SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tudjuk, mennyit kell inniuk a babáknak?

Családinet [cikkei] - 2009-10-02
Mit, mikor, mennyit igyon egy csecsemő? Miért fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék bevitele?
Tudjuk, mennyit kell inniuk a babáknak?

Mikortól adhatok folyadékpótlást a picinek?

Az anyatej és a tejpépek - a hatodik hónaptól fokozatosan bevezethetjük a pépeket a baba étrendjébe - együttesen elegendő folyadékot biztosítanak számára. Csak amikor már három anyatejes vagy tápszeres étkezést vált ki a pép, akkor egészítsük ki a folyadékbevitelt. . 
 
Ekkor mennyi ivásra van szüksége a babának?

A tej és a három pépes étkezés mellett kb. 1 dl ajánlott. Amikor már a csecsemők elkezdenek szilárd táplálékot pl. kenyeret enni, attól kezdve fokozatosan növekszik a folyadékigény. Minél idősebb lesz, annál többet kell innia.

Az anyatejjel táplált babának is szüksége van folyadékpótlásra?

Nem. Az anyatej és a kezdő tápszerek minden szükséges tápanyagot biztosítanak az első hónapokban beleértve a kellő folyadékmennyiséget is.

Milyen a megfelelő ital?

A táplálkozási szakemberek forralt vezetékes vizet, vagy szénsavmentes ásványvizet, ill. cukrozatlan teát javasolnak. A bébi italok is jól csillapítják a szomjúságot 1/3 arányban hígítva, utóbbiak fogyasztása azonban cukortartalmuk miatt nem igazán kedvező. A cukorral édesített italokat a tabuk közé sorolják.

Milyen gyakran kínáljam a kicsit innivalóval?

Az étkezések között és minden etetés mellé is adjunk italt - még a reggelihez is tegyünk ki vizet. Ne hagyjuk, hogy babánk állandóan üvegből szívja a folyadékot, különben túlságosan felhígul a nyál és hosszabb távon károsodhatnak a fogak. 
 
A táplálékkal is vesz fel vizet a gyermek? 

Természetesen a magas víztartalmú ételek, mint az uborka, paradicsom, dinnye, madártej, gyümölcssaláta, levesek, hozzájárulnak a vízháztartáshoz, azonban nem pótolják a kiegészítő italokat. Ez fordítva is érvényes: a gyümölcslé nem helyettesítheti a gyümölcsöt.

Mit tegyek, hogy eleget igyon a babám?
Tegyünk az asztalra mintás csészéket, használjunk színes szívószálat és az ivást kísérje vidám koccintás. Az a lényeg, hogy mutassunk jó példát. Ha az étkezéseknél magától értetődő az ivás, akkor gyermekünk is megtanulja, hogy az evés és ivás összetartozó fogalmak.

Mi a teendő, ha beteg a csecsemő?

Ha a babának láza van, vagy egyéb okból izzad, pótolni kell a folyadékveszteséget. A szoptatott babáknál elég, ha gyakrabban, de rövidebb ideig tesszük mellre őket, mert az anyatej folyadéktartalma még igen magas a szopás elején.

Miért olyan fontos az ivás? 

A rossz ivási szokások negatív hatással vannak az egészségre. Ha nincs megfelelő mennyiségű folyadék a testünkben, csökken a koncentrációs és teljesítőképesség, megterhelődnek a vesék, fejfájás alakul ki. A szomjúság érzése önmagában is a szervezet vészjelzése. A gyermeknek ezért ideális esetben mindig annyit kellene innia, hogy soha ne legyen szomjas.

Az innivaló nemcsak az ebédlő asztalra való: a kicsik, amikor játszanak, kitombolják magukat, mindenről megfeledkeznek, még az ivásról is. Legyen ezért mindig kezünk ügyében víz vagy tea. Figyeljünk rá, hogy séta vagy sportolás közben mindig iktassunk be „ivó szüneteket”. A makacs nem-ivóknál se adjuk fel: mindig kínáljuk meg valamilyen itallal őket.

A gyermekek folyadékszükséglete életkorok szerint

  • csecsemőkortól tini korig

A dortmundi gyermektáplálkozási kutatóintézet legfrissebb tanulmánya szerint a gyermekek naponta átlagosan egy csészével kevesebbet isznak a szükségesnél.

Mégis mennyi folyadékra van szüksége csemeténknek?
A szakemberek ezt ajánlják:

  • 0-6 hónap: a tejes táplálkozás elegendő folyadékmennyiséget biztosít.
  • 6-12 hónap: kb. 1 dl.
  • 1 éves kor: kb. 6 dl.
  • 2-3 év: kb. 7 dl.
  • Óvodás kor: kb. 8 dl.
  • Kisiskolás kor: kb. 9 dl.
  • 10-12 év: 1 l.
  • 13-14 év: kb. 1,2, 1,4 l.
  • 15 év: kb. 1,5 l.

A folyadékszükséglet azonban nem csak az életkor függvénye, hanem a tevékenység (mint pl. sport), a levegő hőmérséklete, az étel sótartalma is befolyásolják. A fenti adatok ezért csak irányértékek.

Fotó: Bonoz/pixabay

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja