SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mennyit alszik a baba? 2. rész

Családinet [cikkei] - 2015-08-14
Megszületik a baba és - jó esetben - még rengeteget alszik. Ahogy nő, fejlődik, úgy változik - csökken -az alvásigénye.
Ez természetesen egyénenként nagyon változó!
Mennyit alszik a baba? 2. rész

Alvás az anyaméhben

Az első hónapokban egyfajta homályállapotban van a magzat. Az alvási és ébrenléti szakaszok csak a terhesség 36. hetétől különülnek el egymástól. A magzat bioritmusa koránt sem igazodik az anyáéhoz: a kis pocaklakó előszeretettel végez "kickboxgyakorlatokat", amikor fáradt édesanyja pihenni szeretne.

Az első hónap:

Közvetlenül a születés utáni időszakban a picurka megtartja anyja hasában megszokott alvásritmusát, teljesen mindegy neki, nappal van-e vagy éjszaka. Egy rejtély szüleinek, hogy mikor fog felébredni. Ilyenkor összességében 16,5 órát alszik átlagban egy csecsemő, de nagy a szórás, mert van, aki 20 órányi alvást igényel, egyesek viszont 13 órával is beérik.    
  

A 2-6 hónap:

A baba fokozatosan felismeri az éjszakák és nappalok váltakozását. A 2-4 órás alvási periódusok egyre inkább az éjjeli időszakra összpontosulnak. Nappal a csecsemők először 3, majd 2 rövidebb szakasznyi alvást igényelnek. A harmadik hónaptól egyre gyakrabban marad el az étkezés két éjjeli alvási fázis között, így már 5-6 órát is képesek egyhuzamban átaludni. Most már beszélhetünk a folyamatos éjszakai alvásról. Egyes gyermekek azonban csak jóval később jutnak el ide. Az átlagos alvásigény ebben az időszakban 15 órát tesz ki, +/- 3 óra.

A 7-12.hónap:

A babák ilyenkor már egyre inkább egy bizonyos időszakban fognak elaludni, mind zavartalanabbul fogják átaludni az éjszakát. Az átlagos alvásszükséglet már csak 14 óra, */- 2,5 óra. Fontos tudnunk, hogy minél többet alszik a baba éjjel, annál kevesebbet fog nappal és fordítva.

A 2. életév:

Tovább csökken az alvásszükséglet, a kicsik ekkor már “megspórolják” a délelőtti szundikálást, az alvás áttolódik délutánra. A gyermek átlagos alvásigénye ebben az időszakban 13,5 óra, +/- 2 óra.

3-4 éves kor:

Sok gyermek ekkorra már teljesen elhagyja a délutáni szundikálást.  Már csak kb 12 óra alvást igényelnek.


A cikksorozat további részei:

Mennyit alszik a baba? 1. rész

Mennyit alszik a baba? 3. rész

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja