SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Milyen hormonális betegségek okozhatnak elhízást?

Családinet [cikkei] - 2024-07-26
A testsúlygyarapodásnak legtöbbször természetes oka van: több energiát viszünk be, mint amennyit leadunk. De vannak bizonyos jelek, amelyek arra utalhatnak, hogy hormonális háttere lehet a hízásnak - elsősorban ilyen, ha más okkal nem magyarázható a testsúly növekedése. Dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista azokat a gyakoribb endokrinológiai betegségeket vette számba, amelyek hízást okozhatnak.
Milyen hormonális betegségek okozhatnak elhízást?

A hízás leggyakoribb okai

Amikor valaki azt tapasztalja, hogy 1-2 kilónál több kúszott fel rá, érdemes végig gondolnia, hogy a leggyakoribb okok közül jelen van-e valamelyik az életében. Ezek közé tartozik a túlevés, a mozgáshiány, a kezeletlen stressz (és az ehhez gyakran kapcsolódó stresszevés), az alvászavarok, illetve bizonyos gyógyszerek is járhatnak ilyen mellékhatással. Ha ezek közül bármelyik beazonosítható, akkor is ajánlott a fogyás lehetőségeiről egyeztetni a háziorvossal, különösen, ha más tünetek is jelen vannak, például magas vérnyomás és kimerültség.

Ugyanakkor, ha ilyen okok nem fedezhetők fel a hízás hátterében, érdemes a hormonháztartást is megvizsgálni, ugyanis bizonyos esetekben a hormonális egyensúly felbomlása vezet a súlygyarapodáshoz. Férfiaknál gyakori, hogy a magas kortizolszint vezet hízáshoz, ami „túlélési üzemmódra” kapcsolja a szervezetet, így az anyagcserét is, ami zsírt kezd el felhalmozni, mintegy tartalékképpen. Nőknél az ösztrogén hormon egy típusa, az ösztradiol csökken jelentősen a menopauza során, ami többek közt az anyagcsere és a testsúly szabályozásában játszik szerepet. Minél kevesebb az ösztradiol, annál nagyobb a hízás esélye. Természetesen számos más hormonális ok is állhat a súlygyarapodás mögött, amelyek közül érdemes a leggyakoribbak megemlíteni.

Pajzsmirigy alulműködés

Ha a pajzsmirigy hormontermelése nem elégséges, az gyakran jár más tünetek mellett hízással.

2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség igen gyakran az életmód miatt alakul ki, és nem csak tünete, de okozója is lehet az elhízás.

Hipotalamusz rendellenességek

A hipotalamusz az agynak azon része, amely olyan hormonokat termel, amelyek többek közt az étvágyat szabályozzák. A megnövekedett étvágy és a gyors hízás akár ilyen háttérre utaló tünet is lehet.

Policisztás ovárium szindróma (PCOS)

Nők közt az egyik leggyakoribb endokrin betegség a PCOS, amely elnevezése a petefészek (ovárium) betegségére utal, mégis számos egyéb eltérés is áll hátterében. PCOS-ben gyakran megfigyelhető az ösztrogén-progeszteron egyensúly felborulása, a petefészkekben pedig számos apró ciszta jelenléte. Ez az összetett kórkép számos tünetet okozhat, mint például a szabálytalan vagy elmaradó menstruáció, a teherbe esés nehézsége, az erőteljes szőrnövekedés (főként az arcon, a mellkason, a háton és a tomporon), az elvékonyodó haj, hajhullás, a zsíros, aknés bőr és a hízás. Utóbbi azonban önmagában súlyosbíthatja a panaszokat.

Cushing szindróma

A rendellenesség lényege, hogy a szervezetben túl sok kortizol hormon található, akár valamilyen belső ok miatt, akár gyógyszerszedés eredményeként. A legjellemzőbb látható tünetek az úgynevezett holdvilágarc, a törzsön lerakódó zsír, az elvékonyodott, gyakran berepedezett bőr és a striák jelenléte.  

Hogyan diagnosztizálható az elhízás mögött álló hormonális betegség?

- Amikor endokrinológushoz érkezik valaki – egyébként igen gyakran éppen a hízás, elhízás okait kutatva -, első lépésként kikérdezzük a tünetekről, a meglévő betegségekről, hiszen a hormonális betegségek gyakran együttesen vannak jelen, és természetesen minden mindennel összefügg. Kiterjedt laborvizsgálatokat is végzünk, hogy képet kaphassunk a szervezet működéséről, akár olyan ritkább betegségek jeleit is keresve, mint a növekedési hormon hiány, a leptin rezisztencia, a prolaktin túltermelődés vagy a hipofízis elégtelenség – ismerteti dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa, kóros elhízásra szakosodott specialista.

- Ha megszületik a diagnózis és kiderül, pontosan milyen hormonális probléma állhat a tünetek mögött, ennek megfelelően dönthetünk a kezelésről. Vannak viszonylag egyszerű megoldások, hiszen például a pajzsmirigy alulműködésnél gyógyszeres kezeléssel tudjuk pótolni a hiányzó hormonokat. Más esetekben szintén gyógyszerrel tudjuk normalizálni a hormonszinteket, például modulálni az inzulinszintet, vagy akár hormonális hatások révén csökkenteni az étvágyat. Az is előfordulhat, hogy műtéti úton kell eltávolítani például egy tumort, ami miatt bizonyos hormonok túltermelődnek. Egy azonban biztos: az életmódváltás minden egyes kezelésnek elengedhetetlen része. A testsúlycsökkentő étrend összeállításában dietetikus segíthet, a fizikai aktivitás felépítésében mozgásterapeuta adhat iránymutatást és optimális esetben az életmód orvossal is együtt tudunk dolgozni, hogy hormonális oldalról és életmód oldalról is kezelhető legyen a probléma és a páciens megszabadulhasson többek közt a túlsúlytól. Ez már csak azért is fontos, mert a súlyfelesleg leadása számos egészségi probléma állapotán is képes javítani.  

Forrás: Endokrinközpont (www.endokrinkozpont.hu)

Nyitókép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Úgy felrúgott egy gyereket a saját kísérője a szolnoki kalandparkban, hogy a fejére esett - videó is készült az esetről

Úgy felrúgott egy gyereket a saját kísérője a szolnoki kalandparkban, hogy a fejére esett - videó is készült az esetről

Megdöbbentő felvétel jelent meg a szolnoki kalandparkból - a felháborító eset több gyerek szeme láttára történt.
24 éve hiába várták haza szülei - megtalálták a 2000-ben eltűnt kisfiú, Till Tamás holttestét

24 éve hiába várták haza szülei - megtalálták a 2000-ben eltűnt kisfiú, Till Tamás holttestét

A cikk a nyugalom megzavarására alkalmas, csak erős idegzetűek olvassanak tovább. Till Tamás 11 éves volt, amikor 2000-ben egy vadasparkba indult - de már sosem ért haza. Szüleinek 24 évet kellett várniuk arra, hogy kiderüljön, mi történt gyermekükkel. Holttestét most megtalálták, és ezzel sokkoló történetre derült fény.
Megjavítják a Bethesda Gyermekkórház klímáját, sőt - annyi segítséget kaptak, amennyit nem is reméltek

Megjavítják a Bethesda Gyermekkórház klímáját, sőt - annyi segítséget kaptak, amennyit nem is reméltek

Jó hírről tájékoztatott a Bethesda Gyermekkórház, miután tegnap gyűjtést kezdeményeztek.
A szerkesztő ajánlja