Néhány gondolat a sütemények eredetéről:
A liba egyértelmű, mert köztudottan Szent Mártont a libák árulták el gágogásukkal, amikor elbújt a püspöki kinevezés elől.
A perec a „brachia“ szóból ered, összefont karokat jelent. Ókori áldozati szertartások alkalmával sütöttek perecet, ill. halottak mellé helyezték a sírokba. Innen vette át a kereszténység, ünnepi, vasárnapi alkalmakra készítették sós változatukat.
A püspökkenyér lapp és holland eredetű, a Mikulás tiszteletére állították az ablakokba.
A Márton napi kifli állítólag török közvetítéssel került Bécsbe, innen pedig Franciaországba, ahol kroaszon néven él tovább. Az evangélikusok Márton napkor sütötték a gyermekeknek.
Márton-napi sütemények
Túrós libasüti
Hozzávalók:
200 g túró, 100 g cukor, 8 ek. olaj, 6 ek. tej, 2 tojás sárgája, (1 a masszához, 1 a máznak). 1 cs. Vaníliáscukor, 400 g liszt, 1 cs. Sütőpor, csipetnyi só, mazsola a szemeknek.
Elkészítés:
A túróhoz sorjában hozzákeverjük a tejet, olajat, cukrot, tojást, sót. Hozzáadjuk a sütőporral és vaníliáscukorral elkevert lisztet, és jól összedolgozzuk a masszát. Ezután kinyújtjuk a tésztát, libaformákat szaggatunk belőle, vagy előre megrajzolt és kivágott libaformát vágunk ki
A szemeknek mazsolát teszünk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, megkenjük a tojás sárgájával, majd előmelegített sütőben 200 fokon kb. 20 percig sütjük.
Édes perecek Márton napra
Hozzávalók:
(1. fázis)
500 g liszt, 1/2 kocka élesztő, 150 ml szobahőmérsékletű tej, 75 g cukor.
Hozzávalók:
(2. fázis)
1 kis pohár natúrjoghurt (150 g), 75 g Oovasztott vaj, csipetnyi só, sűrített tej, 1 tojás sárgája a mázhoz.
Elkészítés:
(1. fázis)
Egy tálba beleöntjük a lisztet, közepére egy mélyedést nyomunk, belemorzsoljuk az élesztőt, némi cukrot is szórunk rá. A maradék cukrot a liszt szélén körben elosztjuk, a mélyedésbe beleöntjük a tejet. Ezután lefedve, meleg helyen 15 percig kelni hagyjuk.
Elkészítés:
(2. fázis)
Minden hozzávalót a masszához adunk és jól összegyúrjuk. Ezután további 30 percig lefedve kelesztjük. Lisztezett kézzel még egyszer átgyúrjuk a tésztát, nudlikat sodrunk belőle és perecformára hajtjuk ezeket. Tubusos tejből, tojás sárgájából mázat készítünk, megkenjük vele a tepsibe rakott pereceket, majd megszórjuk kristálycukorral. Előmelegített sütőben 200 fokon világosbarnára sütjük. A perecek frissen fogyasztva a legfinomabbak.
Márton napi kifli
Hozzávalók:
1 kg Liszt, 1 kocka élesztő, ¼/4 l Langyos tej, 3-4 tojás, csipetnyi só, 2 EK. cukor, 200 g puha vaj, durvára vágott mandula, 1 teáskanál fahéj, 225 g megmosott mazsola, 1 citrom reszelt héja.
Elkészítés:
A hozzávalókból kelt tésztát készítünk. Amikor összeállt, addig csapkodjuk, amíg hólyagos nem lesz. 3-4 részre osztjuk a tésztát, kifliket vagy patkókat formálunk belőle, majd kivajazott, kilisztezett tepsibe helyezzük. Itt letakarva kelni hagyjuk, majd megkenjük vajjal és megszórjuk fahéjas cukorral és/vagy a durvára vágott mandulával. Előmelegített sütőben 180-200 fokon 30-40 percig sütjük.
Püspökkenyér
Hozzávalók:
5 egész tojás, 250 g cukor, 250 g.l iszt, 250 g. egész (leforrázott, hámozott) mandula, 250 g mazsola, 15 g Ffhéj, tehetünk még bele kockára vágott, cukrozott narancshéjat is. Ínyencek a mazsolát még rumban is megáztathatják.
Elkészítés:
A tojásokat habosra keverjük a cukorral. Ezután apránként hozzáadjuk a többi hozzávalót is. A masszát egy hosszúkás szögletes kivajazott sütőformába vagy őzgerincformába öntjük. Előmelegített sütőben 175 fokon 1 óráig sütjük. Az őzgerinchez rövidebb idő kell, mert kisebb.
Indexkép: TheUjulala / Pixabay
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva: