SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A rajz- és íráskészség fejlődése

Családinet [cikkei] - 2010-09-21
A gyermek első próbálkozásai az írással nem igazán betűk, szavak, mondatok formájában fognak megmutatkozni. A gyermek firkálgatása, a minták, képek alapján történő rajzolás mind az abc későbbi leírását segítik elő, és végül már egész kis fogalmazások készülnek majd el.
A rajz- és íráskészség fejlődése

Mikor kezdenek rajzolni a gyermekek?
A gyermek finommotoros mozgása az első születésnapjához közeledve lesz annyira fejlett, hogy a megelőző egy-két hónapban már meg tud tartani egy ceruzát vagy zsírkrétát a kezében. A 12-13 hónapos kisgyermekek már tudnak egy kicsit firkálni (persze, ha ez késik még néhány hónapot, nem kell pánikba esni).16 hónapos korára a legtöbb gyermek már tud krix-kraxokat rajzolni a papírra – aminek mi már annyira örülünk, hogy a kiállításképes műveket azonnal feltesszük a hűtőre.
A csemete már 2-5 éves kora között egyre bonyolultabb színes rajzokat, festményeket fog készíteni (játékosan művészkedik). Hároméves korában már képes lesz egy függőleges egyenest rajzolni és ekkorra már írótartásban tudja fogni a ceruzát, esetleg sikerül lerajzolni egy-két betűt, vagy betűre hasonlító macskakaparást láthatunk tőlük. Néhány gyermek már nagycsoportos korában le tudja írni a nevét, különösen, ha az óvodában már megtanították neki az ABC betűit. Mindezek ellenére sok gyermek ezt még nem fogja tudni, amikor iskolába kerül, de ez természetes. Ne tanítsuk írni gyermekünket, amíg ő nem akarja, várjunk vele addig, amíg kezdeményezi, érdeklődik iránta.


Hogyan tovább?
Ahogy a nagycsoportos korú csemeték egyre jobban használják a ceruzát, úgy válik ábrázolásuk egyre részletesebbé, pontosabbá.
Szemünk fénye a második és ötödik életéve közötti időszakban tanul meg vízszintes egyenest, kört, négyszöget rajzolni, - bár vonalai kissé még girbegurbák lesznek. Az óvoda végére megismerkednek az emberábrázolás egyszerű formájával is. Aki mindezeket már tudja, az iskolában gyorsan el fogja sajátítani az írást, olvasást.


A szülő feladata
Mint minden újonnan megjelenő képesség esetében, most is az a feladatunk, hogy fejlesszük, bátorítsuk, tanácsainkkal segítsük gyermekünket.

Az első születésnapja körül adjunk a kezébe papírt és zsírkrétát, figyeljük meg, mit csinál vele, érdeklődik-e a rajzolás iránt? (Semmi esetre se kezdjük filctollal vagy színes ceruzával a gyakorlást, mert ezek még veszélyesek a gyermek számára, mivel hegyesek. Nem beszélve arról, hogy magát és környezetét is összefirkálhatja, és a filctoll nyomát nem lehet eltüntetni). Hagyjuk, hogy annyit foglalkozzon a rajzolással, amennyit akar, azonban figyeljünk rá, mert ha elfárad, rosszkedvűvé válhat, ekkor tartsunk szünetet.
Tanítsuk meg neki, hogy a rajzolás művészetét csak a papíron gyakorolja, még akkor is, ha ellenállhatatlanul vonzódna a padló vagy a tapéta iránt. Készüljünk fel arra, hogy gyakrabban kell letakarítanunk a kicsik által okozott foltokat, ezért érdemes lemosható zsírkrétát vásárolni. Vigyázzunk, hogy a viaszrudacskákat ne vegye a szájába, - bár egy kis viasztól nem lesz semmi baja.

Amikor az óvodás megpróbálkozik az első betűk papírra vetésével, ne avatkozzunk bele, hagyjuk, hadd rajzolja úgy, ahogy neki könnyebb. Azok a gyermekek, akiket szüleik erőnek erejével megtanítottak írni, olvasni, bár előrébb jártak osztálytársaiknál, vizsgálatok azonban kimutatták, hogy az összetettebb feladatoknál nem boldogultak az elsajátított technikával.

Tartsuk szem előtt azt is - és ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni -, hogy amilyen gyakran csak lehet, beszélgessünk a gyermekkel, olvassunk fel neki! Minél több beszédet hall, később annál gyorsabban növekedik és fejlődik az agya, hosszútávon pedig elősegítjük kommunikatív képességeinek kialakulását – beleértve az írást is.

Jó tanács: ügyeljünk arra, hogy a gyermek hogyan fogja a ceruzát. A már rosszul rögzült ceruzafogási technikát nagyon nehezen lehet korrigálni, ezért jobb megelőzni az először csak az iskolában jelentkező, a betűk írásához kapcsolódó problémákat.
 
 
Mi adhat okot aggodalomra?
A gyermekek képességei egyéntől függően különböző tempóban fejlődnek. Ha valaki tizenöt, tizenhat hónapos kora után sem próbálkozik a rajzolással, említsük meg a gyermekorvosnak. Ne felejtsük el, a koraszülöttek hasonló korú társaiknál lassabban fejlesztik ki egyes képességeiket.
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja