SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szélvész mami világa

Rindt Kata [cikkei] - 2010-09-20
Kállay Andival aznap ismerkedtem meg, amikor második kisfiam született. Szobatársak lettünk, a kapcsolat, ha lazán is, de megmaradt. A napokban végre összehoztunk egy igazi csacsogós délelőttöt. Andival az elmúlt három évben annyi minden történt, annyira ügyesen állt helyt. Érdemes őt megismerni.
Szélvész mami világa

Kétszer maradtál egyedül a gyerekekkel. Mi a különbség most és előzőleg munka, magánélet, tervek tekintetében?
 

Egyetlen egy pontban hasonlít a két eset egymásra: mindkétszer GYES-en voltam. Nem volt keresetem, otthon voltam a gyerekeimmel. Elvállaltam mindent: ételt szállítottam, takarítottam, angolt tanítottam, fotóztam luxushajókon, gyerekekre vigyáztam, sofőrködtem egy sofőrszolgálatnál. Dolgoztam reggeltől estig. Sokszor csak pár órát aludtam. De szeptemberig kihúztuk.
 
Elindult az óvoda, és nekem is lett állásom: egy katolikus általános iskolában lettem angoltanár. Rengeteg magántanítvány, fotós munkák segítettek még abban, hogy anyagilag rendbe jöjjünk. 
 
Akkor még hittem abban, hogy találok magamnak egy párt, aki elfogad a két gyerekemmel, elfogadja azt, hogy én „három az egyben” vagyok. Hittem abban, hogy babalehet még szereteten alapuló párkapcsolatom, élhetünk a gyerekekkel normál családban. Történetesen lett is egy párom. Később összeköltöztünk, és született egy közös gyermekünk. De sajnos ez sem sikerült, másodszor is belebuktam. Az okokat firtatni felesleges. Egy biztos:  nem volt szabad úgy élnünk, ahogy a másodikkal éltünk. 
Először is, másodszor is, én léptem, csak most már három gyerekkel. Egyre nehezebb volt minden, a pici még csak másfél éves volt. Én semmiképpen nem akartam bölcsödébe adni. Magántanár lettem, és amikor dolgozni mentem egy tündéri dadus vigyázott a kisfiamra. Kihúztuk oviig.
 
Most már a nagyok iskolában, a kicsi oviban, én pedig tudok több munkát  vállalni – saját vállalkozásba kezdeni.
 
A magánéletem most?
Nagyot változott. Újragondolt életünkbe már nem fér bele újabb férfi, gyerekeimet újabb apajelöltekkel nem akarom abajgatni. Ők fontosabbak, mint egy-egy múló szerelem. Szeretem a függetlenségem, szeretem a szabadságom, imádom a gyerekeim. Nem is szeretnék ezen most változtatni. Most nekem így  kerek minden. Az a lényeg, hogy a gyerekeim boldog emberként nőjenek fel – erre koncentrálok ezerrel.
 
Egyedül nevelsz három gyereket, dolgozol, élsz, hogy lehet ezt mosolyogva?
 
Már kamaszként megtanultam: fogaimat összeszorítva kell haladni előre. Nincsenek kifogások, csak magamra számíthatok. Az évek folyamán megedződtem.
Túlélési technikáim?
Harminc éve kézilabdázom – a szigorú csapatjátéknak hála megtanultam beosztani az időmet, fontossági sorrendet állítani, alkalmazkodni másokhoz, megtanultam odafigyelni és lemondani, kitartani, küzdeni és nem feladni. A megoldásokat keresni.
 
Hogy telik egy átlag hétköznap?
 
Mint mindenki másnak. Gyerekek óvodában, iskolában, sportolnak, szakkörökre járnak, játszanak a barátokkal, barátnőkkel.  Én dolgozom. Majd ebéd után összeszedem a legkisebbet, délután az iskolásokat. Függően a feladatoktól, vagy hazamegyünk, vagy viszem magammal őket dolgozni. Este a szokásos rutin: evés, leckeellenőrzés, csacsogás az aznapi eseményekről, mese, fogmosás, alvás. Este 10 után van időm magamra. De rendszerint én még akkor dolgozom: javítok, órára készülök, rendet rakok, mosok, levelekre válaszolok, és még sorolhatnám... Hajnali egy-kettő körül megyek aludni, hétkor kelek.
 
Mit tanácsolsz az anyáknak? Hogyan maradjanak meg önmaguk?
 
Nem szeretnék a nagy titkok tudója szerepben tetszelegni. Persze nekem is van véleményem a témáról. Ez nem is tanács, inkább szemléletmód. Azért, mert a nőknek egy újabb szerepkörrel bővült az életük, nem azt jelenti, hogy az eddigieket sutba kell dobni. Csak egyszerűen helyet kell szorítani  a következőnek. Nem szabad semmit sem feláldozni, hiszen senki sem kéri tőlünk. Főleg nem a gyerekünk.  Ami addig is fontos volt, nem szabad abbahagyni, letenni, mint egy feleslegessé vált tárgyat. Ne akarjunk megváltozni, maradjunk önmagunk. Olyanok, amilyennek a párunk is megszeretett. Amilyennek mi is elfogadtuk magunkat. 
A múltunkat mindig meg kell őriznünk, hiszen csakis azzal építhetjük a jövendőt.
 
Kállay Andi, nem más, mint Szélvész mami. Rengeteget tanulhatunk tőle. Írásaiból (mumONboard babaváró magazin) az anyává válás fergeteges kalandjaival ismerkedhetünk meg!
MumOnBoard babaváró magazin
 
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja