SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tetves a gyerekem, mit tegyek?

Családinet [cikkei] - 2010-08-31
A legtöbb szülő tragédiaként éli meg, amikor a védőnő tetűt talál a gyermek hajában. Ilyenkor kitör a pánik: karantén, nagymosás, takarítás. Általában azt hajtogatják: "mindig ápoltan, tisztán megy a gyerek iskolába", pedig nem sok köze van ehhez a higiéniának.
Tetves a gyerekem, mit tegyek?

Bizonyára feltűnik majd, amikor a csemete leckeírás közben sűrűn vakarja a fejét, és viszketésre panaszkodik. Amint alaposabban szemügyre vesszük el sem hisszük, hogy apró barna vagy szürke rovarok mászkálnak a hajszálak között. Ekkor ne essünk rögtön pánikba, őrizzük meg a nyugalmunkat, hiszen könnyen felvehetjük a harcot a vérszívók ellen és léteznek egyszerű házi megoldások is. 

Hiába mosunk hajat minden nap, mert az állatkák a tiszta hajban is könnyen megtelepszenek, az a fontos, hogy jó helyet találjanak maguknak. A fejbőrt azért részesítik előnyben, mert annak hőmérséklete kb 32 C, ami ideális a serkék „kikeléséhez”. Élettartamuk 30 nap, a kifejlett példányok kb 3 mm nagyságúak és a nőstények rövid életük során közel 250 világosszürke vagy fehér petét (azaz serkét) raknak. Ezeket a haj tövénél ráragasztja a hajszálakra, a viszkető érzést szúrásuk és a nyáluk okozza.   
 
Főleg gyermekeken telepszenek meg a „hívatlan vendégek”, mert ők gyakran közel tartózkodnak egymáshoz, összedugják a fejüket, ami felnőttekre nem jellemző. Nem szerencsés az sem, amikor felveszik egymás sapkáját, vagy többen használnak egy ruhadarabot.
 
Amint megbizonyosodunk róla, hogy tényleg tetűfertőzésről van szó, feltétlenül értesítsük azokat a szomszédokat, rokonokat, barátokat, akik gyakran előfordulnak nálunk. Németországban a kezelés időtartama alatt nem mehet a gyermek közösségbe és csak a szülő vagy a gyermekorvos igazolásával látogathatja az óvodát, iskolát. Ez a gyakorlat azért jó, mert így sokkal könnyebb megállítani a fertőzés terjedését. Jelenleg Magyarországon a fertőzött gyermek nem tiltható ki társai közül.
 
Megelőzésként érdemes hetente egyszer átnézni a gyermek fejét!
 
Az élősködők eltávolítása úgy a leghatékonyabb, ha kombináljuk a mechanikus és vegyszeres, ill. természetes védekezést.
 
Mechanikus védekezés:
Egy sűrű fogú fésű tökéletesen megfelel erre a célra, de kapható serkefésű és tetűfésű is. Ezekkel viszonylag könnyen eltávolíthatjuk a még „rejtőzködő” serkéket, rovarokat. A fésülést ilyenkor kezdjük a haj tövénél, és a fésűt teljesen húzzuk végig a hajszálakon. 
 
A fejbőr vizsgálata:
„Több szem többet lát” alapon, hívjunk segítségül egy másik személyt is, és lehetőleg nagyítóval, erős fény mellett nézzük át a fejbőrt.  
 
Lehetséges eredmények:
  1. Jó esetben nem találunk semmit, csak pár szem korpát, amit egyesek hajlamosak serkének nézni. A serke tojás alakú, a korpa viszont szabálytalan vagy lemezes formájú. 
  2. Ha csak tetvek láthatók a hajban, az friss fertőzésre utal. A rovarok gyorsan mozognak a hajszálak között. 
  3. Tetű és serke jelenléte egyaránt megfigyelhető. 
  4. Csak serke látható.
A vegyszeres védekezés:
Az irtást lehet oldattal és samponnal is végezni, de egyesek véleménye szerint az oldat hatékonyabb, mert hosszabb ideig érintkezik a hajjal. 
 
Tetűirtó samponok alkalmazása:
  • Legyünk nagyon elővigyázatosak, mert a samponok rovarölő szereket tartalmaznak, melyek ingerelhetik a bőrt, allergiát okozhatnak, és utóbbi rákkeltő hatású is lehet. Mielőtt sampont vásárolnánk, feltétlenül kérjük ki a gyógyszerész véleményét! 
  • Vegyszert alkalmazni csak akkor érdemes, amikor élő tetvek mutatkoznak, mert a tetű ellenes szerek nem ölik meg a serkét. 
  • Felhasználáskor pontosan kövessük a szer használati utasítását! 
  • Miután normál hajsamponnal megmostuk, és leöblítettük a hajat, jól itassuk fel törölközővel a nedvességet, különben felhígul a hatóanyag. 
  • A kezelésnél ügyeljünk arra, hogy az irtószer csak a fejbőrt érje! Célszerű, ha a kád fölé hajol a gyerek, és a szemét jól letakarjuk!
  • Lehetőleg legyen nyitva a fürdőszoba ajtaja  hajmosás közben,  vagy szellőztessünk, mert fontos, hogy minél kevesebbet lélegezzünk be a szerből!
  • Érdemes gumikesztyűt használni a hajmosás során! 
  • Amennyiben a kezelés utáni napon élő, kifejlett (szezámmag nagyságú) állatot találunk a fejbőrön, másik irtószert kell alkalmazni!
A legnehezebben a tojásokban megbújó élősködőket lehet kiirtani. Ha a gyermek haján tojások maradnak a kezelés után, az nem jelenti a szer hatástalanságát! Ennek az az oka, hogy  a tojások „ragasztóanyagát” nem oldja fel a sampon.
 
Minden kezelést legalább háromszor meg kell ismételni, ugyanis az a cél, hogy megszakítsuk a tetvek életciklusát.
Az első kezelés után a hajban megmaradt serkékből kikelt rovarok 7-10 nap múlva ismét termékenyek lesznek, tehát egy héten belül kell elvégezni a második irtást. Az első kezeléstől számított tizedik nap után is el kell végezni a vegyszeres lemosást, mert a túlélő serkékből még ekkor is kelhetnek ki tetvek. 
 
A következő két keverék megelőzésre és irtásra egyaránt alkalmas:
A megszokott samponhoz adjunk 20 csepp gerániumolajat, 20 csepp levendulaolajat, 20 csepp citromolajat, 20 csepp borsmenta olajat.
 
10 csepp levendulaolaj, 10 csepp rozmaringolaj, 30 ml olívaolaj keverékét bedörzsöljük a fejbőrbe és szétosztjuk a hajszálakon. Fél óráig nejlon sapka alatt hatni hagyjuk, majd egy tetű elleni samponnal alaposan kimossuk. 

Tetűirtás természetesen:
A legfontosabb a már említett serke és tetűfésű használata! Ezeket lehet száraz hajon is alkalmazni, a serkéket ellenben a nedves hajra felvitt hajbalzsam oldja le, ekkor nedvesen kell fésülni, majd leöblíteni a balzsamot. 
 
Ajánlatos ilyenkor kókusz- vagy szójaolaj tartalmú samponokat vásárolni, mert az olajtól megfulladnak az élősködők. A teafaolajos sampont is jónak tartják, és az ecetes hajöblítés is segíthet. 
Alkalmazhatunk majonézes pakolást, ennek 80% a zsírtartalma. Jól dörzsöljük a fejbőrbe, majd fedjük be a hajat folpackkal, így a gyermek nem ken össze semmit és negyedóra alatt garantáltan, megfulladnak a nem kívánt lakók. 
 
Keverékek tetű ellen:
Fél liter meleg víz, fél liter almaecet, 6 csepp levendulaolaj, 6 csepp rozmaringolaj. Hajmosás után leöblítjük vele a hajat, majd nejlon sapkát húzunk a gyermek fejére, negyedóráig rajta hagyjuk, ezután meleg vízzel bőségesen leöblítjük.
 
Pakolás felnőtteknek:
2 üveg sör, 2 citrom leve, 2 evőkanál ecet, 1.5 dl tej, és 3 tojás keverékéből pakolást készítünk, fél óráig nejlon sapka alatt hagyjuk hatni, majd alaposan leöblítjük.  
 
A környezet megtisztítása:
A szőnyegeket gyakran és alaposan ki kell porszívózni! A ruházatot 60 fokon, az ágyneműt, törölközőt inkább főző programon kell mosni. A nem mosható plüss állatokat, játékokat tartsuk két napig bekötözött zacskóban, vagy tegyük legalább egy napra a fagyasztóba. Az ülőgarnitúrát és az autóülést is érdemes tetűellenes szerrel átkefélni. A hajkefét, fésűt mindig mossuk le ecetes vízzel, de legbiztosabb, ha kifőzzük, vagy alkohollal tisztítjuk!
 
www.foter.com
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja