SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A baba kicsi fogacskái - tejfogápolás

Családinet [cikkei] - 2009-08-14
Bár csemetéd, az első fogait leváltja, - mégis rendkívül fontos, hogy megfelelően ápoljuk ezeket a tejfogakat. Íme, néhány jó tanács, hogyan óvhatjuk meg a babafogak egészségét.
A baba kicsi fogacskái - tejfogápolás

Annak ellenére, hogy a kicsi a tejfogait végül el fogja veszíteni, nagyon fontos, hogy megfelelően gondoskodjunk róluk. Az első fogak romlása vagy hiánya eltorzíthatja a szájat, egy sor problémát okozva a helyükre lépő maradandó fogaknak. Ráadásul a tejfogak állapota a csemete megjelenésén túl a táplálkozását és a beszédkészségét is meghatározza hosszú éveken babafogmosaskeresztül. És nem utolsó sorban az idejében megtanult szájápolás segít abban, hogy gyermeked később is megtartsa eme jó szokását.

Mikor az első fogacskák megjelennek, puha sörtéjű gyerekfogkefével, vagy egy gézlappal mosd meg őket minden étkezés után, különösen lefekvés előtt. Csak nedvesítsd meg a fogkefét/gézt, - fogkrémet ne használj a kicsi két éves koráig – és végezz sepregető mozdulatokat, a felső fogacskáknál fentről lefelé, az alsóknál lentről felfelé, mind a külső, mind a belső oldalukat megtisztítva. A gézlappal betekert ujjaddal gyengéden tisztíthatod és meg is masszírozhatod a csemete fogínyét, ez segít megakadályozni a plakkok kialakulását, és erősíti, egészségesebbé teszi a fogínyt.


A megfelelő szájhigiénia megelőzheti az úgynevezett „cumisüvegszáj” kialakulását is. A legtöbb esetben ez a kórság tehető felelőssé a tejfogak elvesztéséért. Olyan babák esetében fejlődik ki, ahol tejjel, édes teával, vagy gyümölcslével töltött cumisüveggel a szájában fektetik le a gyereket. Az ezekben az italokban lévő cukor és a szájban előforduló baktériumok együttesen szépen elkorhasztják a kicsi fogakat. Amint kibújnak az első fogak, babafogkefelehetőleg ne cumisüveggel aludjon el a csemete. Ha mégsem megy másként, akkor inkább tiszta vízzel töltsük meg az üveget.

Kérdezd meg a gyerekorvosodat, tud-e ajánlani egy jó gyerekfogorvost. Hacsak nem merül fel korábban valami probléma, elég, ha a kicsi 2 és 3 éves kora között látogatunk el először a rendelőbe. Vannak olyan szakorvosok, akik már a csemete egy éves kora körül szeretnék megnézni azokat a fogacskákat, hogy kitalálhassák a megfelelő védelmet számukra. Kérdezd meg a fogorvosodat, vagy a gyermekgyógyászt a fluorid fontosságáról. Azoknak a gyermekeknek, akik fluoridos kezelést kaptak, 50%-al kevesebb lyukas foguk van, mint a többieknek.
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja