SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Leányanyák megpróbáltatásai

Kókai Kata [cikkei] - 2004-09-20
Miért azonosítjuk a leányanyaságot az erkölcstelenséggel? Talán azért, mert nem megszokott jelenség? A leányanyák rengeteg megpróbáltatást állnak ki nap mint nap...
 Leányanyák megpróbáltatásai

Ha egyedülálló szülőkről van szó, szinte kivétel nélkül a válásra asszociálunk. Pedig nagyon sok olyan édesanya neveli egyedül gyermekét, aki soha nem is házasodott meg.

A leányanyák-akárcsak az elvált nők- egyedülálló szülők, s naponta kell átélniük a legkülönbözőbb megpróbáltatásokat. Míg egy elvált anya az elszakadás okozta fájdalmakat éli át, s a csalódottság érzését, addig egy leányanyának szembe kell néznie környezete ellenszenvével is. Hiszen mára sokkal nyíltabb társadalmunkban is sokan még mindig "szégyenfoltnak" vagy éppen erkölcstelenségnek tartják a leányanyaságot.

De miért kéne szégyenkeznie egy olyan anyának, aki egyedül vállalja gyermeke felnevelését? Egy olyan anyának, aki vállalta a nehezebb utat: nem dobta el gyermekét akkor sem, ha erre kell áldoznia az életét.

Az elmúlt években ugrásszerűen megnövekedett a házasságon kívül született gyermekek, és a leányanyák száma. A leányanyaság (és az ezt elkerülendő végrehajtott abortuszok) száma leginkább a felsőoktatásban részt vevő nők körében ugrott magasra.

Egy lányanya története

Az egyszerűség kedvéért nevezzük Erzsébetnek.

Erzsébet és barátja már évek óta együtt jártak. Már megvolt az eljegyzés, minden harmonikus volt, mindkét család imádta egymást... Mígnem egy nap Erzsike rájött, hogy gyermeket vár. S ekkor jöttek a problémák: egyik oldalon erkölcstelen dolognak tartották a házasságon kívüli terhességet; másik részről pedig presztízs kérdés volt, hogy a gondosan eltervezett esküvőt időben megrendezzék.

A szülők - és a leendő rokonok - abortuszra bíztatták a lányt, aki érthető módon nem egyezett bele. Végül gyermeke apját anyósék sikeresen elhidegítették tőle, saját szülei pedig morálisan ledegradálónak érezték a helyzetet, így megromlott a kapcsolatuk. Végül megszületett a baba, de Erzsébet senki segítségére nem számíthatott.

Ez csak egy a számtalan megtörtént eset közül: hányszor esik szó arról, hogy egy jól működő kapcsolatnak a terhesség vetett véget? Vagy egyszerűen az apa félt a számára addig ismeretlen felelősségtől, esetleg már párkapcsolatban élt, s a gyermekáldás véletlenül következik be; de az édesanya mindenképpen világra szeretné hozni a kisdedet.

Ha megkérdeznénk egy leányanyát mit tanácsol, legtöbb esetben az lenne a válasz, hogy egyetlen férfi sem megbízható. De érdemes egész életünk magányosan leélni? Minden azon múlik, mennyire találjuk meg az összhangot, s véget tudunk-e vetni egy olyan kapcsolatnak, mely egyértelműen működésképtelen.

Fotó: Simona Balint/FREEIMAGES

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja