SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mikor jöhet a gyerek?

Családinet [cikkei] - 2005-07-31
Mikor szüljek, húsz- vagy harmincéves koromban, esetleg később? Az örök kérdést csaknem minden nő felteszi magának valamikor. Sajnos, nincs rá általános érvényű válasz, hiszen ami az egyik számára helyes és jó, az a másiknak aligha felel meg.
Mikor jöhet a gyerek?

Minden nőnek a partnerével együtt kell eldöntenie - esetleg orvosi segítséggel -, hogy mikor ideális a gyermek vállalása. Nézzük az általános érveket és ellenérveket.

20 évesen

Mellette szól, hogy 22 és 26 év között a nő fizikailag a csúcson van. Szervezete beérett, állapota ideális a gyermekvállalásra: szíve, keringési rendszere érintetlen, medenceizomzata teherbíró, csontozata erős (a gyermek ásványháztartásának ellátása ezen keresztül történik). Ebben a korban átlagosan két hónapra van szükség a teherbe eséshez. Bonyodalmak a legritkábban fordulnak elő. Sérült gyermek születésének kockázata csaknem a nullával egyenlő. Fiatal szülők gyermekeinek legtöbbször nem túl öreg nagymamái és nagypapái vannak.

Ellene szól viszont, hogy a húszas évei kezdetén a nő lelkileg még nem elég erős. A terhelést - gyermeket nevelni, partneri kapcsolatot fenntartani, a munkában további karriert befutni - sokan nem bírják. A válási arány kétszeres a tíz évvel idősebbekéhez képest.

30 évesen

Mellette szól, hogy a legtöbb párnak érzelmileg és anyagilag biztos háttere van. A gyermek a leghőbb vágyuk. Az anya többnyire már nem érzi azt, hogy valamit elmulaszt a szülés miatt.


Ellene szól viszont, hogy sok nő megkísérli tökéletesre tervezni az életét. Képzettség, karrier, és csak utána jöhet az utód. Így sok pár - akaratlanul - gyermektelen marad. A fogamzás esélye a harmincas évek közepétől jelentősen csökken. Átlagosan kétszer annyi idő kell a teherbe eséshez, mint tíz évvel korábban. A férfiak spermiumszáma évente két százalékkal csökken. A kromoszómaelváltozások kockázata 35 évtől megnő. 190 csecsemő közül egy valamilyen kromoszóma-rendellenességgel jön világra.

Csökken az egészségbe és az orvosba vetett bizalom, az idősebb anya gyakran "túlinformált". Nagyobb a császármetszések száma, rendszerint éppen az elbizonytalanodás miatt.

40 évesen

Tíz esztendeje még teljesen szokatlan volt, hogy valaki szüljön ebben a korban. Bár még ma is kivételes, de általában már nem okoz igazi problémát. Aki tudatosan ilyenkor alapít családot, pontosan felkészül a terhességre és a szülésre. A szülők anyagilag legtöbbször jó helyzetben vannak. Egy negyvenes asszony nem akar már (újabb) karriert. Az idősebb szülők sokkal inkább élvezik a gyerekkel töltött időt.

Ellene szól viszont, hogy a nőgyógyászok mégis kockázatos terhességről beszélnek. 45 éves kortól rendkívüli mértékben megnő a kromoszómaelváltozások esélye. Húszból egy megtermékenyített petesejt sérült! (A nőgyógyászok ma már a magzatvíz vagy a chorionboholy vizsgálatából idejekorán felismerik az esetleges károsodást.) A
teherbe esés valószínűsége nagymértékben csökken: csak 10 százaléknak sikerül az első három hónap alatt. A terhességi és gyermekágyi depressziós esetek száma emelkedik.

forrás: www.holgyvilag.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja