hagyjuk.
Elkészítés:
(2. fázis)
Minden hozzávalót a masszához adunk és jól összegyúrjuk. Ezután további 30 percig lefedve kelesztjük. Lisztezett kézzel még egyszer átgyúrjuk a tésztát, nudlikat sodrunk belőle és perecformára hajtjuk ezeket. Tubusos tejből, tojás sárgájából mázat készítünk, megkenjük vele a tepsibe rakott pereceket, majd megszórjuk kristálycukorral. Előmelegített sütőben 200 fokon világosbarnára sütjük. A perecek frissen fogyasztva a legfinomabbak.
Márton napi kifli
Hozzávalók:
1 kg Liszt, 1 kocka élesztő, ¼/4 l Langyos tej, 3-4 tojás, csipetnyi só, 2 EK. cukor, 200 g puha vaj, durvára vágott mandula, 1 teáskanál fahéj, 225 g megmosott mazsola, 1 citrom reszelt héja.
Elkészítés:
A hozzávalókból kelt tésztát készítünk. Amikor összeállt, addig csapkodjuk, amíg hólyagos nem lesz. 3-4 részre osztjuk a tésztát, kifliket vagy patkókat formálunk belőle, majd kivajazott, kilisztezett tepsibe helyezzük. Itt letakarva kelni hagyjuk, majd megkenjük vajjal és megszórjuk fahéjas cukorral és/vagy a durvára vágott mandulával. Előmelegített sütőben 180-200 fokon 30-40 percig sütjük.
Püspökkenyér
Hozzávalók:
5 egész tojás, 250 g cukor, 250 g.l iszt, 250 g. egész (leforrázott, hámozott) mandula, 250 g mazsola, 15 g Ffhéj, tehetünk még bele kockára vágott, cukrozott narancshéjat is. Ínyencek a mazsolát még rumban is megáztathatják.
Elkészítés:
A tojásokat habosra keverjük a cukorral. Ezután apránként hozzáadjuk a többi hozzávalót is. A masszát egy hosszúkás szögletes kivajazott sütőformába vagy őzgerincformába öntjük. Előmelegített sütőben 175 fokon 1 óráig sütjük. Az őzgerinchez rövidebb idő kell, mert kisebb.
Indexkép: TheUjulala / Pixabay