SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nem tudsz szoptatni? Vesd be az alábbi praktikákat!

Családinet [cikkei] - 2014-02-17
Sok édesanya szembesül a gyerek születése után azzal, hogy bármennyire is szeretné, de nem tudja szoptatni a babáját, mivel nem indult meg kellő mértékben a tejelválasztása. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológus főorvosa elárulja, milyen praktikákkal lehet segíteni a problémán.
Nem tudsz szoptatni? Vesd be az alábbi praktikákat!

A tejtermelés zavarának hormonális okai

Napjainkban már szinte elvárás, hogy a kisgyermekét az anyuka szoptassa, hiszen ezáltal nem csak egészségesebb és ellenállóbb lesz a csecsemő, de az anya-gyerek kapcsolatot is erősíti. Így persze nem csoda, hogy kudarcként éli meg egy nő, ha nem úgy megy a táplálás, mint ahogy az a nagy könyvben meg van írva.

A tejelválasztást több tényező is befolyásolja - lelki és testi okok egyaránt -, ám ha a hormonális problémákat nézzük, akkor a leggyakrabban az alacsony prolaktin szint áll a probléma hátterében, de természetesen más hormonális működészavar is okozhatja, pl. hipotireózis, mellékvese kifáradás, esetleg egy nehéz szüléshez társuló agyfüggelékmirigy működési rendellenesség.

Tejtermelést fokozó italok

Ánizs tea: a Földközi-tenger környékéről származó illatos ánizst már évszázadok óta használják tejfakasztásra, és jó oldala, hogy a szoptatás segítése mellett görcsoldó, antibakteriális és emésztést serkető hatásairól is híres.

Citromfű tea: a legnépszerűbb tejtermelést fokozó teák közül a legszélesebb körben elterjedt az a citromfű tea, ugyanis több más gyógynövénnyel ellentétben kifejezetten kellemes az íze, így előszeretettel fogyasztják. A szoptatáshoz idegnyugtató hatása révén is hozzájárul, így különösen hatásos azoknak, akik stresszes életmódjuk miatt termelnek kevesebb tejet.

Édeskömény tea: a vitaminokban gazdag édesköményt egy multifunkcionális elixírként tartják számon a szoptatós édesanyák, hiszen amellett, hogy remek tejfakasztó hírében áll, a kisgyermekek hasfájását is gyorsan csillapítja. Ezeken kívül hatékony méregtelenítő is egyben, ami szintén hozzájárul a kismama és a baba egészségéhez.

Alkoholmentes sör: bizony, bármennyre is érdekes, de a sör is fokozza a tejtermelődést! Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont endokrinológus főorvosa szerint azon belül is az alkoholmentes malátasörre esküsznek a nők, magas B-vitamin tartalma, nyomelem gazdagsága, valamint tudományosan is elismert antioxidáns hatása miatt.

További praktikák a tejtermelődés elősegítéséhez

  • fogyasszon megfelelő mennyiségű folyadékot
  • AVIVA torna
  • csökkentse a stresszt

Forrás: Budai Endokrinközpont
Fotó:
 gettyimages.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja