SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kicsik fogyókúrán?

Fábiánné Susán Szilvia [cikkei] - 2011-02-17
A közelmúltban nagy port kavart fel az az (ál)hír, hogy az egyik televíziós személyiség felesége fogyókúrára fogta a babáját, mert a gyermek szerinte kissé túlsúlyos... A súlykérdés azonban nem csak a hírességek életében, hanem bármelyik családban felvetődhet.
Kicsik fogyókúrán?

Amikor megszületik a babánk, árgus szemmel figyeljük, és azon aggódunk, hogy egészségesen fejlődik-e. Nyugodtabban alhatunk, ha tudjuk, hogy a baba súlyfejlődése nem egyenletes, időnként stagnál az egészséges gyermekeknél is. Ilyen stagnálás figyelhető meg kb. 3 hónapos korban, majd féléves korban, amikor a baba megduplázza születési súlyát, illetve az első életéve végén is, mikor megháromszorozza azt.

Anyatej és tápszer

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az anyatejjel táplált babák esetében elenyésző a túlsúly kialakulása.

Tápszeres babáknál előfordul túletetésből adódó túlsúly, aminek az a forrása, hogy a szülő azt hiszi, a baba sírásának oka csak az éhség lehet. Félrevezető, hogy a szopóreflex miatt, ha bármi hozzáér a szájához vagy annak környékére, a baba szopó mozdulatokat végez, amiből esetleg arra következtet az anya, hogy a kicsi éhes. Extrém hiba ha a pár hónapos kisbaba például 150 gramm helyett 250-300 gramm tápszert kap etetésenként.
 
Táplálkozási tévúton
 
A gyomornak szüksége van 2,5-3 órára ahhoz, hogy kiürüljön, s ha ennél gyakrabban kap a baba enni, a gyomor kitágul, ami hosszabb távon szintén túlsúly kialakulásához vezet.
Extrém elhízás főként 3-4 éves kor után jellemző. Az általam megkérdezett gyermekorvos hangsúlyozta a szülők és a nagyszülők felelősségét a gyermek félretáplálásában, akik adott esetben akkor érzik egészségesnek a gyermeket, ha eszik, és azt már nem nézik , mivel „tömik” a gyermeket. Sok esetben alapvető hiba a nagy mennyiségű cukros üdítők, chipsek rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztása, a gyorséttermek gyakori látogatása.
Az esetek egy részében persze genetikai vagy hormonális probléma áll az elhízás hátterében, ilyenkor a túlsúly táplálkozással kevésbé befolyásolható.
 
Az elhízás okát keresni kell!
 
Amikor a szülő is elhízott, sokszor a genetikát tesszük felelőssé, pedig sok esetben érdemes utánajárni, hogy a szülő gyermekkorában esetlegesen milyen táplálkozási hibák fordultak elő, amit továbbvisz gyermeke nevelésében. Több helyen, mint pl Budapesten a Heim Pál Gyermekkórházban, vagy a Budai Gyermekkórházban is működik endokrinológiai ambulancia, ahol az elhízott gyermekeknek és szüleiknek szakértők segítenek a súlyproblémák kezelésében, és minden évben szerveznek ducitáborokat is. Bármi is az elhízás oka, az egészséges táplálkozásra nevelés mellett a másik legfontosabb teendő a rendszeres testmozgás, mert az egészséges étrendet kiegészítve, annak hatását fokozva hozzájárul a testsúly normalizálódásához.
 
A másik véglet
 
A súlyfejlődési problémák másik véglete a kóros soványság. Ez esetben orvosi kivizsgálásra kerül sor, mely érinti a szív-, tüdő-, vese és a belső elválasztású mirigyrendszer vizsgálatát. Az oka lehet többféle: mint kardiális problémák, fel nem ismert húgyuti fertőzés, vagy mentális visszamaradás, de az esetek egy nagy részében nem szervi betegség áll a háttérben, hanem lelki okok.
 
Azt gondolom, hogy ha rendszeres kapcsolatban van az anyuka a védőnővel, a gyermekorvossal, és megbeszéli velük az adódó problémákat, elkerülhetőek az esetek nagy részében a babák súlyfejlődésének szélsőséges esetei.
 
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja