SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hozzátáplálás tudatosabban 2.

Kissné Duró Ágota [cikkei] - 2021-01-11
Nem egyszerű. Gondolkodást, elszántságot, és időt igényel. Mégpedig tőlünk, szülőktől. A gyermek, főleg ha éhes, megeszi, amit elé teszünk. Legyen az friss, házi készítésű pogácsa, vagy egy előre csomagolt csokis piskóta. Aztán egy idő után billen a mérleg, és már inkább az utóbbihoz nyúl, mert az előbbinek "semmi íze". Hozzászokik a szervezete az ízfokozókhoz és az ételek valódi ízét már meg sem érzi. Tehát, hogy Gandhi-t idézzem: "Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban!".
Hozzátáplálás tudatosabban 2.

Neked kell változtatnod, kedves szülő. A fejedben és az ízlelésedben is. Neked kell tudnod, hogy mi a jó, és mi a kerülendő. Neked kell azt a gyermek elé tenni, amiről azt gondolod, hogy neki való. És nem azt, amit a társadalom nagy része gondol! Vagy amit anyukád vagy a nagymamád gondol. Vagy amit te is ettél gyerekként. Hanem azt, amiről tényleg azt gondolod, hogy a gyermekedet táplálja is, nem csak eteti.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének legújabb ajánlása az úgynevezett OKOSTÁNYÉR. Ezen a gyermekek számára napi min. 4 adag zöldséget/gyümölcsöt, 3 adag gabonát, 1-2 adag húst/halat, 3 adag tejet/tejterméket és 8 pohár folyadékot írnak elő. Ez lenne a cél, hogy mire 6 éves lesz a gyermek, ennyit fogyasszon az alábbi élelmiszercsoportokból. Látszik, hogy a zöldség vagy gyümölcs szinte minden étkezésnél megjelenik, míg a gabona „csak” naponta háromszor. Pedig a sok keksszel, piskótával, nassolnivalóval ez már sokkal kisebb gyerekeknél is eltolódik a gabonák irányába, a nem megfelelően kiegyensúlyott tápanyagbevitel pedig sok betegség melegágya. 

És bár szerencsére egyre ismertebbek a különféle gabonák (zab, köles, árpa, hajdina), sokan meg sem próbálják őket elkészíteni, mert már ők maguk is rossz szájízzel gondolnak rájuk – akkor is, ha még esetleg nem is kóstolták. Érdemes, ha magunk miatt nem is, de a gyerekünk miatt kipróbálni ezeket is. Könnyen meglehet, hogy nekünk esetleg tényleg nem ízlik, de a gyermeknek igen. Vagy a magunk számára is találhatunk egy új köret-ötletet.

Merthogy igenis főzhetjük magunknak is azt, amit a gyermeknek. A mi szervezetünk is meghálálja, ha frissen főtt, zöldségekkel, gyümölcsökkel teli, ám ízfokozóktól, cukortól mentes étrendre állunk át. Mi is megérdemeljük! És igen, először ízetlennek érezhetjük. És akár a mi adagunkba belerejtünk egy kicsivel több sót vagy borsot. De idővel mi is elkezdjük megérezni az étel valódi ízét. Új ízeket, ízkombinációkat fedezhetünk fel. Együtt ehetünk a gyermekünkkel, nem kell kétfelé főzni.

Hosszú távon, egészen biztosan, jót teszünk a pénztárcánknak is. A legegyértelműbb példa erre a csirkemell sonka, aminek bolti ára már 2000-2500 ft/kg körül mozog, míg maga a csirkemell megkapható 1200 ft/kg körül. Ehhez csak egy kis olajat kell „löttyinteni”, és valamivel, mondjuk egy gerezd fokhagymával ízesíteni, összeturmixolni, megsütni, és kész is van a minden adalékanyagtól mentes, nem felvizezett (és ki tudja, milyen testrészeket tartalmazó) csirkemell sonkánk. De ugyanilyen a házi kenyér is, amiben a liszten, vízen és éleszőn kívül maximum egy kevés olaj van.

Tudom, hogy könnyebb egy csomag kekszet kibontani, mint mondjuk egy narancsot megpucolni. Vagy könnyebb egy szelet kenyeret megkenni, mint mondjuk zabkását főzni reggelire. De hiszem, hogy magunknak is jót teszünk. Az pedig nem kérdés, hogy a gyermekünknek is.

Olvasd el cikksorozatunk másik két részét is!

Hozzátáplálás tudatosabban!

Hozzátáplálás tudatosabban 3.

További cikkeink a témában:

Hozzátáplálás: A leggyakoribb táplálási hibák, amiket a szülő elkövethet a baba etetése során

10 dolog, amire fel kell készülnöd, amikor megkezded a hozzátáplálást

Hozzátáplálás és babareceptek- a legfontosabb tudnivalók a baba etetéséről

Mi az a BLW?- A védőnő tanácsai az igény szerinti hozzátáplálásról

Fotó: amsw photography a pexels.com-on

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
"A halloween a sátánisták ünnepe!" - egy szigetszentmiklósi óvoda hosszan írt arról, miért nem szabad részt venni benne

"A halloween a sátánisták ünnepe!" - egy szigetszentmiklósi óvoda hosszan írt arról, miért nem szabad részt venni benne

"Hallooween nagyon veszélyes mindenkire nézve. Nem kell átvegyünk semmilyen idegen néptől pogány ünnepeket, szokásokat! Ennek a megemlékezése az méltó a keresztyén emberekhez" - írták egy hosszú posztjuk végén.
Október 2024-ben is a látás hónapja

Október 2024-ben is a látás hónapja

A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
A szerkesztő ajánlja