SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogy jól éljünk együtt: a testvérekről

Márkusné Vörös Ibolya [cikkei] - 2011-07-21
Az alap család modellben apa, anya és gyermek található. A gyermek fejlődése azonban nagymértékben függ attól, hogy egyedüli gyermek vagy vannak testvérei.
Hogy jól éljünk együtt: a testvérekről

Úgy gondolom, hogy nem lehet egyformán nevelni a testvéreket, hiszen a szülők nevelési tapasztalata bővül, személyiségük érik a testvérek születése által – a gyermek is neveli szüleit. A második, többedik gyermek már testvérként születik, az elsőnek pedig meg kell tanulnia a testvér szerepét.

Milyenek az elsőszülött gyermekek? Tapasztalatom, hogy érzékenyebbek, visszahúzódóbbak, félnek a kudarctól, magányosabbak, szívesen játszanak egyedül. Mi lehet ennek az oka? Talán a születésükkel kialakult szülői bizonytalanság? A szülő túlzott féltése, aggodalmaskodása, amelyet az anyatejjel magába szív a gyermek? Úgy gondolom, hogy a szülők életében kiemelt szerepet játszik, hogy szülővé váltak.

A második gyermek születésénél már megtanulta a „szerepét”, magabiztossá válik e szerepben. Azonban a testvérféltékenység elég sok problémát okoz a családban.

A testvér születésével az idősebb gyermek észreveszi, hogy kiváltságos helyzete megszűnt, osztoznia kell a szülein. Gyakran utánozza testvérét olyan viselkedési formában, amely a szülők gondoskodását kiváltja: ő is cumisüveget kér, a szobatiszta gyermek ismét bepisil.

Nem tartom helyesnek, ha megoldásként a szülő egyformán próbál szeretetet adagolni. Az egyenlő bánásmód olyan példát nyújt a gyermeknek, hogy később ő is ilyen igénnyel lépjen fel, figyelje testvérét, hogy mennyit kapott, neki mit szabad, stb.

Abban sem vagyok biztos, hogy azonos módon lehet szeretni két gyermeket. A gyermek már születése után szükségleteinek megfelelően válaszol szülei szeretet megnyilvánulásaira.

Személyes viszony a szeretett két ember között: van olyan gyermek, aki 5 éves korában is igényli a cirógatást, szülei közelségét, más viszont tartózkodó főleg mások előtt.

A szülő tehát mindegyik gyermekének egyénre szabottan adja szeretetét, kapjon szükségletének megfelelő bánásmódot!

A testvérek között gyakori a civakodás, veszekedés. Ennek alakulását nagymértékben befolyásolják a nevelési hibák. Az indulatok mesterséges elfojtása, a szülő által béke parancsolása /béke puszi/ a gyermekben megmarad, az ilyen „testvéri harmónia” egész életre szóló ellenszenvhez vezet a testvérek között. Felesleges tehát megfékezni az indulatokat, csak tompítani szabad: haragudni szabad, de verekedni nem.

Ugyanígy hibás a nagyobb gyermek igazságtalan félre állítása, „az okos enged” megnyilvánulás. Nem szabad kényszeríteni arra, hogy eltűrje a kisebb akarnokságát. Mindegyik gyermeknek árt ez, de a nagyobbnak egy életre félreállítottság, elnyomottság  érzete lesz. A szülő csökkentse minimálisra a testvérek egymástól függését!

A gyermekek fejlődése során természetes a versengés, a megosztás nehézsége.
Ahhoz, hogy minden gyermek biztonságban érezze magát a családban, ne rivalizáljon a testvéreivel, szükséges, hogy mindegyiket egyéniségként szeressük, aki saját ritmusában és módján fejlődik. Ha azt érzi, hogy azért szeretjük, aki – nő az önbizalma, csökken az iránti félelme, hogy testvérei helyettesítik őt, sértődöttség nélkül elfogadja őket. Azokban a helyzetekben, amikor nehezen alkalmazkodik, megnyugtatással, megértéssel megtanulja elfogadni kisebb testvéreit.

Összegezve: A gyermek, amit otthon megtanul, azt viszi tovább a környezetébe, a külvilágba. A testvérek közötti kapcsolat mikéntjének a meghatározója a család!

                                       „ A gyermek azt tanulja meg, amit átél.”

Gondolatok a családról

Fotó: jenny_klestil: big brother

Márkusné Vörös Ibolya


Márkusné Vörös Ibolya
Óvodapedagógus

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-70/427-6457
E-mail: ibolyagreen@gmail.com
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja