SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Fütyigondok": A fiús anyukák nagy kérdései

- 2018-01-04
Letapadással állunk szemben vagy fitymaszűkülettel? Vissza kell-e húzni a fitymát és milyen életkorban? Hogyan tisztítsuk a kisbaba fütyijét és mire tanítsuk meg, amikor nagyobb lesz? A szakértő válaszol.
"Fütyigondok": A fiús anyukák nagy kérdései

Megszületik a várva várt kisbaba, akit oly nagy örömmel várt a család. Az anyukákban pedig számtalan kérdés merül fel, ha fiú baba születik a családban.
 

Kisfiúkkal kapcsolatos kérdések

A leggyakoribb kérdések közé tartozik, hogy vissza kell-e húzni a fitymát és milyen életkorban?

A fityma, más néven előbőr, a hímvessző bőrének makkot fedő része.

Hogy is kezdjük a fütyi tisztogatást, mire kell figyelni egyáltalán, és mikor vigyük az ezzel társuló problémákkal orvoshoz gyerekünket?

Ezzel kapcsolatban a szomszédtól, a játszótéren vagy egymástól próbálnak információkat szerezni az anyukák. Nehéz eldönteni mit tegyenek, mert mást mondanak a nagyik, mást a védőnő és a gyermekorvos.

Gyermek urológia osztályon dolgozom ápolónőként, ahol azt tapasztalom, hogy az ismeretek hiánya miatt, a legtöbb szülő szinte pánikba esik, ha felmerül bármilyen fütyi probléma.
Nincs olyan nap az urológiai rendelésen, hogy ne találkoznánk ezekkel a bajokkal: letapadás? Szűkület? Legtöbb esetben csak egyszerű letapadásról van szó.


Letapadás vagy fitymaszűkület?

Először is azt kell tudni, hogy különbség van egyszerű letapadás és szűkület között.

Az egyszerű letapadás, amikor a magzati életben a fityma és a makk között kialakult sejtes összetapadás még nem oldódott fel. A fitymát túlnyomó részben egyáltalán nem vagy nem teljes mértékben lehet hátrahúzni.

Fitymaszűkület, amikor a szűk fitymagyűrű miatt a fityma nem húzható hátra a makk mögé.
 

Hogyan végezzük a hátrahúzást?

A baba megszületésekor a fityma teljes egészében hozzá van tapadva a makkhoz. Néhány hónapos korban a fityma magától kezd elválni a makktól, így a tisztogatás megkezdhető. Ha a leválás nem történik meg 1-2 éves korig, az sem jelent problémát, hisz ez egy fokozatos és lassú folyamat.

Amennyiben a fityma hátrahúzható, a makk tisztán tartása napi rendszerességgel történjen. Óvatosan végezzük, mindig egy kicsit lejjebb tolni a fitymát, amennyit enged. Nem egyszerre az egészet, hogy ne okozzunk felesleges fájdalmat a babának. A nem megfelelő tisztítás komoly gondot okozhat. Ugyanis a fityma alatt felgyülemlő fehér színű, faggyú szerű váladék, az ún. szmegma, ha bomlásnak indul, gyulladást okozhat.

Nagyon fontos, hogy a hátrahúzást erőltetni nem szabad, hiszen a fityma berepedhet, ami hegesedést, igazi szűkületet okozhat.
Szülőknek meg kell tanítani és rá kell szoktatni a kisfiúkat arra, hogy fürdéskor a fitymát hátrahúzva szappannal mossák meg alaposan a fütyijüket.
Szobatisztaság kialakítása után rá kell őket szoktatni, hogy minden pisilésnél a fitymát húzzák hátra (ameddig a letapadás engedi) és pisilés végeztekor a bőrt húzzák vissza. Ezáltal elkerülhető az újbóli letapadás. Fontos, hogy pisilés után töröljék meg a fütyijüket, itassák fel a rajta maradt vizeletcseppeket, mert a fityma alá került baktériumok gyulladást okozhatnak.

Fentieken kívül a következőkre kell a fiús anyukáknak figyelni: időnként meg kell figyelni, hogy a baba hogyan pisil, a vizeletürítés akkor normális, ha legalább egy gyufaszálnyi vastagságban folyik a vizelet.


Mikor menjünk orvoshoz?

Ha a vizelet csepegve távozik vagy vékony sugarú, ha a fitymazsák pisiléskor megduzzad.


A fitymaszűkület kezelése

4-5 éves korban kisebb szűkületnél kortikoszteroid tartalmú kenőcs használatával és a fityma gyengéd tágításával 70-80%-ban jelentős javulást érhetünk el.

A kenőcsöt orvos írja fel, amelyet naponta kétszer 3-4 hétig vékony rétegben kell kívülről az előbőrbe masszírozni.
Amennyiben ez hatástalannak bizonyul, akkor csak a műtéti megoldások jöhetnek szóba, az elváltozások súlyosságától függően fitymaplasztika ill. körülmetélés történhet.

Ezeket a beavatkozásokat altatásban végzik. Mindenről részletes felvilágosítást kapnak az aneszteziológiai ambulancián. Műtéti megoldásokról pedig az urológus orvos tájékoztatja a szülőket. Egynapos kórházi bent tartózkodást igényelnek a beavatkozások. Műtét után tíz napig az ülőfürdőt kerülni kell. Műtéti terület Betadine oldattal való öblögetése szükséges napi egy-két alkalommal.

Végezetül azt tanácsolom, ha bármilyen kérdés merül fel Önökben, ha bármilyen probléma adódna „fütyitéren”, bátran keressenek meg egy szakembert, egy gyermekurológust, aki készséggel válaszol a fiús anyukák nagy kérdéseire!

Szerző: Horváth Viola

Forrás:
Merksz Miklós: Gyermekurológia
Maródi László: Gyermekgyógyászat

Több, hasonló cikket is találsz a https://www.gyogyhirek.hu oldalon.

Forrás: GyógyHírek
Fotó: Pexels / pixabay

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja