SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Versenyfutás a munkáért: ne higgy el mindent!

Fejér Noémi [cikkei] - 2011-02-21
Aki éppen munkát keres, számos olyan - első pillantásra visszautasíthatatlan - ajánlattal találkozik, amelyekről később kiderülhet, hogy mögötte az emberek kiszolgáltatott helyzetét kihasználó ügyeskedő személy vagy cég rejtőzik. Ne dőljünk be elsőre, járjunk utána a dolgoknak, erre biztat szakértőnk is.
Versenyfutás a munkáért: ne higgy el mindent!

„Találtam otthonról, a gyerek mellett végezhető munkát, de egy ötoldalas tervet kérnek tőlem a leendő munkakörre vonatkozóan az önéletrajz mellé. Félek, hogy pusztán ötletet gyűjtenek.”

Számtalan hirdetést olvasva mindig felmerül bennem a kétely, az otthon végezhető munkáról, főleg akkor, ha az nincs pontosan meghatározva. Klasszikusan a távmunkát összemossák az otthon végezhetőség fogalmával, sajnos a kettő nem ugyanaz. A távmunkának tekintjük a munkavégzésnek azt a formáját, amikor a munkavállaló nem a hagyományos munkahelyen, hanem attól távol végzi el rendszeresen napi munkáját, melynek eredményét a kommunikációs és információs technológiák alkalmazásával juttatja el munkaadójához, ezzel szemben a kecsegtető ajánlatok, amelyek azt ígérik, amit otthon lehet végezni, nagy valószínűséggel valótlant ígérnek. Fizessen be a munkavállaló pár ezer forintot és akkor kap kiközvetített állást, vagy összeszerelhető tárgyakat. Az összeszerelés megtörténik, csak a fizetséggel elfelejtenek visszajönni. A cikkben szereplő kérdés során is hasonló kételyek merülnek fel bennem.

Előfordul olyan is, hogy a munkáltató egy személyes találkozó során, vagy több munkaegyeztetés után arra kéri a munkavállalót, hogy az állásnak megfelelően készítsen tervet a célállás elnyeréséért, ám a címben megfogalmazott kérdés szerint félő, hogy ötletgyűjtésről van szó. Hallottam már olyanról is, hogy a pályázás során a terv összeállítása egy újabb kiválasztási forduló, vagy úgymond próbaidő. Természetesen ez a helyzet bizalmon alapul, illetve a munkavállaló részéről egyfajta befektetésnek minősül; ha megfelelő munkát adok ki a kezemből, akkor szívesen fognak alkalmazni… Ám milyen munka az, ahol az álláskeresőnek kell úgymond fizetnie először azért, hogy munkához jusson, miért nem elég az önéletrajza, a motivációs levele, a referenciái, a munkatapasztalata és a három hónap próbaidő? Ebben az esetben hol van a munkáltatói bizalom? A helyzet a kívülállóban is visszás érzéseket kelt és a munkavállalóban is bizalmatlan érzéseket szül. A helyzetet legegyszerűbb tisztázni illetve a miértekre rákérdezni, és utána eldönteni szükségünk van-e erre?




Fotó: Bodo Stickan: Lollslauf 07

Ha veled is megesett hasonló dolog, ha rosszabb, vagy szerencsére jobb tapasztalataid vannak, oszd meg velünk is!

Fejér Noémi


Fejér Noémi
Tanácsadó szakpszichológus, metamorphoses meseterapeuta és munka-pályaorientációs tanácsadó

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja