SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Baba - mama jóga és a szoptatás

Kis Melinda [cikkei] - 2009-04-14
A baba - mama jóga és a szoptatás nagyon bonyolult, egymásra épülő, egymással összefüggő történések hálózata. A szoptatás sikerességének eléréséhez 3 nagyon fontos dolognak kell megtörténnie, biztosítva lennie.
Baba - mama jóga és a szoptatás

Az első, az elhatározás, szoptatni akarok! A második a külső nyugalom, a stresszmentes környezet biztosítása, legyen az a kórházban, vagy otthon. A harmadik a belső nyugalom megteremtése, az édesanya saját belső harmóniájának megteremtése. A baba - mama jóga a foglalkozásokon mindhárom megteremtésére törekszik, ezáltal is közvetett, vagy közvetlen módon segítve a szoptatást.

Mivel a jóga nagyon nagy hangsúlyt fektet a helyes testtartásra, a gerinc egyenesítésére, a mellkas nyitására, a légzés fontosságára, és gyakorlására, legyen szó kismama, vagy baba - mama jógáról, segítséget ad a szoptatás alatti helyes testtartás kialakításában és egyénre szabottan, annak megtalálásában. Ha egy anya kényelmes pozícióban szoptat, nem fog megfájdulni a háta, a dereka, komfortérzete pozitív lesz. Ennek következtében nem lesz görcsös a szoptatás alatt, sem az izmaiban, sem az elméjében, ami nagyon fontos, mert mint tudjuk, a csecsemők hihetetlenül gyorsan és jól működő radarjaikkal, azonnal át tudják venni a hozzájuk közel álló személy lelki állapotát, ami kedvezően, vagy kedvezőtlenül befolyásolhatja szopásukat. A baba - mama jóga így is biztosíthatja a szoptatás zavartalanságát, és javítja annak minőségét.

A szülés után, a prolaktin nevű hormon az, amely felelős az anyatej termelődéséért. A tej kiürülését a "Let down" reflex, az oxitocin kiáramlása révén segíti. A "Let down" reflex kiváltó ingere a csecsemő szopása. A tejkiürülési reflexet gátló tényező a szorongás, az önbizalom hiánya, a kimerültség, valamint a fájdalom. A reflexet serkentő tényezők, a babával való együttlét, az anya biztonság érzetét és önbizalmát erősítő bánásmód. A baba - mama jógának pont ez az alapja. A gyakorlatokat úgy építi fel, hogy azokat a babával együtt lehessen végezni. A mama el tudjon jönni otthonról, anélkül, hogy másra kellene bíznia gyermekét. Így a szoptatás problémája is megoldott, bármikor megszoptathatja, mert a jóga lehetőséget biztosít erre. Ezért már jobban érezheti magát, mert a jógára induláskor tudhatja, mindezekre van lehetősége, és minden a babája igényeire van építve. A baba - mama jóga a szoptatást szorgalmazza, ezt mutatja az is, hogy a jóga óra gyakorlatait nem lehet előre megtervezni, mert nem tudhatjuk, hogy kik és hányan fognak éppen szoptatni az órán. A szoptató édesanyák is tudnak bizonyos gyakorlatokat végezni, amíg szoptatnak, így nem maradnak le semmiről. Ez nagymértékben a jógaoktató hozzáállásán múlik, hiszen neki kell elmagyarázni, melyek ezek a gyakorlatok (légzőgyakorlatok, medencealapi izmok gyakorlatai, pavanmuktaszana sorozatok, zengetések, szoptatás meditáció). Mivel a babákat mindig kézbe lehet venni, még a relaxációban sem jelent problémát, ha egy anya szoptat, és úgy relaxál.


A legegyszerűbb pavanamuktászanák (kéz, kar, váll, mell) serkentik a nyirokkeringést, ezáltal elősegítve a tej tejjáratokba való könnyebb kiürülését. Ennek az lehet a következménye, hogy a jól bemelegített részeken felgyorsul a keringés, hamarabb megtelnek a tejjáratok csatornái tejjel, és ezt a babának is könnyebb és gyorsabb kiszívni, mint általában. Ez növelheti a baba szopási kedvét, mivel megkönnyíti számára a szopás munkáját, tökéletesebben ki tudja üríteni a mellet, mivel kevésbé fárad el, és gyakoribb szoptatásra serkentheti. A gyakori szoptatás, és a mell tökéletes kiürítése maga után vonja a tej mihamarabbi újratermelődését, ami mind a kisbabát, mind a mamát elégedettséggel töltheti el. A baba jóga során, a rendszeres gyakorlással az édesanya megtanulja gyermeke igényeit megismeri, ami tovább segítheti a szoptatás eredményességének javulását. Ezáltal nem ragaszkodik a merev szoptatási idők betartásához, hanem helyette gyermeke igényeire figyel, (meghallva anyai ösztöneit), amit már jól megismert, és aminek tökéletesítésében a jóga, segítő társként szolgál, és így immáron összeszokott párosként indulnak tovább a fejlődés útján.
Ha emellett az elme is kap táplálékot, a meditáció, a légző gyakorlatok, a magunkra figyelés és a gondolatok elengedése révén, az édesanya csodálatos változáson mehet keresztül. Az anyatej mennyiségének a szoptatás gyakoriságán kívül másik nagyon fontos segítője, a pihenés, mind fizikai, mind szellemi szinten. Ennek pedig legnagyobb mestere a jóga nidra.

Az is jól látható, hogy a baba - jógát gyakorló mama hamarabb visszanyeri fittségét az ászanák segítségével, a nappali és éjszakai szoptatások valamint az átrendeződött szerepek miatti kevesebb alvás következtében kialakult energiadeficitet a jóga nidrával és egyéb meditációkkal pótolja, komfortosabban fogja magát érezni, ami pozitívan hat az önbizalmára. Maga a testmozgás is jótékony hatású, segít levezetni a felgyülemlett feszültséget, sikerélményt ad, és kikapcsol az otthoni körforgásból.

A baba - mama jóga filozófiájával, ászanáival és légző gyakorlataival támogatja a jóga alatti szoptatás lehetőségét, segíti a szoptatásnak minden szinten való megvalósulását. Ezáltal közvetett és közvetlen módon is hozzájárul a szoptatás preferálásához. Mint a fogaskerék elemei, úgy kapcsolódnak egymásba a szoptatás és a baba - mama jóga, mindkettő ugyanazt a célt szolgálja: a csecsemő egészséges testi - lelki fejlődésének elősegítése és szinten tartása, valamint a kötődés biztosítása.

Fotó: cianc/flickr

Kis Melinda


Kis Melinda
Mentálhigiénés szakember

Peter Hess Hangmasszőr
Egyéni és kiscsoportos hangtál terápia, kismamáknak is


Elérhetőségeim:
E-mail: hangtal.com@gmail.com
Honlap: http://www.kismelinda.hu
http://www.hangtal.com
Facebook: Hangtál terápia Budapest

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja