SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az ikrek nevelése 3. - Az ikertestvérek identitása

Családinet [cikkei] - 2010-02-23
Gyermekkorukban az ikrek erősen igazodnak egymáshoz. Az évek során azonban közülük a legtöbben rá fognak találni saját személyiségükre.
Az ikrek nevelése 3. - Az ikertestvérek identitása

A szülők ezt már kisgyermekkorban elősegíthetik, pl. amikor alkalmanként más-más tevékenységben vesz részt az ikerpár két tagja. Fontos, hogy kerüljék az „ikrek” megnevezést, a „ti ketten” szófordulat használatát. Ezekkel a „trükkökkel” felkeltjük a gyermekekben az igényt a saját magánszférájuk kialakítására.

Különösen nehéz az egypetéjű ikrekkel
 
Egypetéjű testvéreknél is egy sor eltérés mutatkozik meg személyiségükben fejlődésük során. Sem a szülők, sem a pedagógusok soha ne kategorizálják az ikrek jellemvonásait. Különösen az egypetéjű ikreknél fordul elő, hogy látszólag „átverik” szüleiket, ugyanis egyik napról a másikra „szerepet tudnak cserélni”, vagyis át tudják venni egymás magatartását. A saját érdeklődési kör és tehetség kibontakozásának elősegítése is hozzájárul az ikrek személyiségfejlődéséhez.

Az ikrek személyiségfejlődése

Már egészen kicsi korban (1-1,5 évesen) megfigyelhető a gyermeknél, hogy az egyik inkább tehetségesebb a nyelvi készségekben, a másik pedig inkább a sportban ügyesebb.
Az ikergyermeket nevelő szülőknek is ki kell alakítani saját magukban egy másfajta szemléletet. Azonos korú, sok mindenben egymáshoz hasonlító gyermekeikben lássák meg a két külön egyéniséget, akiknek saját fejlődési tempójuk, saját adottságaik, saját személyiségjegyeik vannak. A folytonos összehasonlítgatás, - főleg, ha ez az ikrek jelenlétében történik -, gyakran sokkal többet árt, mint használ. Ez különösen abban az esetben érvényes, amikor az ikerpár egyik tagja ügyetlenebb, zárkózottabb, vagy nehezen kezelhetőbb, mint a másik. A gyermek önbizalmát igen meg tudja rendíteni, amikor mindig csak a másik testvér „feltételezett” előnyös tulajdonságairól beszélnek a szülők.

Már óvodás korban is nagyon lényeges, hogy mindegyik testvérnek külön-külön baráti köre legyen. Ikrek gyakran hajlamosak „közösködni” a barátokon. Egyszerűen nem mernek kapcsolatokat teremteni a másik nélkül. „Mikor hívhatjuk meg a barátnőinket?” - kérdezték egy anyukától ikerlányai. Amikor már féléve óvodába jártak, egy alkalommal büszkén mesélték, hogy mindketten kézen fogtak egy másik gyereket a csoportból és úgy mentek sétálni. Először meglepődött az édesanyjuk, mert azt gondolta, elég jól sikerült integrálódniuk a közösségbe. Az anya
érdeklődésére az óvónő elmondta, egész délelőtt más gyerekekkel játszanak, vannak azonban bizonyos „rituálék”, amikor együtt vannak, pl. tízóraiznak vagy sétálnak az óvodán kívül.

Az ikrek édesanyja nem gondolja, hogy a testvérpár egymáshoz való bensőséges viszonyulása valaha is hátrányosan befolyásolná más emberekkel való kapcsolatukat. Pillanatnyilag viszont pozitív a vélekedése, hiszen miért kellene szétválasztani azt, ami eredetileg is összetartozott?

Az iker testvérkapcsolatok típusai

6 jellemző kategóriát különböztethetünk meg:


 

  1. Egységes identitás
    Itt összeolvad a személyiségük, tehát közös identitásról beszélhetünk. Az ő „énjük” közösen működik. A testvérek vagy „fél” személyiségek, vagy mindkettőjüknek ugyanazt a tevékenységet kell gyakorolni. Ez a típus különösen egypetéjű ikrek között fordul elő és kb. ötéves korig jellemző. A testvérpár tagjai többes szám 1. személyben beszélnek, a „mi”-formát használják. Nagyon nehezen alakul ki náluk az egyes szám 1. személy az „én” használata. Emellett egyformán ruházkodnak és ugyanazokhoz a dolgokhoz vonzódnak.  

     
  2. Kölcsönösen függő identitás
    Azok az ikertestvérek, akiknek identitása kölcsönösen függ egymástól, életük végéig a legjobb „társai egymásnak” vagy a legbizalmasabb „barátnők". Életük oly annyira összefonódik, hogy egymás közelségében élnek, az egymással való napi kommunikáció érdekében. Bár lehet egymástól eltérő a foglalkozásuk, érdeklődési körük, az érzelmi biztonság forrását azonban csak egymásban találják meg. Ők az ikertestvérek között fennálló viszonyt tartják életükben a legintimebb kapcsolatnak.
     
  3. Hasított identitás
    Amennyiben az ikertestvérek identitását két ellentétes énkép határozza meg, akkor beszélhetünk hasított identitásról. Akarva, akaratlanul, az ikertestvéreknek külön-külön szereposztásnak kell megfelelniük. A szülők így jellemzik őket: az egyikük „jó”, a másikuk „rossz”, az egyik testvért csupa pozitívumokkal jellemzik, a másikat pedig negatívumokkal.
    Ezen a kétféle megítélésen keresztül alakítják ki az ikerpár tagjai identitásukat.
     
  4. Idealizáló identitás
    Ők az ikertestvér mivoltukban látják életük legfőbb aspektusát. Azt gondolják, ikernek lenni valami nagyon különleges státusz, ezért kapcsolatukat egy életen át minden egyéb emberi viszony fölé helyezik. Mindenek előtt az iker-létforma pozitív tulajdonságait emelik ki, a negatívakat mellékesnek tekintik. Az ilyen testvérpárok jóllehet, gyakran idealizálják kapcsolatukat, azonban többnyire nem igazán elégedett emberek, mert hiányolják életükből a nyitottságot és az intimitást. Az egymástól való elszakadás és a közöttük fennálló konfliktusok igen gyakran nyugtalanítják őket.
     
  5. Konkurens-identitás
    A „konkuráló identitású” ikrek az egymással való versengésre koncentrálnak, eközben pedig tudatosan vagy öntudatlanul is magas mércét állítanak fel maguknak. A testvérek között fennálló kapcsolat az önmagukra való rátalálás vágyán alapszik, mindent szeretnének elérni, ami már a másik testvérnek sikerült és ezért a másiknál jobb teljesítményre törekszenek. A „versengő” ikrek gyakran nagyon sikeres karriert futnak be, mivel örömüket lelik az ellentétes adottságok fejlesztésében. Az ilyen típusú ikertestvérek könnyen rátalálnak saját, egyéni identitásukra, és jól el tudnak határolódni testvérüktől. Mindezek ellenére is szoros és tartós kapcsolat marad fenn köztük.
     
  6. Testvér-identitás
    Ezek az ikerpárok többnyire a „normál” testvérekéhez hasonló kapcsolatban vannak egymással, ezért ezt a kapcsolattípust testvér-ragaszkodás-identitásnak" is nevezik. Már önmagában a nemi különbségek is lehetővé teszik esetükben a két különálló identitás kialakulását. A köztük lévő kapcsolat intimitása igen változó az egyes ikerpároknál. Egyeseknek nagyon különböző az életről alkotott felfogásuk, ezért úgy érzik, eltávolodtak a másiktól, mások megint csak szoros közelségben érzik magukhoz testvérüket.

A cikksorozat további részei:

Az ikrek nevelése 1. - Praktikus tanácsok ikrek neveléséhez
Az ikrek nevelése 2. - (más)hogyan neveljük az ikreket?
Az ikrek nevelése 4. - Harc a klisék ellen: „Nem vagyunk egyformák”

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja